URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Martie 2019, 08:03

„Pavel e un şpăgar!”: Șeful APIA Bihor, acuzat că a colectat șpăgi de la subalterni folosindu-se de partid și de numele ministrului Daea

„Pavel e un şpăgar!”: Șeful APIA Bihor, acuzat că a colectat șpăgi de la subalterni folosindu-se de partid și de numele ministrului Daea CURAT MURDAR! Ioan Bodea (medalion) afirmă că Florian Pavel (foto) taxa angajaţii Direcţiei Agricole cu câte 100 lei lunar, sub diverse pretexte. "Că vine mama lui Daea în Felix, că vine o delegaţie de la Minister, că pentru protocol, că pentru partid...", povesteşte bărbatul, pretinzând că a reclamat conduita şi "la partid", dar degeaba. "Pot să-l dau în judecată", ripostează Pavel, zicând că în cei 25 de ani lucraţi la Direcţia Agricolă nici măcar n-a auzit de o asemenea practică, necum s-o patroneze
„Pavel e un şpăgar!”: Șeful APIA Bihor, acuzat că a colectat șpăgi de la subalterni folosindu-se de partid și de numele ministrului Daea CARE PE CARE. După un an de şicane din partea Corpului de Control al Ministerului Agriculturii, despre care e convins că au fost "comandate" de directorul APIA Bihor, Florian Pavel (dreapta), şeful Direcţiei Agricole, Nicolae Hodişan (stânga) îl învinuieşte de corupţie, cu riscul unui proces pentru defăimare. "Dacă mă dă în judecată, aduc martori!", zice el
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Agricultura a ajuns să depindă mai puţin de Dumnezeu, care dă sau nu vreme bună, şi mai mult de "dumnezeii" care o conduc. Miza e banul: agricultorii primesc subvenţii din partea Uniunii Europene, dar cei care decid cine şi cât beneficiază de ele, chiar nelegal, sunt politrucii puşi la şefia instituţiilor din domeniu.

Din pricina acestor subvenţii, directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Bihor, Florian Pavel, şi cel al Direcţiei Agricole, Nicolae Hodişan, au ajuns la cuţite, iar "arbitru" este însuşi ministrul Agriculturii, Petre Daea. Unul părtinitor, dispus mai degrabă să acopere fraudele tolerate de Pavel, care îi este amic, acuză Hodişan, dezvăluind că Pavel a colectat şpăgi folosind chiar numele ministrului.

Subvenţie pentru buruieni

Bogdan Hodişan, inspector APIA BihorConflictul între cei doi directori a izbucnit în martie 2018, când tânărul Bogdan Hodişan (foto), şef de birou la APIA Bihor, a preluat de la o colegă plecată în concediu de maternitate dosarele fermierilor cu peste 50 hectare de teren care solicitau subvenţii, fiind obligat să verifice dacă au cultivat ceea ce declaraseră în acte.

În eşantionul de control erau şi două societăţi ale unui fermier din zona Salontei, Erdei Ioan Robert. Hodişan jr. a descoperit că în octombrie 2017 acesta avea nelucrată o suprafaţă de 100 hectare, dar o declarase ca însămânţată cu porumb, iar apoi un coleg modificase în evidenţele APIA cum că ar fi fost cultivată cu plante de nutreţ. Controlul în teren a constatat, însă, fără dubii, că aşa-zisele plante de nutreţ, pentru care subvenţia a fost atunci de 220 euro/hectar, erau de fapt... buruieni.

Bogdan Hodişan a descoperit că modificările în sistemul electronic al APIA le făcuse un coleg, Gheorghe Leucea, care nu avea acest drept. "Consider acest fapt ca fiind o încercare de fraudare", l-a sesizat el pe şeful ierarhic, Cristian Câmpan, dar "acesta m-a bălăcărit şi m-a obligat să dau drumul la dosar, aşa că m-am adresat şefului instituţiei, Florian Pavel". Directorul, însă, i-a cerut să amâne înregistrarea sesizării. "În acea perioadă urma un audit european şi mi-a spus că aş face rău instituţiei şi, implicit, ţării".

Presat de şefi, tânărul funcţionar a avizat în final solicitarea fermierului pentru subvenţia de 22.000 euro, dar concomitent, pe 19 martie 2018, a sesizat Departamentul de Luptă Antifraudă. "Din momentul acela mă simt vânat continuu", a relatat DLAF funcţionarul, precizând că Pavel i-a transmis lui Hodişan sr. să-şi strunească băiatul.

Anchetă "întoarsă"

De un an, sesizarea n-a fost încă soluţionată. "DLAF a trimis-o în 31 iulie la DACIS (n.r. - Direcţia Generală de Control, Antifraudă şi Inspecţie din Ministerul Agriculturii) şi apoi n-am mai primit răspuns", spune Hodişan jr. În schimb, la Direcţia Agricolă, condusă de tatăl său, au descins mai multe echipe de control, inclusiv şeful DACIS, Sorin Petrescu. "Odată, l-am vizitat pe tata la birou, era acolo şi şeful DACIS. I-a spus «Directore, lămureşte-ţi copilul, să se liniştească! Vorbeşte cu băiatul, mergeţi la Daea şi rezolvaţi problema». Practic, în loc să ancheteze frauda pe care am sesizat-o eu, l-au luat la ochi pe tata".

Şeful DA confirmă: "Chiar săptămâna trecută, cei de la Minister s-au întors la Oradea să ceară noi note de relaţii despre mine. Fraudarea fondurilor pare să nu-i intereseze, dar mie mi-au făcut şi plângere penală pentru subminarea economiei naţionale", zice Hodişan sr. Şeful DACIS i-a imputat că a transmis presei locale un comunicat în baza unei directive semnate chiar de ministrul Petre Daea, privind distrugerea porumbului infestat cu virusul pestei porcine africane, pentru evitarea răspândirii bolii. Fiindcă a izbucnit un scandal naţional, Daea a dat-o la întors, iar şeful DACIS i-a făcut inclusiv plângere penală. "Am fost audiat la Poliţie, dar plângerea a fost clasată", spune şeful Direcţiei Agricole.

"Cheltuieli comune"

Revenind la Pavel şi la motivul conflictului de la care a pornit "prigonirea" sa, Hodişan sr. se întreabă retoric: "Dacă fermierul care a primit subvenţie nelegal nu cotizează la nimeni din APIA, de ce a fost acoperit?". Şeful DA îşi bănuieşte omologul de la APIA că ar fi "mânjit", iar asta fiindcă îşi permite, fiind amic cu ministrul de două decenii.

Pavel a avut două mandate la şefia Direcţiei Agricole Bihor, din 2000 până în 2004 şi din 2009 până în 2010, când i-a succedat Hodişan sr. "După instalarea mea, la sfârşitul primei şedinţe cu colegii din teritoriu, unul m-a întrebat dacă «putem amâna problema aia», că are un necaz, i-a murit tatăl". N-am înţeles ce voia să zică. O altă colegă mi-a spus că a venit cu «banii pentru cheltuielile comune». Am început să pricep, dar am condus-o afară şi i-am spus să nu mai vină cu din astea la mine. Pe hol, secretara m-a lămurit: predecesorul meu făcea şedinţe ca să strângă bani de la colegi, sub diverse pretexte", zice Hodişan sr. Iar dacă atunci lua bani de la colegi, de ce n-ar lua acum de la fermieri, în schimbul subvenţiilor nemeritate?

Şedinţe pentru şpagă

Nu doar actualul şef al DA susţine că Pavel ar fi necinstit, ci şi fostul său adjunct Ioan Bodea. Deşi membru PSD, la fel ca Pavel, acesta a povestit BIHOREANULUI cum şi sub ce pretexte aduna banii din "teritoriu".

"Încă din primul mandat de director, Pavel a fixat şedinţe cu toţi cei 108 ingineri agricoli din judeţ pe data de 15 în fiecare lună, la ora 10, chiar dacă nu întotdeauna era nevoie. La fiecare şedinţă, câţiva oameni de încredere de-ai lui, cam zece, adunau câte 100 lei de la fiecare şi apoi îi duceau la Pavel în birou. Motivele erau de tot felul: că vine mama lui Daea în Felix, că vine o delegaţie de la Minister, că trebuie pentru protocol, în 2008 că trebuie pentru partid, că a candidat la Parlament", susţine Bodea. În realitate, motivaţia ar fi fost alta: foamea de bani a lui Pavel. "Cardul şefului era la nevastă, iar el, având o fată cu altă femeie, avea de întreţinut două familii", spune fostul adjunct.

Ioan Bodea, angajat APIA Bihor"Este un şpăgar, o spun cinstit", întăreşte PSD-istul. Dar de ce abia acum? "Eu am tot spus-o, inclusiv la partid, dar nu m-a băgat nimeni în seamă", afirmă Bodea, sugerând că Pavel şi-ar fi păstrat obiceiurile şi la APIA: "Fermierii cinstiţi sunt plimbaţi, puşi pe drumuri, iar băieţii deştepţi care nu lucrează terenurile sunt serviţi prompt".

"Puţin respect"

Şeful APIA Bihor respinge categoric acuzaţiile. "Niciodată, în cei 25 de ani de viaţă pe care i-am lăsat la Direcţia Agricolă nu au existat asemenea practici", spune Florian Pavel, declarându-se mâhnit de "oamenii care muşcă mâna celui care i-a ajutat". Asta fiindcă lui i-ar datora angajările în sistem cei doi Hodişan, tatăl în anii 2000, iar fiul în 2015: "Nu le reproşez nimic cum au ocupat posturile, dar puţin respect s-ar fi impus".

Pavel spune că nu a luat niciodată vreun leu nici de la subalterni, nici de la fermieri, punând acuzaţiile lui Hodişan pe seama supărării, deoarece "este convins că tot ce i se întâmplă mi se datorează mie", iar spusele lui Bodea, pe seama alcoolismului: "Are prostul obicei că atunci când bea îi sună pe toţi şi le spune tot felul de poveşti, iar a doua zi nu-şi mai aminteşte nimic. Pentru acuzaţiile astea pot să-l dau în judecată şi să vedem dacă aduce martori".

Cât despre problema de fond, a fraudei comise sesizate de Hodişan jr., Pavel susţine că n-a avut nicio implicare, ba a şi dispus cercetarea administrativă a funcţionarului Leucea, penalizat astă-toamnă cu 10% din salariu pe trei luni şi mutat la o structură unde nu mai are contact cu fermierii. "În ce priveşte ancheta DACIS, eu nu am nicio calitate pentru a interveni asupra termenului şi modului de soluţionare", spune şeful APIA. Nici măcar pentru a întreba, din când în când, dacă cercetarea avansează ori, dimpotrivă, a fost uitată...


MUŢENIE
Întrebări fără răspuns

Marţea trecută, BIHOREANUL a solicitat în scris şefului DACIS, Sorin Petrescu, informaţii privind stadiul anchetei declanşate în urma sesizării lui Bogdan Hodişan, întrebând ce demersuri concrete a făcut Direcţia pentru a o soluţiona, dacă a prezentat vreo concluzie DLAF, de câte ori a verificat în ultimul an DA şi APIA Bihor, dacă a descoperit şi alte fraude în judeţ şi, în fine, de ce a încercat s-o facă pe "mediatorul", sfătuindu-l pe Nicolae Hodişan să-şi "liniştească" fiul.

Prin intermediul purtătorului de cuvânt, răspunsurile au fost doar promise, nu şi transmise. Probabil după vechea zicală despre câinii care latră şi caravana care trece...


RĂSPUNS ULTERIOR
Pe lângă

Într-un răspuns transmis BIHOREANULUI, pe 5 martie, după publicarea articolului, de către Serviciul de Presă şi Relaţii Publice al Ministerului Agriculturii, se arată că sesizarea adresată DLAF în luna martie a anului trecut a fost transmisă în luna iulie, "spre competentă soluţionare", Direcţiei Generale de Control, Antifraudă şi Inspecţie a Ministerului. Pe 13 august, Direcția a transmis-o, la rându-i, structurii centrale a APIA, "cu solicitarea de a se efectua verificări specifice conform competenţelor" şi cu obligaţia ca "în măsura în care vor fi identificate indicii de fraudă", de a informa DLAF, Direcţia de Control a Ministerului şi petiţionarul, adică pe Hodişan.

Potrivit răspunsului dat de Ministerul Agriculturii, "în urma verificărilor (...), la această dată, Direcţia Antifraudă, Control Intern (DACI), structura specializată de control din cadrul APIA Central, a finalizat verificările, urmând să transmită rezultatul acestora DLAF, DGCAI şi petentului".

După cum se vede, însă, răspunsul nici nu confirmă, nici nu infirmă temeinicia sesizării făcute de Bogdan Hodişan şi existenţa fraudelor cu subvenţii din fonduri UE la APIA Bihor.

De altfel, deşi BIHOREANUL a întrebat punctual câte fraude ori tentative de fraudă au fost descoperite/confirmate în ultimii doi ani în Bihor de către Direcţia de Control, Antifraudă şi Inspecţie din cadrul Ministerului şi de câte ori aceasta a sesizat DLAF, conducerea Direcţiei a evitat un răspuns concret.

"Autorităţile cu competenţe în gestionarea fondurilor europene au obligaţia să sesizeze de îndată DLAF şi organele de urmărire penală în cazul constatării unor indicii de fraudă sau de tentativă de fraudă. Prin fraudă se înţelege infracţiunea săvârşită în legătură cu obţinerea ori utilizarea fondurilor europene şi/sau a fondurilor publice naţionale aferente acestora, încriminată de Codul penal ori de alte legi speciale. Prin urmare, în verificările efectuate de către această structură, în măsura în care au fost identificate suspiciuni de fraudă, au fost sesizate deîndată organele competente în constatarea şi instrumentarea infracţiunilor", arată mesajul transmis de Serviciul de Presă al Ministerului Agriculturii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
Doctor in gunoaie
Hodisane, nu ti-a fost greu sa gasesti un "laudator" mai bun ca Bodea. Cu o sticla de palinca ( de Văşad) l-ai cumparat si l-ai dus in spate ani de zile. Ai uitat ca in 2004 pupandu-l in fund pe prefectul Sarb ( si el la randul lui familia ta), Pavel te-a angajat la Directia Agricola? Asta-i multumirea. Ai dat concursul la Ministerul Agriculturii pt postul de director cu 2 portbagaje pline. Cand erai la inspectie dadeai amenzi si cand erai in concediu medical (bolnavior ca si acuma). Dar cu firmele tale preferate, contra unor comisioane de la acestea, ai luat zeci de mii de lei de la primarii pt amenajamente pastorale, pe care "specialistii" tai ca si Bodea, trebuia sa le faca, ca atributii de serviciu. Aspecte verificate de "prietenul" tau Petrescu. Apropo, baiatul tau se pensioneaza de boala? Ca dupa 180 de zile de concediu medical, intra in comisia de pensionare. Pacat de asa vlastar de perspectiva si doctorand in agricultura. Tema tezei de doctorat este efectul consumului de cannabis? Ce sa facem...asa tata, asa fiu si nepot de militian. Origine sociala sanatoasa...
Postat 05 Martie 2019, 21:04 de Ixulescu
Asta da jurnalism
Mai autorule, sursele tale sunt un drogangiu, un alcoolic si un hot. Traseisti la 4-5 lea partid. Ala tanar si tampit la 20 de ani e la al 4-lea partid, sora fiind aia de mintea ca a castigat concursuri de miss. Probabil sa ii creasca tariful. Astia sunt surse? Si sa te bagi cu bocancii in viata personala a cuiva spune multe. Niste lichele. Dar cine se aseamana se aduna, nu?
Postat 05 Martie 2019, 17:49 de Viorel1
Fara Pavel, cei 3 erau pe drumuri!
Fara Pavel era vai de mama lor.. erau si ei prin Unirii cu pancarde, oricum Hodisanii schimba partidele ca altii ciorapii. Unul betiv si doi pungasi cu gura mare. Sa vedem ancheta bihoreanul cu privire la acuzele de frauda in valoare de 800.000 euro ale tatalui Hodisan si ancheta despre cele 180 de zile de concediu medical ale fiului (nefiind inapt de cafele prin oras)!
Postat 05 Martie 2019, 16:21 de MareleAlin
turnaţi aici!
Păi să vedem probele. Vă stăm la dispoziţie. Dar faptul că şi ăia care acuză au belele lor fac neadevărată povestea şpăgilor lui Pavel? Prea multă lume a cotizat, iar dacă au început să se demaşte între ei, colegii de partid, e ceva, nu? Noi îi aşteptăm cu interes pe toţi :)
Postat 05 Martie 2019, 18:33 de Florin Ciucas
Betivu
Nu ma bag in scandalurile nimanui dar betiv mai mare ca Bodea nu v.ati putut gasi si voi? Asta nu stiu daca isi aduce aminte cum il cheama .. toata viata lui a baut pana facea pe el. Betii mai crunte ca asta nu stiu daca a mai tras careva.. timp de30 de ani a facut de ras institutia care il platea din bani publici. Bine ca am platit ani la rand taxele si impozitele sa traiasca pe picior mare betivu asta.
Postat 05 Martie 2019, 14:58 de Viorel1
Si eu am primit amenintari din partea lui Emilian Pavel - Detin inregistrarea convorbirii telefonice prin care acesta ma ameninta direct cu "controale grele"!
Sa fiu sincer, sunt de 2 ani in Olanda. Si imi este foarte bine aici. Dar pe piticul ala nemernic nu il ieri. Rog pe aceasta cale Redactia Bihoreanul sa imi scrie o adresa de email la care pot trimite o inregistrare telefonica prin care un Director al unei institutii de control din Bihor m-a sunat personal pe telefon si mi-a spus ca imi recomanda prieteneste sa o las mai moale cu sesizarile facute impotriva lui Emilian Pavel pentru ca acesta l-a sunat si i-a spus sa trimita "controale grele" asupra mea. Intre timp am plecat pentru un job de 6 ani in Olanda. Ma gandesc daca sa ma ami intorc in Oradea pente 4 ani. Dar pe acest pitic nemernic - Milut - Europarlamentarul Emilian Pavel nu il uit si nu il iert! Iar daca Redactia Bihoreanului nu va publica inregistrarea, Milut piticule, nu te bucura! in 15 mai, in plina campanie pentru Europarlamentare va fi publica pe Youtube! Imi asum acest lucru! Si atunci sa te vad! Pitic nemernic....
Postat 05 Martie 2019, 14:22 de RootOfEvil
RE: Si eu am primit amenintari din partea lui Emilian Pavel...
Trimiteţi pe adresa redacţiei: redactia@bihormedia.ro
Postat 05 Martie 2019, 18:28 de Moderator
Ca sa vezi..
Hodisan a matrasit 800000 de euro cu amenajamentele pastorale, iar acum striga spaga prin gura lui Bodea pentru a-si masca fapta penala.
Postat 05 Martie 2019, 14:08 de sandor_hanis
psd
Spagarii, demagogii, talharii, tradatorii-vanzatorii de neam si tara, mincinosii,.... trebuiau sa poarte un nume si numele lor este: psd adica pesedei!
Postat 05 Martie 2019, 13:56 de scortosul
Clanul Hodisan
Păcat că presa ia de bună orice prostie, orice minciună scoate orice lichea pe gură. Probabil sunt interese în acest sens.
Postat 05 Martie 2019, 13:07 de ana_carmen
Clanul Hodisan
Aceste personaje controversate tată și fiu, sunt pline de bube-n cap iar acum încearcă să-și ascundă mizeria sub preș, aruncând tot felul de miciuni în presă pentru a distrage atenția de la neregulile produse de ei și care urmează a fi desmacate.
Postat 05 Martie 2019, 13:04 de ana_carmen
Pe sistem... Functii publice
Desigur ca toti patru ocupa functiile pe merit, prin concursuri serioase din moment ce Pavel senior se declara mahnit de "oamenii care muşcă mâna celui care i-a ajutat". Asta fiindcă lui i-ar datora angajările în sistem cei doi Hodişan, tatăl în anii 2000, iar fiul în 2015: "Nu le reproşez nimic cum au ocupat posturile, dar puţin respect s-ar fi impus".
Postat 05 Martie 2019, 09:41 de Alcor
Tata si fiu vs tata si fiu
Pe sistem... Toti patru pe functii publice.
Postat 05 Martie 2019, 09:32 de Alcor
Si cu asta nu il mai votez pe fiul sau Emilian Pavel la europarlamentare in mai 2019!
Imi place de Pavel, om de onoare! Se rafuieste politic cu Hodisan si se ia de familia acestuia! Mocirloasa actiune... In schimb Hodisan, gentleman cum a fost dintotdeauna, nu spune nimic despre fiul Europarlamentar al lui Pavel. Despre Emilian Pavel. Ei bine, si de-al naibii cu asta nu il mai votez pe fiul lui Pavel, pe Emilian Pavel la europarlamentare in mai 2019!
Postat 05 Martie 2019, 09:24 de BlackDot
Pavel are o fata cu o alta femeie?
Sa-i traiasca, si s-o accepte nevastasa care-i cheltuie banii de pe cardul lui.Daca-l are Daea ca prieten sa-l duca sa-noate in piscina cu cormoranii, si sa ne lase Pavel asta.Se (re)cunosc toti analfabetii si parvenitii din APIA Bihor.
Postat 05 Martie 2019, 08:56 de adevarat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON