URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Mai 2022, 12:28

Percheziții în Bihor: Operaţiune uriaşă a DIICOT într-un caz de contrabandă cu aur şi camătă (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Operaţiune uriaşă a procurorilor DIICOT! 200 de percheziţii domiciliare au fost declanșate miercuri și sunt încă în derulare la ora publicării acestei știri în 19 judeţe din ţară, inclusiv în Bihor, în cadrul unei anchete privind o grupare infracţională organizată profilată pe contrabanda cu bijuterii din aur provenite din Turcia şi camătă. Doar din două dintre transporturile "interceptate" de procurori, s-au confiscat aproximativ 2,3 kilograme de bijuterii din aur. 

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de DIICOT, percheziţiile sunt coordonate de procurorii Biroului Teritorial Călăraşi al DIICOT şi se desfăşoară în judeţele Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița Năsăud, Botoșani, Brașov, București, Mehedinți, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Vaslui, Vâlcea și Vrancea.

Din informaţiile strânse până acum de procurori, rețeaua a acţionat în perioada iulie 2021, liderii grupării fiind deţinătorii unui amanet din municipiul Medgidia, judeţul Constanţa. "Aceştia au organizat grupul, sesizând potențialul uriaș de obținere a unor câștiguri ilicite, prin introducerea în țară, prin punctele de trecere a frontierei, a unor cantități mari (de ordinul kilogramelor) de bijuterii din aur, eludând astfel plata taxelor prevăzute de lege (TVA și taxe vamale)", au explicat anchetatorii. 

Membrii grupului se deplasau săptămânal în Turcia, unde vizualizau marfa de contrabandă, negociau cantitățile și prețurile. Apoi, marfa era expediată, prin intermediul altor autocare decât cele cu care călătoreau membrii rețelei, aceștia având stabilite relaţii cu șoferi de încredere, care, în schimbul unor sume de bani, au fost de acord să disimuleze coletele cu aur în autocarele conduse de ei.

Ulterior, bijuteriile erau distribuite în ţară, printr-o "adevărată reţea, folosind în acest scop multe alte persoane dispuse să ia parte la aceste activități ilicite, în schimbul obținerii de venituri ilegale generoase". 

Pe parcursul urmăririi penale au fost depistate două transporturi efectuate în septembrie 2019 și februarie 2022, fiind indisponibilizată cantitatea de aproximativ 2,3 kilograme de bijuterii din aur (foto), spun anchetatorii. 

Camătă şi evaziune

Din comunicatul procurorilor reiese că membri grupării desfăşurau şi activităţi de camătă, proponderent în Medgidia şi alte localităţi din judeţul Constanţa, "operațiunile derulându-se în afara cadrului legal ce reglementează condițiile în care își pot desfășura activitățile entitățile financiare nebancare, fiind folosită în acest scop casa de amanet de pe raza Municipiului Medgidia".

Banii proveniți din infracțiunile comise  au fost investiți în imobile sau schimbați și transferați în scopul ascunderii și al disimulării originii ilicite a acestora.

Toți membrii aflați în eșaloanele superioare ale grupării dețin autoturisme de lux, imobile, bani în conturi, se deplasează constant în vacanțe de lux, etalând un mod de viață opulent, existând o disproporție vădită între veniturile obținute în mod legal și stilul de viață afișat.

Ancheta în cauză se desfăşoră cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Călărași și al polițiștilor de frontieră din cadrul IGPF - Garda de Coastă.

La operaţiunea de joi participă polițiști din cadrul IGPR - Direcția de Investigare a Criminalității Economice (rol de coordonare), IGPF - Garda de Coastă, DCCO, structurile de combatere a criminalității organizate din țară, structurilor de investigații criminale, luptători din cadrul Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale și SAS, precum și jandarmi din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON