Prefectura Bihor a anunţat, printr-un comunicat dat publicităţii joi, că în şedinţa de vinerea trecută, Comitetul Interministerial pentru Centenar a aprobat 350 de proiecte, manifestări şi acţiuni propuse de autorităţile din întreaga ţară, în valoare totală de 50,05 milioane lei, un număr de 264 propuneri fiind ale administraţiilor locale şi însumând o valoare de 33,15 milioane lei.
Între proiectele aprobate, patru sunt din judeţul Bihor, cel mai important şi cel mai valoros fiind cel al statuii ecvestre a Regelui Ferdinand, proiect propus de Primăria Oradea şi cofinanţat de Guvern cu 450.000 lei.
De asemenea, Guvernul va aloca 60.000 lei pentru un proiect al Muzeului Ţării Crişurilor din subordinea Consiliului Judeţean Bihor, pentru o expoziţie tematică intitulată „Bihorul la spargerea lumii”.
Cu 40.000 lei va fi finanţată în Bihor şi o conferinţă a Facultăţii de Istorie a Universităţii din Oradea, dedicată importanţei Declaraţiei de Autodeterminare adoptate pe 12 octombrie 1918 în casa avocatului Aurel Lazăr, iar cu 20.000 lei editarea unei broşuri intitulate „Cântecele Unirii”, proiect propus de Direcţia Judeţeană pentru Cultură.
În luna martie, a mai fost aprobat un proiect din Bihor, iniţiat tot de Direcţia pentru Cultură, pentru un bust al geografului francez Emmanuel de Martonne, căruia România îi datorează corecta delimitare a graniţei cu Ungaria consfinţită prin Tratatul de la Trianon.
Pe de altă parte, realizarea unei statui ecvestre a Regelui Ferdinand a fost o iniţiativă mai veche, de acum câţiva ani, a primarului Ilie Bolojan, care a propus acest lucru dat fiind faptul că după Marea Unire o statuie a Regelui Întregitor a dominat Piaţa Unirii din Oradea.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.