URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Ianuarie 2020, 07:59

Patronul de la Gardă: Noul şef al Gărzii Forestiere Oradea, pus de PNL, este şi funcţionar public, şi patron de firmă

Patronul de la Gardă: Noul şef al Gărzii Forestiere Oradea, pus de PNL, este şi funcţionar public, şi patron de firmă ÎN TREI ZĂRI. Născut în Beiuş şi cu familia în Oradea, Remus Moţiu (foto) şi-a mutat domiciliul în Roşia, comuna unde se pregăteşte să candideze la funcţia de primar din partea PNL, partid pe care îl simpatizează şi în care urmează să se înscrie. Firma pe care o patronează, Remy & Ali SRL, are sediul social într-o casă din strada Timotei Cipariu 30 (fundal) şi niciun alt punct de lucru declarat, deşi e clar că funcţionează altundeva, din simplul motiv că în curtea cu pricina cu greu intră un autoturism, darămite trei camioane
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Poţi să fii slujbaş la stat, ba chiar şef peste o instituţie care controlează şi agenţi economici, dar în acelaşi timp şi patron şi administrator la o firmă care printre obiectele de activitate are şi unul vizat de instituţia pe care o conduci? Da!

Se întâmplă în Bihor, iar personajul "multilateral dezvoltat", care şi "joacă", ca antreprenor, şi "arbitrează", ca funcţionar public, este proaspătul şef al Gărzii Forestiere Oradea, Remus Florin Moţiu, 37 de ani. BIHOREANUL a descoperit că din 2012 funcţionarul este asociat unic şi administrator al unei firme de transport de care "se ocupă" şi el, printre activităţile destinate binelui obştesc. Cel puţin "din când în când", după cum însuşi se exprimă...

Poliţistul pădurilor

Instituţie publică aflată în subordinea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Garda Forestieră Oradea este o un soi de "poliţie" a pădurilor, a cărei principală atribuţie e să controleze regimul silvic şi de vânătoare în ocoalele silvice de stat şi private din Bihor, Arad, Satu Mare şi Sălaj, dar şi aproximativ 1.000 de firme din aceste patru judeţe profilate pe exploatarea şi prelucrarea primară a lemnului.
Instituţia are 61 de angajaţi, toţi funcţionari publici, printre care, din 2006, şi Remus Moţiu, încadrat pe un post de consilier superior la Compartimentul control al aplicării regimului silvic şi al trasabilităţii materialelor lemnoase, după ce în perioada 2002-2006 a fost simplu pădurar.

Asta, până în urmă cu două săptămâni, mai precis pe 13 ianuarie 2020, când printr-un ordin al Ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Guvernul PNL a înlocuit-o pe fosta inspectoare şefă a Gărzii, Maria Antal. Femeia fusese şi ea o clientă politică, fiind pusă în funcţie şi menţinută ani întregi de PSD prin prelungirea succesivă a delegării, pe câte 6 luni, chiar dacă picase ruşinos, cu nota 4, concursul organizat pentru ocuparea funcţiei. 

Antreprenoriat în uniformă

Cine este noul şef al "Poliţiei pădurilor" din Oradea, numit de noua guvernare liberală? BIHOREANUL i-a verificat declaraţiile de avere şi de interese din ultimii ani, descoperind că, din 2012, în paralel cu calitatea de funcţionar public, Moţiu este şi întreprinzător privat. 
În urmă cu 7 ani, bărbatul şi-a înfiinţat, ca unic asociat, o firmă de transport rutier de mărfuri, Remy & Ali SRL, în care şi-a asumat şi poziţia de administrator, chiar dacă teoretic aceasta e coordonată de propria soţie, angajată ca "manager de transport". Societatea a prosperat constant, înregistrând în 2018, potrivit datelor financiare declarate, o cifră de afaceri considerabilă, de peste 2,9 milioane lei şi cheltuieli de 1,1 milioane lei. 

Potrivit Legii 161/2003 privind transparenţa în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, şi pentru prevenirea şi sancţionarea corupţiei, funcţionarii publici nu pot presta activităţi, fie remunerate, fie neremunerate, în sectorul privat. În mod ciudat şi absurd, legea permite însă ca, pe lângă deţinerea de acţiuni şi părţi sociale, slujbaşii statului să poată exercita funcţia de administratori la firme private, dar numai dacă acestea nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile şi funcţiile publice pe care le exercită. Ca atare, deşi principiul de bază este limpede, că funcţionarilor le sunt interzise afacerile, fiecare interpretează cum îi convine prevederile legale...

Un singur client

În cazul lui Moţiu şi al firmei sale, situaţia pare una clasică de conflict de interese. Bărbatul este şi patron, şi administrator de firmă, şi concomitent şi funcţionar însărcinat să controleze activitatea agenţilor economici din sectorul privat. Acum, bugetarul a ajuns chiar şef de instituţie, în condiţiile în care BHOREANUL a constatat că firma sa are ca obiect de activitate inclusiv transportul de buşteni, adică o activitate a cărei monitorizare intră în atribuţiile Gărzii Forestiere. La o adică, Moţiu ar trebui, deci, să-şi controleze propria firmă! 

Cum comentează Moţiu conflictul de interese? Noul inspector şef susţine că a înfiinţat firma pentru a-şi suplimenta veniturile familiei, după ce ar fi întrebat la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, care la rându-i s-ar fi "interesat" la Agenţia Naţională de Integritate, dacă nu încalcă vreo lege. I s-ar fi răspuns că nu, dar numai pe gură. În plus, bărbatul susţine că firma nici nu prestează servicii care să intre în conflict cu atribuţiile sale de serviciu.

"Noi transportăm numai piese auto, în baza unui contract cu o firmă din Germania, care este singurul client", zice Moţiu, susţinând că activitatea de "transport buşteni" s-a nimerit, oarecum întâmplător, în statutul societăţii, din simplul motiv că a prevăzut toate domeniile de activitate aferente codului CAEN ales. "N-am făcut niciodată transport de lemne, de niciun fel", se jură el. 

O eroare

Moţiu afirmă că a intrat în afaceri "din necesitate". "Am avut salarii foarte mici în perioada 2006 - 2012. Am făcut nuntă, iar o parte din banii primiţi cadou i-am băgat într-un camion. Nu-i o afacere mare, doar pentru familie. Acum avem trei maşini şi 7 angajaţi, toţi fini de-ai mei. La vremea când am înfiinţat-o, transportul mergea bine. Acum nu mai merge. Mă şi gândesc să o vând, să o preia altcineva", susţine şeful Gărzii Forestiere.

Recunoaşte, totuşi, că "a fost o eroare" să rămână şi administrator al firmei şi că "nu dă bine" în ochii publicului larg, mai ales acum, când ambiţiilor sale manageriale li se adaugă şi unele politice. "M-am gândit să ies din firmă, dar am tot amânat. Dar nu sunt în nicio incompatibilitate. E pe lege. Soţia e cea care se ocupă de firmă", zice Moţiu, admiţând, iarăşi, că uneori o ajută şi el. "Doar nu o s-o trimit pe ea la service cu camionul", exemplifică bărbatul. 

Evident, adaugă Moţiu, pentru firmă lucrează numai după orele de serviciu. Adică dimineaţa e bugetar şi în timpul liber antreprenor, aşa cum îi şade bine unui liberal. Doar e "pe lege"...


SE VREA PRIMAR
Liberalul bun la toate

Pe lângă slujba de la stat şi propria firmă, Remus Moţiu a avut timp să preia şi conducerea echipei de fotbal de Liga a V-a din comuna Roşia, iar în acest an intenţionează să candideze la funcţia de primar al comunei pe listele PNL, partid al cărui membru nu este, dar în care se va înscrie. "Actualul primar, Florin Bonca, m-a rugat să candidez, că el se pensionează. M-a căutat şi în urmă cu patru ani, dar l-am refuzat", se justifică el, pretinzând că "este un sacrificiu ce fac", deoarece "soţia şi familia sunt la Oradea, eu voi fi acolo".

Chiar dacă va fi ales primar, Remus Moţiu nu intenţionează să renunţe la postul de la stat, recunoscând nonşalant că se va suspenda din funcţie cu 30 de zile înainte de alegeri, iar dacă le va câştiga va merge la Primărie şi îşi va "bloca" poziţia pe care o ocupă în instituţie, aşa încât să nu poată fi ocupată de o altă persoană. BIHOREANUL l-a întrebat de ce nu ar demisiona din sistemul bugetar, într-o asemenea situaţie. "Fiecare îşi lasă o portiţă", se justifică Moţiu, ca şi cum postul i-ar aparţine de drept.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Cina babutelor
Un articol tendentios ! De ce ? Pentru ca Remus este functionar public de mult si asociat in SC tot de mult, doar acum l-ati gasit ? Pentru ca presteaza in baza unui contract unic - transport piese auto . Ce legatura are cu domeniul silvic ? Pentru ca au fost compilate fapte reale cu opinii personale ! Cireasa de pe tort : daca il recomanda Florin Bonca pentru a-i continua munca in Rosia , atunci chiar ca are ceva realizari la activ.
Postat 30 Ianuarie 2020, 23:04 de Republican1
Bre Remusica...
Bre Remusica, esti client la birt? esti pe caiet? stai la pomana de 2 mici si o bere?... Nu? Nu esti bun daca nu esti sarantoc! Trebuie musai sa vii din sistemul bugetar ca acolo se invata meserie, meseria de a castiga mult pe zero munca si zero responsabilitati!
Postat 30 Ianuarie 2020, 11:40 de scortosul
...
Ce va mai place sa băgați “bâză” , sunt fost angajat al lui Remus Motiu, iar in trei an de activitate nu a făcut nici un transport cu busteni, la voi nu e bun niciunu dacă nu are servici și nu are nimic, nu e bun ca nu e gospodar,( cazul lui Ludovic Orbán) dacă are o afacere și un serviciu nu e bun ca joaca pe mai multe fronturi! Totuși Spuneti-ne va rog ce e bine in țara asta ???
Postat 30 Ianuarie 2020, 11:02 de Lucianflorin
Și prost ... și cu banii luați !?!
Un lot nou de tăntălăi se pregătește de fezandare, că incompatibilitățile stabilite de ANI și implicit interdicția de a mai candida la vreo "foncție" ... stagnau de ceva vreme !?!
Postat 30 Ianuarie 2020, 09:53 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON