URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Aprilie 2015, 10:18

Percheziţii DIICOT: Sute de mii de euro falşi fabricaţi la Oradea au ajuns pe piaţa din Timiş

Percheziţii DIICOT: Sute de mii de euro falşi fabricaţi la Oradea au ajuns pe piaţa din Timiş foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Procurorii DIICOT au descins joi dimineaţă în 46 de percheziţii domiciliare pe raza judeţului Timiş, în cadrul unei ample acţiuni ce vizează destructurarea unui grup infracţional specializat în punerea în circulaţie de valori falsificate. Banii provin de la fabrica de bani falşi din Oradea, ai cărei patroni au şi fost arestaţi la finele anului trecut.

Potrivit unui comunicat de joi al DIICOT, anchetatorii au descoperit bancnote contrafăcute în cupiură de 50 de euro care au fost puşi în circulaţie pe raza judeţului Timiş.

"Din investigaţiile efectuate s-a reţinut că bancnotele falsificate au fost obţinute de către o parte dintre membrii grupării, pe o filieră de contrafacere a bancnotelor, cu conexiuni în Italia. În cauză, există suspiciunea rezonabilă că membrii grupării au furnizat sute de mii de  bancnote falsificate unor persoane de încredere care au aderat la grupul infracţional organizat  şi care, la rândul lor, le-au pus în circulaţie în mod direct ori prin intermediul unor "săgeţi", arată comunicatul.

Potrivit unor surse judiciare, banii provin de la fabrica de bani de la Oradea şi deocamdată nu se ştie cum au ajuns la această grupare.

Modul de operare era simplu. Cu bancnotele falsificate, membrii grupării cumpărau diverse produse de la magazine de cartier plătind în euro, motivând că nu au ajuns la case de schimb, fie cumpărau diverse produse de pe site-uri comerciale. O altă modalitate de a "spăla" banii era făcând schimburi valutare către persoane fizice care erau atrase de cursul avantajos leu/euro propus de către suspecţi sau plata taxiurilor cu banii falşi.

Potrivit surselor BIHOREANULUI, până acum anchetatorii au strâns câteva mii de euro, numai din înşelăciunile făcute de membrii reţelei. Trei dintre liderii grupării, toţi de etnie romă, au fost ridicaţi joi dimineaţă pentru audieri: Constantin Dumbra, zis Costa, Samuil Scripcariu, zis Bebe, şi Adrian Poczo, zis Adi Ţiganu, toţi din Timiş.

Membrii grupării vorbeau codificat. Banii erau denumiţi "morcovi", "echipe" sau "jucători".

"La sediul DIICOT- Serviciul Teritorial Timişoara vor fi aduse, în vederea audierii, un număr de 60 persoane", arată comunicatul DIICOT.

După cum BIHOREANUL scria la acea vreme, fabrica de bani a fost descoperită în septembrie 2014, procurorii DIICOT ridicând mai multe persoane bănuite ca având legături cu clanuri mafiote din Napoli. Într-o hală de la marginea oraşului, situată în Episcopia, în apropiere de fosta groapă de gunoi a oraşului, anchetatorii au găsit atunci o adevărată tipografie: aproximativ 13 milioane de euro falşi, în bancnote de 50 şi 100 de euro, precum şi două tiparniţe, cu tot cu cerneala şi matriţele aferente fabricării banilor. În timpul percheziţiilor, italienii au încercat să dea foc unor probe. O parte din bani au ajuns la groapa de gunoi a oraşului, de unde mai mulţi ţigani au luat sute de mii de euro. Euro falşi au ajuns şi pe piaţa din Oradea.

Citiţi pe această temă şi articolele:

350.000 euro falşi, ridicaţi de la un ţigan: A vrut să-şi cumpere mici pe valută la Toamna Orădeană

Au recunoscut! În cazul fabricii de euro falşi de la Oradea, doi dintre suspecţi au părăsit arestul

Mafioţii din Oradea: Cine sunt personajele care au pus bazele fabricii de euro falşi de lângă groapa de gunoi

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON