URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Februarie 2021, 17:35

Pensiile speciale ale parlamentarilor, eliminate. Deputaţii şi senatorii UDMR nu au votat (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a adoptat, miercuri, iniţiativa legislativă pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, informează presa centrală. 

Potrivit G4Media.ro, după discuţii aprinse în plen, s-au înregistrat 357 de voturi "pentru" iniţiativă (din partea a aproape tuturor partidelor parlamentare), 0 abţineri şi 0 voturi împotrivă.

Cei 30 de parlamentari ai UDMR au spus că sunt prezenţi, dar nu votează. "Dacă vreți cu adevărat să eliminați pensiile speciale și nu este un demers de imagine, atunci nu trebuie doar o categorie, ci trebuie eliminate toate categoriile. Prin urmare UDMR nu va vota acest proiect de lege", a spus parlamentarul Lorand Turos de la UDMR.

Din cele trei proiecte depuse de PNL, USR PLUS și PSD, cel din urmă a primit raport favorabil și a fost completat cu amendamente de la celelalte două partide. Unul dintre amendamente prevede încetare plății inclusiv a pensiilor speciale ale parlamentarilor în vigoare, relatează Digi24.ro.

"Suntem astăzi într-un moment în care Parlamentul are ocazia să arate că cine împarte nu-și face parte și că legile trebuie făcute pentru cetățeni și că nimeni nu trebuie să aibă privilegii, chiar dacă este la decizie. După 2014, au început să curgă pensiile speciale. A culminat cu nesimțirea ca parlamentarii să-și voteze pensii speciale. Acesta este adevărul istoric", a spus, în plen, înainte de vot preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban. 

Hotnews.ro subliniază că legea poate fi atacabilă la Curtea Constituțională după ce în textul acesteia a fost introdusă prevederea care taie și pensiile aflate în vigoare. De precizat este că, pe același principiu atacabil, în 2020 toate partidele parlamentare au adoptat un alt proiect de lege care elimina toate categoriile de pensii speciale, iar Curtea Constituțională a anulat legea declarând-o neconstituțională.

Pensiile speciale ale parlamentarilor au fost introduse în 2015 la iniţiativa şi cu votul PSD.

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
un pas mic inainte
un pas mic inainte. trebuie eliminate si indemnizatiile/pensiile speciale ale celorlalti bugetari (care de altfel sunt cele mai sufocante pentru buget), mai ales judecatori-procurori-cadre militare-si altii ca ei. insa pana sa se intample asta, probabil mai trec 10 ani.
Postat 18 Februarie 2021, 21:03 de roger
CrisDumi
De ce nu spui felicitări Câțu sau USR, MU13PSD
Postat 17 Februarie 2021, 23:46 de Sandu2100
Așa sunt făcute legile în țara asta ...
... ca să nu fie aplicabile decât pentru prostime !?!
Postat 17 Februarie 2021, 20:55 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON