În noaptea de sâmbătă spre duminică, în Bihor este un real pericol de inundaţii.
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis o avertizare imediată prin care anunţă că a instituit cod roşu pe râurile din patru bazine hidrografice: Crişul Băiţa, Valea Neagră, Crăiasa şi Crişul Pietros. Această alertă este valabilă până duminică, la ora 6.
Totodată, Crişul Negru şi afluenţii săi, în amonte de Beiuş, este sub cod portocaliu, până duminică la ora 9.
"Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare", a transmis INHGA.
Pe de altă parte, în Bihor este în vigoare, până duminică la ora 2, un cod portocaliu de furtuni, vijelii şi grindină, emis de Administraţia Naţională de Meteorologie.
Pompierii, mobilizaţi
Pentru ca bihorenii să fie vigilenţi, Prefectura Bihor a distribuit pe propria sa pagină de Facebook un mesaj de avertizare, care anunţă codul roşu hidrologic. Totodată, oamenii care locuiesc în apropierea râurilor care ar putea să se reverse au primit mesaje prin sistemul Ro-Alert.
"În scopul protejării populației, în zonele aflate sub incidența Codului Roșu au fost transmise mesaje de avertizare prin sistemul Ro-Alert, iar pentru optimizarea intervențiilor în sprijinul cetățenilor, la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Crișana” au fost prealertate subunitățile în ale căror raioane de intervenție se află localitățile expuse fenomenelor hidrologice periculoase", a transmis ISU Crişana.
Aşa cum se ştie, în satul Valea de Sus, din comuna Câmpani, prin care trece Valea Neagră, unul din cursurile de apă aflate acum sub cod roşu, a avut loc deja o viitură devastatoare, care a luat pe sus un copil de 4 ani.
Pentru prevenirea și diminuarea efectelor fenomenelor hidrologice periculoase, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana” recomandă bihorenilor respectarea următoarelor măsuri:
În cazul în care inundaţia vă surprinde acasă, dacă aveţi timp, luaţi următoarele măsuri de asigurare a bunurilor:
- aduceţi în casă unele lucruri sau puneţi-le culcate la pământ într-un loc sigur - mobila de curte, unelte de grădină sau alte obiecte care se pot muta şi care pot fi suflate de vânt sau luate de apă;
- asiguraţi ferestrele astfel încât să nu fie sparte de vânturi puternice, de apă, de obiecte care plutesc sau de aluviuni;
- evacuaţi animalele şi bunurile de valoare în locuri de refugiu, dinainte cunoscute;
- încuiaţi uşile casei şi închideţi apa, gazul şi instalaţiile electrice.
Dacă inundaţia este iminentă procedaţi astfel:
- mutaţi obiectele care se pot mişca în partea cea mai de sus a casei, deconectaţi aparatele şi împreună cu întreaga familie deplasaţi-vă spre locul de refugiu dinainte stabilit (etaje superioare, acoperișuri, înălţimi sau alte locuri situate la înălțime) care nu pot fi acoperite de nivelul cotelor maxime ale apelor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.