Percheziţii de amploare marţi dimineaţă, în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Sibiu, Mureş, Sălaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Timiş, într-un dosar privind fapte de corupţie în domeniul farmaceutic, comise în perioada 2012 — 2015.
Procurorii DNA au descins la 61 de adrese. Potrivit Agerpres, care citează surse judiciare, în dosar sunt implicaţi 16 medici, inclusiv având funcţii de şefi de clinici şi secţii de oncologie, medici specialişti oncologi, coordonatori şi responsabili ai Programului Naţional de Sănătate — subprogramul oncologie, inclusiv un preşedinte al Comisiei de oncologie, un inspector la DSP Mureş, care controlează farmacii, şi peste 10 reprezentanţi zonali ai firmelor de medicamente.
Acţiunea vizează persoane fizice, clinici oncologie din cadrul spitalelor judeţene Sibiu, Zalău, Târgu Mureş, CJAS Sălaj, Institutul Oncologic ''Ion Chiricuţă'', Spitalul de zi Cluj-Napoca, Cabinetul Oncologic situat la mansarda Ambulatoriului de specialitate al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, precum şi firme şi distribuitori de medicamente pentru cancer.
O parte dintre medicii implicaţi fac parte din comisiile de achiziţii de medicamente organizate la nivelul spitalelor, care ar fi pretins şi primit foloase sau furnizorii le ofereau diverse avantaje. Contracte de sponsorizare pentru participarea la congrese/simpozioane organizate în ţară sau în străinătate, care le permit medicilor acumularea de puncte necesare obţinerii gradelor profesionale, plata unor taxe de speaker, remunerarea pentru studii de specialitate, unele neefectuate în realitate, asigurarea cheltuielilor pentru vacanţe în străinătate sau acordarea de diverse bunuri de valoare, cu titlu de materiale promoţionale sunt câteva dintre facilităţile primite. Scopul acestor acţiuni de ''recompensare'' era creşterea vânzărilor de medicamente pentru anumite companii farmaceutice sau anumiţi distribuitori, arată Agerpres.
În unele situaţii, în această reţea, au menţionat sursele, ar fi fost implicaţi reprezentanţi şi angajaţi ai unor farmacii, care asigurau eliberarea medicamentelor prescrise.
Potrivit Digi24.ro, unul dintre exemple este din 2014, când o firmă de medicamente a achitat unui operator de turism peste 4 milioane de lei. Procurorii DNA susțin că aceste „sponsorizări”, în realitate sunt o mită mascată, care este dată medicilor prin reprezentanții zonali, în funcție de vânzările realizate urmare a cointeresării cadrelor medicale, pentru prescrierea anumitor medicamente, iar în unele cazuri, pentru achiziţionarea în spitale a medicamentelor producătorilor agreaţi.
Au fost identificate facturi fiscale emise de firme de turism aferente unor evenimente realizate în orașele Ottawa (2013), San DiegoO (2013), Brașov (2014), Iași (2014) și Sibiu (2014), mai spun procurorii.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.