URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Noiembrie 2020, 12:32

Pericol de explozie într-o gospodărie din Bihor, după ce proprietarii au uitat mâncarea pe foc

Pericol de explozie într-o gospodărie din Bihor, după ce proprietarii au uitat mâncarea pe foc sursa foto: ISU Crişana
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pompierii bihoreni au intervenit, miercuri seară, în jurul orei 20.40, pentru stingerea unui incendiu izbucnit în bucătăria de vară a unei case din satul Sălişte de Beiuş, comuna Budureasa.

Proprietarii au lăsat aragazul în funcţiune nesupravegheat, iar focul l-a cuprins, existând şi riscul unei explozii. În plus, incendiul s-a extins şi la acoperişul construcţiei care era lipită de casa proprietarilor.

Din fericire, militarii au reuşit să scoată butelia din mijlocul flăcărilor în timp util.

„Pompierii militari au acționat simultan pentru localizarea şi lichidarea incendiului, pentru evacuarea unei butelii din încăperea afectată de flăcări, preîntâmpinând producerea unei explozii, respectiv pentru protecţia casei, reușind să stingă incendiul în limitele găsite și să împiedice propagarea acestuia la camerele locuinței, salvând astfel bunuri de o valoare semnificativă”, a declarat maiorul Camelia Roşca, purtător de cuvânt al ISU Crişana.

Pe lângă aragazul cu pricina, au mai ars 20 de metri pătrați din acoperiş. Nicio persoană nu a fost rănită.

Sfaturile ISU Crişana

Pompierii militari atrag atenția că cele mai multe incendii izbucnesc în bucătării ca urmare a neglijenţei persoanelor la folosirea aparatelor de gătit sau a distragerii atenţiei în timpul gătitului.

Pentru a evita asemenea evenimente nedorite, trebuie nu doar să supravegheaţi aragazul în timp ce pregătiţi mâncarea, ci şi să aşezaţi cratiţa în aşa fel încât să nu se răstoarne. De asemenea, aragazul trebuie curăţat frecvent de resturi de mâncare şi depuneri de grăsime, deoarece acestea se pot aprinde uşor.

Dacă se întâmplă ca mâncarea sau uleiul dintr-o tigaie să ia foc, nu trebuie să o aruncaţi pe jos sau să turnaţi apă peste ea, ci să opriţi alimentarea cu gaz sau energie electrică a maşinii de gătit. Stingeți flăcările acoperind tigaia cu un capac sau punând un prosop ud peste aceasta. Limitarea aportului de oxigen necesar arderii duce la stingerea focului.

Nu vă grăbiți să puneți mâna pe tigaie, chiar dacă flăcările s-au stins, deoarece fiind în continuare fierbinte, o puteți scăpa din mâini, riscând să vă stropiți cu uleiul încins. Lasați tigaia pe aragaz și deschideți larg fereastra, pentru a evacua fumul din încăpere.

Dacă nu reușiți să stingeți flăcările, iar acestea se extind, evacuați persoanele din locuință, alertați vecinii și sunați urgent la numărul unic de urgență 112, pentru intervenția pompierilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON