URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Ianuarie 2022, 18:33

Perdanţi, dar în funcţii: Zeci de profesori din Bihor care au picat la concursurile pentru directori au fost numiţi la şefia şcolilor şi grădiniţelor

Perdanţi, dar în funcţii: Zeci de profesori din Bihor care au picat la concursurile pentru directori au fost numiţi la şefia şcolilor şi grădiniţelor (fotografie cu titlu ilustrativ, din arhivă)

Profesorii care au câştigat, prin concurs, funcţiile de directori şi directori adjuncţi în şcolile şi grădiniţele din Bihor şi-au început, luni, mandatele de 4 ani.

Tot din 17 ianuarie, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a numit prin detaşare 97 de directori şi adjuncţi în unităţile de învăţământ unde, în urma concursurilor, nimeni nu a promovat. Culmea este că două treimi dintre ei au fost candidaţi în competiţia organizată de Ministerul Educaţiei, dar au picat!

Puţine noutăţi

Aşa cum se ştie, în premieră, în cadrul concursului pentru funcţiile de şefi din unităţile de învăţământ, care s-a desfăşurat între lunile octombrie şi decembrie 2021, candidaţii au avut dreptul să-şi anonimize numele, iar majoritatea au şi făcut-o.

Acum, însă, concursul s-a încheiat, iar identitatea directorilor şi directorilor adjuncţi nu mai poate fi secretă. La solicitarea scrisă a BIHOREANULUI, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a transmis luni lista completă a directorilor de şcoli şi grădiniţe din judeţ, precum şi lista adjuncţilor. Oficial, şi-au intrat în pâine, aşa că nu se mai pot ascunde în spatele regulamentului GDPR privind protecția datelor personale.

Prima constatare e că, în Oradea, majoritatea şcolilor au aceiaşi şefi. După cum şi BIHOREANUL a scris, printre puţinele unităţi de învăţământ cu conducere nouă se numără Şcoala Gimnazială Dacia, unde fostul inspector şcolar general Alin Novac-Iuhas a câştigat funcţia de director, iar fosta directoare Carmen Cosman a devenit director adjunct, Colegiul Economic Partenie Cosma, unde fostul adjunct Daniel Negrean (şi el un fost inspector şcolar general) a devenit director, iar fostul director Virgil Blage (la fel, fost şef al IŞJ Bihor) a ajuns adjunct, ori Liceul cu Program Sportiv Bihorul, unde fostul director adjunct Lucian Stance a promovat pe funcţia plină, secondat de profesorii Roland Bocoi (şi el fost director adjunct, acum câştigător al funcţiei pentru patru ani) şi Dan Matei, care a fost director plin, dar nu a promovat concursul.

Lista directorilor şi adjuncţilor care au câştigat concursurile:

Numiţi la conducere

Pentru funcţiile care nu au fost ocupate în urma concursurilor organizate de Ministerul Educaţiei, fie pentru că nimeni nu le-a vrut, fie pentru că doritorii nu au promovat probele, aşa cum prevede metodologia, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a făcut numiri prin detaşare.

În total, în Bihor au fost numiţi 97 de şefi de şcoli (66 de directori şi 31 de directori adjuncţi). De exemplu, delegări s-au făcut la Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu Oradea, unde fostul director Radu Rus a fost numit să conducă în continuare şcoala, la Colegiul Tehnologic Constantin Brâncuşi, unde de asemenea a fost numit fostul director Gabriel Mic, ori Liceul Teologic Penticostal Betel, unde tot fostul director Onesim Sandu Cozma va fi la conducere.

A mai fost numit în funcţie directorul Liceului Felix Sânmartin, Viorel Potre, directorul Liceului Petofi Sandor Săcueni, Barta Imre, directoarea Şcolii nr. 11 Oradea, Alina Şaitoş, ori directoarea Şcolii Ioan Slavici Oradea, Brînduşa Buzulica.

Nepromovaţi, dar avansaţi

Toţi cei 97 de profesori numiţi în funcţii au ocupat aceste poziţii şi până acum, cel puţin în primul semestru din anul şcolar 2021-2022. La cererea BIHOREANULUI, Inspectoratul Şcolar a precizat că 66 dintre ei chiar au participat la concursul pentru funcţii, dar nu au promovat. Altfel spus: n-au fost capabili să-şi câştige funcţiile, dar le-au primit cadou! Ceilalţi 31 nu au participat la concursuri. 

"Detaşarea directorilor începând cu semestrul al II-lea al anului şcolar în curs s-a fundamentat pe asigurarea unei continuităţi la nivelul unităţilor de învăţământ unde a fost posibil, respectiv aşteptarea organizării în perioada următoare a unei noi sesiuni de concurs pentru directori şi directori adjuncţi", a transmis IŞJ Bihor.

Ministerul Educaţiei a anunţat că următorul concurs va demara după 17 ianuarie, iar câştigătorii vor fi instalaţi pe 18 aprilie. Totuşi, regulamentul ori calendarul complet nu au fost încă publicate.

Chiar dacă a "premiat" nişte perdanţi cu funcţii, inspectorul şcolar general Horea Abrudan spune că decizia luată este cea mai potrivită. "Ţinând cont că suntem la jumătatea anului şcolar şi că Ministerul va demara curând noile concursuri, nu avea rost să bulversăm activitatea din unităţile de învăţământ unde nu a câştigat nimeni concursul. Să ştiţi că, oricum, nu se înghesuie lumea pentru aceste funcţii, este greu să găseşti înlocuitori", a declarat Abrudan, luni, pentru BIHOREANUL.

Lista profesorilor numiţi la conducerea şcolilor şi grădiniţelor din Bihor:

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON