URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Iulie 2017, 14:41

Pe simţite: Centrul SOS Autism Bihor are de acum grădină şi sală senzorială, cu multe lumini şi plante aromatice (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Copiii şi adulţii care se tratează la centrul SOS Autism Bihor vor testa de acum înainte noi tratamente.

Marţi la prânz, în prezenţa mai multor voluntari ai centrului, ai unor directori de instituţii sau organizaţii din Oradea şi a unor colaboratori, preşedinta organizaţiei, Simona Zlibuţ, a prezentat noile dotările ale centrului: o grădină şi o sală senzorială.

"Mulţumesc părinţilor şi sponsorilor care ştiu şi văd că noi facem ceea ce este mai bine pentru copiii noştri. Suntem o asociaţie de părinţi care încercăm nu să alinăm, ci să le creăm o viaţă cât se poate de indepedentă, pentru că noi nu vom fi întotdeauna aici", a declarat Simona Zlibuţ, la inaugurare.

După cum a explicat psihologul Ramona Kiss, grădina senzorială este foarte folositoare celor care suferă de autism, pentru că ei percep altfel stimulii decât oamenii sănătoşi. "Unora poate le place, caută să mai vadă şi să interacţioneze cu aceşti stimuli, altora din contră, nu le place ceea ce simt, ceea ce aud, ceea ce miros, iar noi trebuie să-i învăţăm să se adapteze, pentru ca toţi aceşti stimuli fac parte din viaţa reală", a explicat specialista.

Aşadar, pentru a-i ajuta să se obişnuiască cu felurite senzaţii, curtea centrului SOS Autism Bihor are acum ghivece cu plante aromatice, precum rozmarin, lămâiţă, mentă şi cepşoară, dar şi o alee senzorială, şerpuită şi formată din sectoare, fiecare cu alt tip de "fundaţie": un tronson e din nisip, altul din pietricele, un altul din scoarţă de copac etc.

Pe această alee, suferinzii de autism se plimbă desculţi, simţind efectele asupra tălpilor şi învăţând să se acomodeze cu ele. De asemenea, în curte există şi o mică grădină de legume, cu roşii, ardei şi vinete, unde este stimulat simţul olfactiv şi gustativ al bolnavilor.

Totodată, pe lângă diferite săli de terapii, în centru există de acum o sală senzorială, plină cu lumini colorate, statice sau dinamice, care din nou, îi ajută pe bolnavi. "În sală se creează posibilitatea de a se relaxa într-un mediu structurat, cu diverşi stimuli", a precizat psihologul.

În centrul SOS Autism Bihor merg la tratament, în fiecare zi, zeci de suferinzi de autism de vârste diferite, de la copii, la oameni în toată firea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5471 RON
  • 1 EUR = 4.9752 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON