URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Iunie 2022, 14:05

Pe roșu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mai binele se dovedește uneori dușmanul binelui. Dar numai dacă e prost executat. De când s-au înființat liniile de tramvai care leagă cartierele Ioșia de Rogerius pe la Gară și prin Decebal, și cele între Nufărul, Salca, Universitate, Calea Aradului, Primăriei, Piața Unirii, Magheru, Republicii, Gară, Olosig, Decebal și retur, circulația prin intersecția Emanuel a devenit generatoare de nervi și ambuteiaje de dimineața până seara.

Șoferii care se deplasează dinspre Calea Aradului și încearcă să intre în intersecție virând stânga, precum și cei care merg dinspre strada Primăriei către Calea Aradului au constant aceeași problemă. Fie prind la semafor galben intermitent și pot pătrunde în intersecție doar cu noroc pentru că îi țin în loc coloanele din stânga (dinspre Decebal - zona Scala către Decebal - Zoo și respectiv dinspre Zoo către Scala și către Calea Aradului), fie prind roșu când trec tramvaiele, care, normal, trebuie să aibă prioritate la traversarea intersecției, fără a putea înainta însă în paralel cu ele, tocmai din cauza roșului de la semafor.

Un fost ofițer de Poliție Rutieră, un șofer profesionist și un specialist de la OTL pe care i-am consultat consideră, la unison, că intersecția Emanuel a devenit, după înființarea noilor linii de tramvai, cea mai complexă din Oradea. Atât de păcătoasă încât, pentru ca un șofer să înainteze din cele două direcții, adesea nu are altă posibilitate practică decât să intre în intersecție pe roșu, încălcând așadar regulile de circulație. Cauza nu este, însă, înființarea noilor linii de tramvai, în sine, ci proasta semaforizare a intersecției.

După înființarea noilor linii s-au automatizat schimbătoarele acestora și, când un tramvai se apropie de intersecție, senzorii de mișcare comută automat pe roșu semaforul pentru șoferi. Problema e că semafoarele nu sunt sincronizate și impun roșu inclusiv șoferilor care ar putea „curge” paralel cu tramvaiul, nu doar celor a căror direcție de deplasare o intersectează pe cea a tramvaiului. La dificultatea înaintării mai contribuie, în fine, și pietonii care traversează tocmai când șoferii au galben intermitent și, teoretic, ar putea avansa.

Toate cele trei persoane cărora le-am cerut opinia afirmă că soluția ideală pentru rezolvarea conflictului de trafic este „denivelarea” intersecției, adică realizarea unui pasaj subteran așa încât nu toată circulația să se desfășoare la sol. În același timp, însă, toți trei afirmă că urgentă este, pur și simplu, corecta sincronizare a semaforizării.

Ar fi cazul, așadar, ca municipalitatea să gândească un proiect pentru pasajul care să subtraverseze intersecția, dar până atunci funcționarii Direcției Tehnice să petreacă o zi în zonă, să constate neregulile și să regândească semaforizarea. Altfel, lecția transmisă e că nu putem răzbi decât trecând pe roșu, încălcând regulile, doar pentru că se dovedesc prost stabilite.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Atat s-a putut!
As putea face pariu ca pe banii primariei, nervii soferilor si ai vatmanilor care trec zilnic prin intersectie , la cat de bine le-au sincronizat puteau trimite pe oricine sa faca acel lucru pentru ca era totuna, ca sa nu mai spunem ca au stat cu saptamanile cu Suv-urile cu scule parcati pe spatiile verzi si urmareau intersectia, cred ca se uitau dupa OZN-uri care trec prin acea intersectie, ca la ce "lucrare minunata" le-a iesit nu putem sa ne dam seama ce au sincronizat ... sper ca sunt "mandri" de lucrarea pe care au facut-o, la fel de mandri ca si de banii pe care i-au incasat in cont ! Cu siguranta patronul firmei respective nu are nicio treaba cu automatizarile, electronica si alte cele necesare pentru a face o astfel de lucrare ... pt ca altfel nu se justifica halul fara de hal in care si-au batut joc si isi bat in contiunuare de cetatenii orasului.
Postat 15 Iunie 2022, 17:17 de nelutorjoc
Bine că nu fac acolo pasaj da fac la gară.
Știu la gară fac pentru accidentele urate se acolo. Da, se putea și altă soluție acolo ai pasaj în Decebal înaintea celui de la gară
Postat 15 Iunie 2022, 14:06 de Vio_427
Semafor ca lumea
...eu sunt de parere, ca acelea semafoare minunate ar trebui sa functioneze, "normal" dirijand traficul, prin intersectie. In opinia mea naxim 2 minute de "verde", separat pentru fiecare sens, ar fi suficient. Lucru valabil si pentru alte sensuri giratorii din oras, care se impotmolesc, si nu fluidizeaza traficul. In alte tari functioneaza aceasta schema: in ore de varf: semafor, altfel sens giratoriu. ....dar vorbim despre Oradea, unde de ani de zile nu am reusit, ca semafoarelor din intersectia Dacia-Decebal, sa fie adaptate, la volumul actual de trafic, si nu al anilor 80.
Postat 15 Iunie 2022, 09:40 de Yzzirider
In locurile unde unii blocheaza sensul
ar trebui marcat pe asfalt cu galben sa vadă tot prostul, și poliția să stea la amendat. De fiecare dată când trec pe acolo si e trafic cineva din spatele meu ma înjură ca de ce nu ma duc mai in față ( adică sa blochez sensul ) , nervosul iese din spatele meu, mă mai înjură odată, se baga în față mea si a blocat sensul multumit de el. Traficul a crescut, la fel si idioții de la volan.
Postat 14 Iunie 2022, 19:30 de Sandu2100
pt Christa.
Nu este semaforizare pentru dirijarea circulației auto, ci doar pentru proiritizarea trecerii tramvaielor.
Postat 14 Iunie 2022, 18:30 de zsizsi
Adevărat, dar mai este și altceva.
Când nu este aglomerație se întâmplă și situația când deja mașina a trecut de semafor când acesta este pe galben intermitent și până ajunge să intre în sens, semaforul se schimbă pe roșu, șoferul nu vede asta și intră în sens dar travaiul are semnal liber (nu verde, că nu are culoare semnalul), și șoferul se miră de ce este claxonat... Mulți însă sunt atât de neatenți, că după câteva luni încă nici acum nu observă semaforul roșu și intră în sens, nefiind agomerație. În loc să facă pasaj inutil la Gară, ar trebui în această intersecție o subtaversare pe axa bulevardului Decebal cu intrarea în pasaj din dreptul ABC-ului Livela, astfel să fie mai ușor virajul la stânga de pe Decebal spre Iuliu Maniu.
Postat 14 Iunie 2022, 18:17 de zsizsi
mah....
Sens giratoriu cu semafor....cum vine asta?
Postat 14 Iunie 2022, 17:59 de Christa
traiasca partidul
specialisti pusi politic...hahaha
Postat 14 Iunie 2022, 17:37 de tepes
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON