Cei patru judecători ai Tribunalului Bucureşti care decideau soarta companiilor aflate în insolvenţă negociau mita în incinta instanţei sau în imediata apropiere a acesteia, scriu procurorii DNA în cererea de arestare preventivă a acestora, înaintată Curţii de Apel Bucureşti.
Ion Stanciu, Elena Rovenţa, Ciprian Sorin Viziru şi Mircea Moldovan vor fi prezentaţi marţi Curţii de Apel Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă. Ei sunt acuzaţi de luare de mită, abuz în serviciu şi trafic de influenţă.
Potrivit DNA, "Moldovan Mircea a contactat persoana interesată şi i-a precizat că "îi va da un dosar de ziua lui", stabilind o întâlnire "pentru a sărbători", precizând totodată că, sunt fruntaşi practicienii în insolvenţă care primeau "dosare bune".
Prin sintagma "dosare bune" în materie de insolvenţă se înţelege din punctul de vedere al lichidatorului sau administratorului judiciar cauze cu active valoroase de valorificat, ceea ce generează obţinerea unor venituri substanţiale de către societatea de insolvenţă.
În alte cazuri oferta s-a materializat în prezentarea importanţei dosarelor pe care le-a avut sau le avea repartizate spre judecată, demersurile fiind exercitate în scopul de a-l determina pe beneficiar să ofere sume de bani, în perspectiva desemnării ca administrator judiciar.
De asemenea, probatoriul administrat a relevat în cazul judecătorului sindic Moldovan Mircea faptul că, pretinderea s-a manifestat atât prin solicitarea adresată martorului denunţător, de angajare a unei nepoate la societatea sa de insolvenţă dar şi prin declararea nereală a insolvenţei, în cazul a două societăţi comerciale.
Acelaşi judecător a lăsat să se creadă că în schimbul unor beneficii materiale poate realiza intervenţia într-un dosar penal, pentru punerea în libertate a unui condamnat".
Probele administrate în cauză, până în acest moment al urmăririi penale, au relevat faptul că inculpaţii au primit sume de bani şi bunuri astfel:
Moldovan Mircea:
- sume de bani (3.000 - 4.000 lei) direct, prin Western Union (8000 lei ) sau direct pe cardul de salariu;
- produse alimentare (peşte, carne de vită/miel);
- cherestea şi aproximativ 90 de metri pătraţi de lambriuri, în valoarea totală de 6.652 lei;
- TV color.
Stanciu Ion:
- suma de 10.000 lei reprezentând "rata de vacanţă";
- obiecte vestimentare achitate de un practician în insolvenţă, pentru soţia judecătorului;
Rovenţa Elena:
- suma de 10.000 lei, ce a fost remisă prin mascarea plicului într-o revistă.
- o parte din suma de 174.000 euro, reprezentând onorariul unui practician în insolvenţă;
Viziru Ciprian:
- suma de 10.000 lei;
- o sacoşă cu produse (în vederea soluţionării în favoarea unui practician în insolvenţă a unor dosare de insolvenţă).
DNA arată că cei patru judecători ai Secţiei a VII a civilă aveau întâniri periodice, aparent protocolare sau profesionale, chiar în incinta Tribunalului Bucureşti, în faţa clădirii Tribunalului Bucureşti sau în proximitatea instanţei.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.