URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 20 OCTOMBRIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Un eveniment unic în viaţă, care ar fi trebuit să rămână pe veci în memoria tinerilor căsătoriţi, s-a transformat într-un coşmar. Mi-am imaginat cum trebuie să fi gândit protagoniştii nunţii de pomină care s-a lăsat cu percheziţii la fostul comisar şef Eugen Boc şi cu Covid la nora acestuia.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Obsesia asta a multora, că presa face și desface lucruri la modul absolut, mi-a amintit de o întâmplare relatată cândva de Ilie Bolojan, care nu văd de ce n-ar fi cunoscută acum de toată lumea. S-a întâmplat, acum câțiva ani, ca primarul Oradiei să fie convocat la o discuție de șefii Consiliului Județean, Pasztor Sandor și Ioan Mang, pentru a discuta, cu ziarul BIHOREANUL pe masă, anumite articole...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu ştiu ce şanse rămân, după ultima decizie a Curții Constituționale, ca alegerile legislative să fie la termen, aşa încât actualii parlamentari să nu-şi depăşească mandatele constituţionale. Deşi, potrivit Constituţiei, prelungirea acestora e posibilă doar în anumite condiţii (stare de război, de calamitate, de urgenţă) care, slavă Domnului, nu există, CCR a ajutat din nou PSD, dornic ca scrutinul, cu orice preţ, să aibă loc cât mai târziu.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Dacă pandemia de coronavirus ar fi lovit pe vremea lui Ceauşescu, oare ce-ar fi făcut luminatul nostru conducător ca să o stopeze? Ar fi închis complet graniţele, ar fi oprit transporturile în afara celor de strictă necesitate, ar fi dat un decret mult mai drastic cu privire la instituirea stării de urgenţă, ar fi ţinut oamenii muncii acasă câteva săptămâni şi, probabil, le-ar fi ordonat savanţilor români conduşi de academiciana de renume mondial să găsească un vaccin împotriva virusului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre rezultatul alegerilor locale?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Potrivit codului administrativ, relativ recent intrat în vigoare, consiliul local se constituie în cel mult 60 de zile de la data desfăşurării alegerilor autorităţilor administraţiei publice locale. Iniţial, mandatele consilierilor locali declaraţi aleşi sunt validate în cel mult 25 de zile de la data desfăşurării alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale de judecătoria în a cărei rază teritorială se află circumscripţia electorală pentru care au avut loc alegeri, în procedură necontencioasă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În cursul evoluţiei bolii, după faza septicemică urmează faza organică, în care reapare febra, simultan cu instalarea unor sindroame diferite. Dintre acestea, cele mai frecvente sunt meningita leptospirotică, sindromul hepatorenal, manifestări hemoragice limitate sau grave şi insuficienţa renală.
20 Septembrie 2020, 16:31

Patriarhul Daniel la Oradea: "Noua catedrală devine poartă a cerului". Preafericitul a făcut, discret, apel la donaţii (FOTO / VIDEO)

Patriarhul Daniel la Oradea: 'Noua catedrală devine poartă a cerului'. Preafericitul a făcut, discret, apel la donaţii (FOTO / VIDEO) Patriarhul Daniel la sfinţirea Catedralei Ortodoxe din Oradea (credit foto: Basilica.ro / Mircea Florescu)
Patriarhul Daniel la Oradea: 'Noua catedrală devine poartă a cerului'. Preafericitul a făcut, discret, apel la donaţii (FOTO / VIDEO) (foto: Ovi D. Pop)
Patriarhul Daniel la Oradea: 'Noua catedrală devine poartă a cerului'. Preafericitul a făcut, discret, apel la donaţii (FOTO / VIDEO) (foto: Ovi D. Pop)
Patriarhul Daniel la Oradea: 'Noua catedrală devine poartă a cerului'. Preafericitul a făcut, discret, apel la donaţii (FOTO / VIDEO) Mihai Neşu la slujba de târnosire a Catedralei din Oradea (credit foto: Basilica.ro / Mircea Florescu)
Patriarhul Daniel la Oradea: 'Noua catedrală devine poartă a cerului'. Preafericitul a făcut, discret, apel la donaţii (FOTO / VIDEO) IPJ Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, a oficiat Liturghia în Catedrala din Oradea (credit foto: Basilica.ro / Mircea Florescu)
Patriarhul Daniel la Oradea: 'Noua catedrală devine poartă a cerului'. Preafericitul a făcut, discret, apel la donaţii (FOTO / VIDEO) (foto: Ovi D. Pop)
Patriarhul Daniel la Oradea: 'Noua catedrală devine poartă a cerului'. Preafericitul a făcut, discret, apel la donaţii (FOTO / VIDEO) (foto: Ovi D. Pop)

Slujba de târnosire a Catedralei Ortodoxe "Învierea Domnului" din Oradea s-a încheiat cu un sfert de ceas înaintea orei 14, credincioşii prezenţi – circa 2.000, veniți inclusiv din alte părţi ale ţării – fiind stropiţi cu aceeaşi apă cu care a fost sfinţit lăcaşul de cult. Cel mai de seamă invitat al gazdelor, Patriarhul Daniel, a spus că, prin sfinţire, Catedrala devine o "Poartă a cerului şi Casă a lui Dumnezeu". Preafericitul n-a uitat, însă, la final, şi să facă un apel, discret, la donaţii către credincioşi, pentru realizarea picturii în interiorul construcţiei. 

"Poartă a Cerului şi Casă a lui Dumnezeu"

După cum BIHOREANUL a relatat, patriarhul Daniel a ajuns la Catedrala Ortodoxă în jurul orei 11, într-un minibus Volkswagen, cu numere BOR, credincioşii bulucindu-se să-l vadă cât mai de aproape. 

Intrat în lăcaşul de cult, înainte de începerea slujbei de târnosire, Întâi Stătătorul Bisericii Ortodoxe Române a vorbit pe larg despre istoria Eparhiei de Oradea şi etapele care au dus la ridicarea catedralei din centrul civic al municipiului. 

"Această nouă catedrală, pe care clerul şi credincioşii Episcopiei Oradiei o oferă Mântuitorului Iisus Hristos ca dar sau ofrandă a credinţei, hărniciei, înţelepciunii, priceperii şi dărniciei lor, devine prin sfinţire, "Poartă a cerului şi Casă a lui Dumnezeu" (Facere 28, 17), aşa cum auzim în rugăciunile de sfinţire a noii bisericii", a spus Preafericitul. 

"Un gând pios" pentru Teodor Maghiar

Tot înainte de începerea slujbei a vorbit şi PS Sofronie Drincec, episcopul Oradiei. Acesta a mulţumit Patriarhului, mitropoliţilor şi episcopilor prezenţi la sărbătoare. "Vreau să mulţumesc tuturor autorităţilor pentru tot concursul dat, şi la organizarea acestui eveniment, şi pentru tot ajutorul pe care l-am primit de 25 de ani încoace (n.r. de la punerea pietrei de temelie a catedralei). Doresc să mulţumesc tuturor preoţilor, monahilor şi credincioşilor din această eparhie, care au visat, au trudit, au sperat şi au împlinit", a adăugat episcopul. 

Totodată, acesta a pomenit şi câteva persoane care s-au stins din viaţă, dar care au avut roluri importante în ridicarea catedralei, între care fostul rector al Universităţii din Oradea, Teodor Maghiar. "Un gând pios faţă de toţi cei care nu mai sunt printre noi şi au avut un rol esenţial în ridicarea catedralei: vrednicii de pomenire episcopi Vasile Coman şi Ioan Mihălţan, domnul rector Teodor Maghiar şi toţi ceilalţi care, cu mult tact, au ştiut să treacă printre Scila şi Caribda (n.r. - doi monştri din mitologia greacă) pentru ca noi astăzi să-i ridicăm şi să-i sfinţim lui Dumnezeu o biserică nouă", a spus PS Sofronie.

Apoi, Patriarhul Daniel a săvârşit, alături de 20 de episcopi şi mitropoliţi din toată ţara, slujba de sfinţire, înconjurând – aşa cum cer canoanele – lăcaşul de cult şi oprindu-se în câteva locuri pentru citirea Evangheliei şi stropirea cu apă sfinţită. 

Din nou, credincioşii, care – cel puţin în parte – stăteau până atunci distanţaţi, s-au înghesuit lângă gardurile puse de organizatori împrejurul catedralei, pentru a fi mai aproape, a-i vedea şi a-i poza pe înalţii ierarhi. Merită precizat că, în repetate rânduri, organizatorii au făcut apel la distanţare. 

"Este loc pentru cei care n-au contribuit până acum..."

La final, Patriarhul Daniel, intrat înapoi în biserică, a ţinut din nou un discurs (transmis în exterior pe două ecrane de mari dimensiuni), spunându-le celor prezenţi că vor putea intra să se închine în Sfântul Altar şi la Sfânta Masă.

Preafericitul a amintit şi că se pot face mici donaţii cu ocazia vizitei în interiorul bisericii. "Sigur, cei care doresc să lase un mic dar pentru continuarea lucrărilor, pentru întreţinerea bisericii, pot să o facă spre folosul acestei biserici. Într-o perioadă de pandemie, PS Sofronie a hotărât ca închinarea la Sfânta Masă să dureze o săptămână, ca să vină pe rând credincioşii care doresc să se sfinţească prin sărutarea Sfintei Mese din Sfântul Altar", a spus acesta. 

De asemenea, înainte de a pleca, PF Daniel a adus din nou vorba de "contribuţii". "Vă mulţumim pentru participare, felicităm încă o dată pe PS episcop Sofronie şi vă dorim tuturor o duminică binecuvântată, ajutor de la Dumnezeu şi să auzim peste 2-3 ani că se va sfinţi şi pictura acestei catedrale, pentru că, odată început, un lucru frumos trebuie continuat, deci este loc pentru cei care n-au putut contribui pentru acum, să contribuie în viitorul apropiat. Să trăiţi întru mulţi şi binecuvântaţi ani", a încheiat Patriarhul. 

(credit foto: Ovi D. Pop)

Binecuvântări şi mâini pupate

Dacă pe parcusul slujbei propriu zise - cu excepţia unora care s-au înghesuit în primele rânduri – cei mai mulţi oameni au stat distanţaţi pe platoul din faţa catedralei şi pe şosea, la final, când Patriarhul a plecat, o parte din aceştia s-au înghesuit din nou să fie cât mai aproape de el. 

În timp ce în faţa catedralei aşteptau alte minibuse, marca Mercedes, pentru a-i lua pe înalţii ierarhi, în spatele acesteia s-a creat zarvă şi buluceală. Mai mulţi credincioşi s-au grăbit să fie primii care intră în catedrală, aşadar s-au înghesuit lângă coridorul format special din bariere metalice pentru intrarea la închinare, chiar dacă lăcașul rămâne deschis pentru asta şi săptămâna viitoare, aşa cum a subliniat Patriarhul. 

Mai mult, unii credincioşi au format grupuri în jurul unor episcopi care au ieşit în stânga catedralei pentru a binecuvânta mulţimea. Cel mai căutat a fost părintele Macarie Drăgoi, episcopul român pentru Europa de Nord. Episcopul a pus mâna pe capurile plecate ale credincioşilor şi credincioaselor, iar o parte dintre aceştia din urmă şi-au dat jos măştile pentru a-i săruta mâna, în ciuda măsurilor stabilite în vreme de pandemie.

"Este un părinte foarte îndrăgit. Este tânăr şi rugăciunile lui sunt foarte puternice. S-a implicat şi pentru familiile române cărora li s-au luat copiii de către statele din zona de nord a Europei", a mărturisit BIHOREANULUI o credincioasă care avea capul acoperit cu o năframă. 

Sfinţire cu politicieni

După plecarea ierarhilor, din Catedrală au ieşit şi invitaţii speciali ai Episcopiei Oradiei, cele câteva persoane care au asistat înăuntru la sfinţire. Între acestea s-a numărat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, viceprimarul Oradiei, Florin Birta, vicepreşedintele CJ, Ioan Mang, candidatul PSD Emilian Pavel, alături de alţi membri de partid. 

Primarul Ilie Bolojan a putut fi zărit trecând pe platoul din faţa catedralei înainte de terminarea slujbei, semn că fie a ieşit mai devreme din lăcaş, fie a urmărit slujba de afară. 

Amintim că presa nu a avut acces în catedrală pe parcursul slujbei, unele imagini din interior fiind publicate, însă, de portalul oficial al Patriarhiei Române, Basilica.ro. Una dintre acestea arată că la slujbă a asistat şi fostul fotbalist Mihai Neşu, fondatorul unei fundaţii care sprijină copii cu dizabilităţi. 

(credit foto: Basilica.ro, Mircea Florescu)

Sfinţirea Catedralei Ortodoxe s-a făcut la ceas aniversar pentru Episcopia Ortodoxă a Oradiei. Se împlinesc 100 de ani de la reînfiinţarea ei prin Decretul Regal semnat de Regele Ferdinand I, la 30 august 1920. Totodată, anul acesta, Episcopia Ortodoxă a Oradiei aniversează 340 de ani de la prima atestare documentară (1680), precum şi 325 de ani de la menţionarea acestei vechi Eparhii în Diploma Împăratului austriac Leopold I (1695).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1456 RON
  • 1 EUR = 4.8746 RON
  • 1 HUF = 0.0133 RON