URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Iunie 2020, 16:15

Pericolul nu a trecut: Cod portocaliu şi cod galben pe râurile din Bihor (FOTO)

Pericolul nu a trecut: Cod portocaliu şi cod galben pe râurile din Bihor (FOTO) sursa foto: ABA Crişuri
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce zona Aleşdului a fost lovită de o viitură în noaptea de duminică spre luni, hidrologii avertizează că bihorenii trebuie să fie vigilenţi, deoarece râurile din Bihor ar putea să se reverse în continuare.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a instituit un cod portocaliu şi unul galben pe mai multe cursuri de apă din judeţ, avertizări care rămân în vigoare până joi. Codul portocaliu vizează râurile din bazinele hidrografice Barcău (judeţele: Sălaj şi Bihor), Crişul Repede – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Cluj şi Bihor), Crişul Negru - bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Bihor şi Arad), în timp ce codul galben este valabil pentru râurile Barcău.

Codul portocaliu înseamnă un risc de viituri generatoare de revărsări importante, iar codul galben înseamnă risc de viitură sau creştere rapidă a nivelului apei, care nu conduce la pagube semnificative, dar necesită vigilenţă sporită.

Cote de atenţie, depăşite

Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a anunţat, printr-un comunicat de presă, că luni la prânz erau depăşite cotele de apărare pe mai multe cursuri de apă. În satul bihorean Sărsig, pe valea Fânaţelor, nivelul apei era cu peste 21 de cm peste cota de atenţie, iar în judeţele Arad şi Satu Mare sunt depăşite pe râurile Crişul Alb şi Checheţ.

"În ultimele 24 de ore, în judeţul Bihor, cele mai semnificative precipitaţii s-au înregistrat la următoarele staţii hidrometrice: la Tărian 64 l/mp, la Marghita 42,5 l/mp, la Chiribiş 39,8 l/mp, la Aleşd 38,2 l/mp şi la staţia hidrometrică Sânmartin 33,1 l/mp", se arată în comunicatul ABA.

Debite mărite

Instituţia aminteşte şi că în noaptea de duminică spre luni, o ploaie torenţială şi scurgerile de pe versanţi au dus la revărsări pe Valea Izvor, în Aleşd, pe Valea Secătura în Peştiş şi pe Valea Huta în Lugaşu de Sus. "Angajaţii A.B.A Crişuri au intervenit în mod special în zona podurilor pentru a degaja blocajele formate de viituri. Aceste fenomene au afectat mai multe gospodării din zonă, dar şi lucrările de apărare de tip consolidare mal cu piatră brută, pe o lungime de 20 m, pe Valea Izvor şi consolidarea din gabioane, pe o lungime de 250 m pe Valea Secătura", a declarat Ionel Avrigeanu, director A.B.A Crişuri, citat în comunicat.

Debitele se păstrează şi ele mari: pe Crişul Repede este de trei ori mai mare decât media multianuală, iar pe Crişul Negru de două ori. Mai serioasă este situaţia în judeţul Arad, pe Crişul Alb, unde debitul a crescut de opt ori.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON