URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Octombrie 2015, 10:49

Patronii bihoreni s-au plâns europarlamentarului Maria Grapini de Codul Muncii şi lipsa muncitorilor calificaţi (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aflată într-un periplu prin nord-vestul României, europarlamentarul Maria Grapini (fost ministru delegat pentru IMM-uri şi Turism) s-a întâlnit, sâmbătă după-amiază, cu zece patroni de întreprinderi mici şi mijlocii din Bihor, la o masă rotundă pe tema problemelor pe care le au.

Prima parte a întâlnirii a fost monopolizată de Grapini, care le-a povestit celor 14 reprezentanţi ai IMM-urilor bihorene şi jurnaliştilor prezenţi ce activităţi are în Parlamentul European, chiar prezentându-şi raportul de activitate după un an în Bruxelles şi lăudându-se, printre altele, că a oferit un loc de muncă pentru 11 români, pe care i-a angajat ca asistenţi. Abia după o jumătate de oră în care europarlamentarul a monologat a început dezbaterea propriu-zisă.

Ioan Mintaş, primvicepreşedinte al Consiliului Naţional a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, şi patronul firmei orădene CIAC, i-a spus lui Grapini că IMM-urile au mai puţine drepturi decât întreprinderile mari ori chiar şi decât cele străine, că legislaţia europeană nu se aplică în România aşa cum este didactică de la Bruxelles şi că trebuie stopată practica firmelor străine de a-şi repatria profitul, Grapini precizându-i, vizavi de această a treia problemă, că la Bruxelles se lucrează la un astfel de proiect.

Mintaş s-a mai plâns de noua formă a Codului Muncii, care a trecut tacit de Senat şi va ajunge la Camera Deputaţilor, for decizional, fără ca IMM-urile să fie cu adevărat consultate. O problemă a proiectului de Cod al Muncii, potrivit lui Mintaş, este că angajatorii îşi pierd controlul asupra angajaţilor. „O contabilă şefă te poate anunţa că pleacă şi îşi dă demisia fără preaviz şi fără nicio răspundere”, a exemplificat Mintaş. Grapini i-a spus însă că nu cunoaşte această formă şi că se va documenta.

Alţi patroni i-au atras atenţia fostului ministru că Legea Uceniciei şi cea a stagiaturii, introduse în mandatul ei, nu se pot aplica pentru că se bat cap în cap cu alte prevederi legislative. „Legile nu sunt sincronizate, intervin inadvertenţe”, i-a spus un patron bihorean lui Grapini, susţinut de omologi ai săi, care l-au completat spunând că legislaţia românească este şi prea interpretabilă.

O altă problemă prezentată europarlamentarului a fost ridicată de Ioan Tulvan, patronul fabricii Mobiente şi, totodată, membru în colegiul de conducere al Camerei de Comerţ şi Industrie Bihor, care s-a plâns că în Bihor nu se găsesc muncitori calificaţi. „Toţi părinţii vor diplome de facultăţi pentru copiii lor. Lipsa forţei de muncă calificată este cea mai mare problemă actuală”, a spus Tulvan, aprobat şi de ceilalţi patroni, dar şi de Grapini, care a învinovăţit asupru părinţii. „Sunt părinţi care forţează nota. (...) Nu e deloc bine ca un tânăr să facă o facultate, două, trei, să aibă trei masterate, şi să ajungă la 30 de ani fără să fi făcut nimic”, a spus Grapini. Soluţia, însă, n-a fost găsită nici de europarlamentar, nici de patroni.

În fine, o altă problemă pe care patronii au expus-o în faţa europarlamentarului a fost eliminarea răspunderii penale pentru cei care emit file CEC fără acoperire. „Noi, patronii înşelaţi, nu mai putem”, a spus Valentin Leucuţa, patron al firmei Cable, care vinde cabluri şi fibră optică. Leucuţa susţine că a fost înşelat în urmă cu cinci ani cu file CEC fără acoperire şi nu doar că nu şi-a recuperat banii, ci este pus în situaţia să dovedească el că nu a furat respectiva filă. Şi această problemă a rămas ca celelalte ridicate de patronii bihoreni: fără o soluţie concretă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Cine ii face doamnei cocul ? Superb.
Patronii bihoreni sunt foarte inspirati. Nu puteau nimeri mai bine. Ura, chiar si in acest caz.
Postat 25 Octombrie 2015, 21:03 de User anonimizat
El dorado
Din pacate oradea a ajuns un eldorado pentru forta de munca ieftina.Printre cele mai mici venituri salariale din tara,cca 1200 net versus 1800 national. Probabil un deziderat pentru multi,1000 lei fiind mai plauzibil,si aia de multe ori scosi cu peste 200 ore lucrate/luna.Am cazut in vortexul asta si probabil nu vom iesi multi ani de-aici inainte
Postat 25 Octombrie 2015, 15:16 de excalibur
patronasi de carton
Le recomand cateva lucruri asazisilori 'patroni' bihoreni: 1.daca vor muncitori si ucenici absolventi de scoala profesionala, n-au decat sa-si angajeze proprii copii, poate vor da un exemplu! 2. Va e frica ca va pleaca contabila sau orice alta angajat, fara sa se uite in urma? Motivatii!! Finaciar! 3. Va plangeti ca multinationalele isi muta profitul? Fac exact la fel ca voi! Verificam pe site la ANAF oricare firma bihoreana patronata de cei 'plangaciosi' si va demonstrez ca majoritatea sunt pe pierdere de ani de zile? Profitul vostru unde merge? 4. De 25 de ani incoace nivelul de trai al bihorenilor s-a degradat treptat cu sau fara patroni locali sau multinationale. Aveti impresia ca bihorenii isi vor indrepta copiii spre profesionale ca sa ajunga sclavii vostrii asa cum au patit ei? Va inselati amarnic! Oradenii si bihorenii in general nu prea au mare lucru de pierdut: in Oradea au parte doar de salarii mici si taxe mari, eventual de credite la banci pentru locuinte: deci au toate motivele sa va evite!
Postat 25 Octombrie 2015, 13:59 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON