URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Septembrie 2020, 16:31

Patriarhul Daniel la Oradea: "Noua catedrală devine poartă a cerului". Preafericitul a făcut, discret, apel la donaţii (FOTO / VIDEO)

Patriarhul Daniel la Oradea: 'Noua catedrală devine poartă a cerului'. Preafericitul a făcut, discret, apel la donaţii (FOTO / VIDEO) Patriarhul Daniel la sfinţirea Catedralei Ortodoxe din Oradea (credit foto: Basilica.ro / Mircea Florescu)
Patriarhul Daniel la Oradea: 'Noua catedrală devine poartă a cerului'. Preafericitul a făcut, discret, apel la donaţii (FOTO / VIDEO) (foto: Ovi D. Pop)
Patriarhul Daniel la Oradea: 'Noua catedrală devine poartă a cerului'. Preafericitul a făcut, discret, apel la donaţii (FOTO / VIDEO) (foto: Ovi D. Pop)
Patriarhul Daniel la Oradea: 'Noua catedrală devine poartă a cerului'. Preafericitul a făcut, discret, apel la donaţii (FOTO / VIDEO) Mihai Neşu la slujba de târnosire a Catedralei din Oradea (credit foto: Basilica.ro / Mircea Florescu)
Patriarhul Daniel la Oradea: 'Noua catedrală devine poartă a cerului'. Preafericitul a făcut, discret, apel la donaţii (FOTO / VIDEO) IPJ Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, a oficiat Liturghia în Catedrala din Oradea (credit foto: Basilica.ro / Mircea Florescu)
Patriarhul Daniel la Oradea: 'Noua catedrală devine poartă a cerului'. Preafericitul a făcut, discret, apel la donaţii (FOTO / VIDEO) (foto: Ovi D. Pop)
Patriarhul Daniel la Oradea: 'Noua catedrală devine poartă a cerului'. Preafericitul a făcut, discret, apel la donaţii (FOTO / VIDEO) (foto: Ovi D. Pop)

Slujba de târnosire a Catedralei Ortodoxe "Învierea Domnului" din Oradea s-a încheiat cu un sfert de ceas înaintea orei 14, credincioşii prezenţi – circa 2.000, veniți inclusiv din alte părţi ale ţării – fiind stropiţi cu aceeaşi apă cu care a fost sfinţit lăcaşul de cult. Cel mai de seamă invitat al gazdelor, Patriarhul Daniel, a spus că, prin sfinţire, Catedrala devine o "Poartă a cerului şi Casă a lui Dumnezeu". Preafericitul n-a uitat, însă, la final, şi să facă un apel, discret, la donaţii către credincioşi, pentru realizarea picturii în interiorul construcţiei. 

"Poartă a Cerului şi Casă a lui Dumnezeu"

După cum BIHOREANUL a relatat, patriarhul Daniel a ajuns la Catedrala Ortodoxă în jurul orei 11, într-un minibus Volkswagen, cu numere BOR, credincioşii bulucindu-se să-l vadă cât mai de aproape. 

Intrat în lăcaşul de cult, înainte de începerea slujbei de târnosire, Întâi Stătătorul Bisericii Ortodoxe Române a vorbit pe larg despre istoria Eparhiei de Oradea şi etapele care au dus la ridicarea catedralei din centrul civic al municipiului. 

"Această nouă catedrală, pe care clerul şi credincioşii Episcopiei Oradiei o oferă Mântuitorului Iisus Hristos ca dar sau ofrandă a credinţei, hărniciei, înţelepciunii, priceperii şi dărniciei lor, devine prin sfinţire, "Poartă a cerului şi Casă a lui Dumnezeu" (Facere 28, 17), aşa cum auzim în rugăciunile de sfinţire a noii bisericii", a spus Preafericitul. 

"Un gând pios" pentru Teodor Maghiar

Tot înainte de începerea slujbei a vorbit şi PS Sofronie Drincec, episcopul Oradiei. Acesta a mulţumit Patriarhului, mitropoliţilor şi episcopilor prezenţi la sărbătoare. "Vreau să mulţumesc tuturor autorităţilor pentru tot concursul dat, şi la organizarea acestui eveniment, şi pentru tot ajutorul pe care l-am primit de 25 de ani încoace (n.r. de la punerea pietrei de temelie a catedralei). Doresc să mulţumesc tuturor preoţilor, monahilor şi credincioşilor din această eparhie, care au visat, au trudit, au sperat şi au împlinit", a adăugat episcopul. 

Totodată, acesta a pomenit şi câteva persoane care s-au stins din viaţă, dar care au avut roluri importante în ridicarea catedralei, între care fostul rector al Universităţii din Oradea, Teodor Maghiar. "Un gând pios faţă de toţi cei care nu mai sunt printre noi şi au avut un rol esenţial în ridicarea catedralei: vrednicii de pomenire episcopi Vasile Coman şi Ioan Mihălţan, domnul rector Teodor Maghiar şi toţi ceilalţi care, cu mult tact, au ştiut să treacă printre Scila şi Caribda (n.r. - doi monştri din mitologia greacă) pentru ca noi astăzi să-i ridicăm şi să-i sfinţim lui Dumnezeu o biserică nouă", a spus PS Sofronie.

Apoi, Patriarhul Daniel a săvârşit, alături de 20 de episcopi şi mitropoliţi din toată ţara, slujba de sfinţire, înconjurând – aşa cum cer canoanele – lăcaşul de cult şi oprindu-se în câteva locuri pentru citirea Evangheliei şi stropirea cu apă sfinţită. 

Din nou, credincioşii, care – cel puţin în parte – stăteau până atunci distanţaţi, s-au înghesuit lângă gardurile puse de organizatori împrejurul catedralei, pentru a fi mai aproape, a-i vedea şi a-i poza pe înalţii ierarhi. Merită precizat că, în repetate rânduri, organizatorii au făcut apel la distanţare. 

"Este loc pentru cei care n-au contribuit până acum..."

La final, Patriarhul Daniel, intrat înapoi în biserică, a ţinut din nou un discurs (transmis în exterior pe două ecrane de mari dimensiuni), spunându-le celor prezenţi că vor putea intra să se închine în Sfântul Altar şi la Sfânta Masă.

Preafericitul a amintit şi că se pot face mici donaţii cu ocazia vizitei în interiorul bisericii. "Sigur, cei care doresc să lase un mic dar pentru continuarea lucrărilor, pentru întreţinerea bisericii, pot să o facă spre folosul acestei biserici. Într-o perioadă de pandemie, PS Sofronie a hotărât ca închinarea la Sfânta Masă să dureze o săptămână, ca să vină pe rând credincioşii care doresc să se sfinţească prin sărutarea Sfintei Mese din Sfântul Altar", a spus acesta. 

De asemenea, înainte de a pleca, PF Daniel a adus din nou vorba de "contribuţii". "Vă mulţumim pentru participare, felicităm încă o dată pe PS episcop Sofronie şi vă dorim tuturor o duminică binecuvântată, ajutor de la Dumnezeu şi să auzim peste 2-3 ani că se va sfinţi şi pictura acestei catedrale, pentru că, odată început, un lucru frumos trebuie continuat, deci este loc pentru cei care n-au putut contribui pentru acum, să contribuie în viitorul apropiat. Să trăiţi întru mulţi şi binecuvântaţi ani", a încheiat Patriarhul. 

(credit foto: Ovi D. Pop)

Binecuvântări şi mâini pupate

Dacă pe parcusul slujbei propriu zise - cu excepţia unora care s-au înghesuit în primele rânduri – cei mai mulţi oameni au stat distanţaţi pe platoul din faţa catedralei şi pe şosea, la final, când Patriarhul a plecat, o parte din aceştia s-au înghesuit din nou să fie cât mai aproape de el. 

În timp ce în faţa catedralei aşteptau alte minibuse, marca Mercedes, pentru a-i lua pe înalţii ierarhi, în spatele acesteia s-a creat zarvă şi buluceală. Mai mulţi credincioşi s-au grăbit să fie primii care intră în catedrală, aşadar s-au înghesuit lângă coridorul format special din bariere metalice pentru intrarea la închinare, chiar dacă lăcașul rămâne deschis pentru asta şi săptămâna viitoare, aşa cum a subliniat Patriarhul. 

Mai mult, unii credincioşi au format grupuri în jurul unor episcopi care au ieşit în stânga catedralei pentru a binecuvânta mulţimea. Cel mai căutat a fost părintele Macarie Drăgoi, episcopul român pentru Europa de Nord. Episcopul a pus mâna pe capurile plecate ale credincioşilor şi credincioaselor, iar o parte dintre aceştia din urmă şi-au dat jos măştile pentru a-i săruta mâna, în ciuda măsurilor stabilite în vreme de pandemie.

"Este un părinte foarte îndrăgit. Este tânăr şi rugăciunile lui sunt foarte puternice. S-a implicat şi pentru familiile române cărora li s-au luat copiii de către statele din zona de nord a Europei", a mărturisit BIHOREANULUI o credincioasă care avea capul acoperit cu o năframă. 

Sfinţire cu politicieni

După plecarea ierarhilor, din Catedrală au ieşit şi invitaţii speciali ai Episcopiei Oradiei, cele câteva persoane care au asistat înăuntru la sfinţire. Între acestea s-a numărat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, viceprimarul Oradiei, Florin Birta, vicepreşedintele CJ, Ioan Mang, candidatul PSD Emilian Pavel, alături de alţi membri de partid. 

Primarul Ilie Bolojan a putut fi zărit trecând pe platoul din faţa catedralei înainte de terminarea slujbei, semn că fie a ieşit mai devreme din lăcaş, fie a urmărit slujba de afară. 

Amintim că presa nu a avut acces în catedrală pe parcursul slujbei, unele imagini din interior fiind publicate, însă, de portalul oficial al Patriarhiei Române, Basilica.ro. Una dintre acestea arată că la slujbă a asistat şi fostul fotbalist Mihai Neşu, fondatorul unei fundaţii care sprijină copii cu dizabilităţi. 

(credit foto: Basilica.ro, Mircea Florescu)

Sfinţirea Catedralei Ortodoxe s-a făcut la ceas aniversar pentru Episcopia Ortodoxă a Oradiei. Se împlinesc 100 de ani de la reînfiinţarea ei prin Decretul Regal semnat de Regele Ferdinand I, la 30 august 1920. Totodată, anul acesta, Episcopia Ortodoxă a Oradiei aniversează 340 de ani de la prima atestare documentară (1680), precum şi 325 de ani de la menţionarea acestei vechi Eparhii în Diploma Împăratului austriac Leopold I (1695).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON