Poliţiştii de frontieră din Salonta au oprit patru migranţi irakieni, între care o minoră, care voiau să treacă ilegal graniţa cu ajutorul unor călăuze, doi moldoveni, care urmau să-i ducă până în apropierea frontierei de stat cu un BMW 530.
Potrivit unui comunicat transmis vineri de Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea, "captura" a fost făcută săptămâna aceasta, marți seară, pe raza localităţii Ciumeghiu. Poliţiştii i-au legitimat pe şoferi, C.M. în vârstă de 24 de ani, cetăţean moldovean, respectiv L.P., în vârstă de 27 de ani, cu dublă cetăţenie română şi moldoveană.
Cele şase persoane au fost duse apoi la sediul sectorului Salonta pentru verificări.
"Poliţiştii de frontieră au stabilit că cei în cauză sunt cetăţeni irakieni, 2 bărbaţi, o femeie şi un minor, adulţi cu vârste cuprinse între 20 şi 25 de ani, iar minora de 11 ani, toţi fiind solicitanţi de azil în România", se arată într-un comunicat transmis de comisarul-şef Laura Bondar, purtătorul de cuvânt al ITPF Oradea.
La cercetări, s-a stabilit că persoanele în cauză intenţionau să treacă ilegal frontiera pentru a ajunge într-o ţară din Spaţiul Schengen.
Poliţiştii de frontieră bihoreni le-au întocmit migranţilor lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat, iar călăuzelor sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de migranţi.
"Le recomandăm cetăţenilor să nu transporte persoane necunoscute în apropierea sau spre frontiera de stat, iar în situaţia în care le sunt solicitate astfel de servicii de transport, să anunţe echipajele Poliţiei de Frontieră, apelând numărul de telefon care funcţionează non-stop, 0219590", se mai arată în comunicatul ITPF Oradea.
Potrivit legii, "fapta persoanei care racolează, îndrumă, călăuzeşte, transportă sau adăposteşte o persoană, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României constituie trafic de migranţi şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani. Când fapta a fost săvârşită în scopul de a obţine, direct sau indirect, un folos patrimonial pedeapsa este închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi art. 263 Cod penal".
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.