URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Ianuarie 2015, 13:50

Pedeapsă pentru risipă: Orădenii care nu colectează selectiv deşeurile riscă amenzi între 1.000 şi 2.000 de lei

Pedeapsă pentru risipă: Orădenii care nu colectează selectiv deşeurile riscă amenzi între 1.000 şi 2.000 de lei ORDIN DE LA UE. Oradea trebuie să reducă anual cu cel puţin 15% cantităţile de deşeuri depuse în halda ecologică. În caz contrar, pentru fiecare tonă în plus, oraşul va plăti o taxă de 100 lei...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă încă nu s-au obişnuit să-şi adune deşeurile reciclabile separat de cele menajere, orădenii ar trebui s-o facă. În prima şedinţă din acest an, Consiliul Local a dat undă verde Primăriei să amendeze pe oricine e surprins că nu colectează selectiv.

"Sancţionarea e ultima soluţie pe care dorim să o aplicăm", spune viceprimarul Mircea Mălan. Totuşi, dacă orădenii nu vor respecta regulile, vor ajunge să scoată bani din buzunar. Şi nu puţini...

Reciclarea, obiectiv principal

"Strategia locală cu privire la dezvoltarea şi funcţionarea pe termen mediu şi lung a serviciului de salubrizare din municipiul Oradea pentru perioada 2015-2025" a fost aprobată de aleşii locali în şedinţa de 8 ianuarie, după ce fusese supusă dezbaterii publice timp de 45 de zile. În esenţă, documentul dictează direcţiile de dezvoltare a salubrităţii şi consfinţeşte reguli deja ştiute: salubritatea trebuie să respecte standardele europene, scopul principal fiind reciclarea deşeurilor. "Suntem obligaţi să creştem cantităţile de deşeuri colectate selectiv. Nerespectarea acestei obligaţii europene înseamnă penalizări foarte mari, care în mod indirect vor fi plătite tot de orădeni", a explicat primarul Ilie Bolojan la prezentarea documentului.

01-mircea-malan_bihoreanul22ian2015.jpgCa să prevină penalizările din partea UE, edilii au de gând să aplice măsuri pecuniare orădenilor. Strategia a fixat ca obiectiv "stabilirea unor mecanisme economico-financiare stimulative în organizarea şi funcţonarea serviciului de salubritate", permiţând amendarea colectării "la grămadă" a deşeurilor. "Nu este un scop în sine să-i amendăm pe orădeni, aceasta va fi ultima soluţie", spune şi viceprimarul Mircea Mălan (foto), asigurând că angajaţii municipalităţii nu-i vor pândi pe orădeni când îşi aruncă gunoaiele, ca să prindă "ilegaliştii".

Se pot da amenzi

Cadrul legal pentru amendarea orădenilor care nu colectează selectiv există, iar amenzile ar putea fi împărţite chiar de acum. Totuşi, edilii nu vor să le aplice decât în cazul în care Oradea nu îşi va atinge ţintele europene privind reciclarea şi va fi, astfel, în pericol să fie sancţionată.

Dacă oraşul nu va aduna suficiente cantităţi de reciclabile, deşeurile orădenilor vor fi atent analizate de muncitorii operatorului de salubritate şi de agenţii Poliţiei Locale. În situaţia în care la asociaţiile de proprietari ori la persoanele fizice, în containerele ori în sacii galbeni (culoarea recipientelor destinate fracţiei uscate: metal, plastic, hârtie, carton, PET, doze de aluminiu, sticle) se vor găsi şi resturi menajere, acestea vor putea fi amendate conform Legii 211/2011 privind regimul deşeurilor, cu sume uriaşe: între 1.000 şi 2.000 lei persoanele fizice, respectiv între 20.000 şi 40.000 lei persoanele juridice!

Plata la volum

Pe de altă parte, înainte de a aplica amenzi, Primăria mai vrea şi să "prelucreze" sistemul de salubritate. În primul rând, va închide cu cartele electronice incintele care adăpostesc pubelele asociaţiilor de proprietari, astfel încât doar locatarii să aibă acces la ele. Astfel, deşeurile nu vor putea fi amestecate de căutătorii prin gunoaie, iar dacă fracţia uscată va fi "murdară" singurii învinuiţi vor putea fi membrii asociaţiilor.

Edilii îşi doresc totodată să implementeze şi un sistem de tipul "plăteşti cât arunci". În timp ce colectarea reciclabilelor va rămâne gratuită, cea a deşeurilor menajere ar fi taxată în funcţie de volum, nu pe persoană, ca în prezent, ceea ce va face ca fiecare cetăţean să fie direct interesat să recicleze, ca să plătească cât mai puţin. Dacă însă fracţia uscată va fi compromisă cu deşeuri menajere, "producătorul" gunoaielor va plăti dublu!

Deşi ar putea părea că sunt împotriva orădenilor, noile măsuri din salubritate sunt menite de fapt să-i protejeze. Căci, dacă oraşul nu va respecta normele europene privind reciclarea, amenzile vor provoca inevitabil scumpirea serviciului de salubritate. Iar sancţionarea doar a celor care încalcă regulile e, în mod cert, mai corectă decât taxarea tuturor...


SUB ŞI PE PĂMÂNT
Salubritate cu inovaţii

Strategia municipalităţii prevede şi alte noutăţi pentru sistemul local de salubrizare. În centrul istoric al oraşului şi în zonele unde normele de sănătate nu permit amplasarea containerelor la suprafaţă, municipalitatea vrea să amenajeze puncte subterane de colectare selectivă, o astfel de inovaţie fiind deja prevăzută în proiectul de amenajare a Pieţei Unirii. Totodată, strategia mai prevede ca operatorul de salubritate să amenajeze în oraş două platforme betonate unde orice persoană fizică va putea duce deşeuri voluminoase, vegetale ori rezultate în urma demolărilor ori renovărilor.


Primăria vrea să îi amendeze pe orădenii care încalcă regulile colectării selective a deşeurilor. Credeţi că este o măsură necesară?

Da, mi se pare o măsură bună. Ne place sau nu, adevărul este că românii doar cu amenzi se învaţă să respecte un regulament.
Cristian Moisa

Prima oară Primăria ar trebui să asigure peste tot în oraş aceste tomberoane de tip iglu şi abia apoi să înceapă să împartă amenzi.
Ioana Baiduca

Este foarte bună ideea, dar ce vor face cu boschetarii care scot deşeurile de plastic din containere, cum se întâmplă frecvent pe strada Leonardo Da Vinci?
Ovi Jurcuţiu

E foarte OK, dar la case ar trebui alte soluţii, nu saci galbeni. Nu-mi primesc sacul meu înapoi, ci altul, murdar, sau mi-l ia vântul şi îl duce patru case mai departe.
Ildi Farkas

Nu, pentru că până vin gunoierii de la RER trec 3-4 trupe de ţigani care aleg PET-urile de care au nevoie, iar restul le aruncă în stradă.
Wanda Panduru

Prima oară să se asigure că numai de noi depinde unde ajung gunoaiele. Trebuie găsită o soluţie pentru ţiganii care le scot din containere.
Dunai Emoke Gabriella

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
abuz
ha-ha. nu producem destul pentru cei care fac averi din reciclarea deseurilor produse de noi. macar daca ar incerca sa stimuleze selectarea. pentru ce mai platim si ecotaxe? ducem pungile si flacoanele inapoi si nu mai platim ecotaxa. sau aparatura si nu mai platim timbrul verde. ar trebui sa ne plateasca ei pe noi nu noi amenzi
Postat 22 Ianuarie 2015, 17:20 de bihorean
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON