URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Ianuarie 2021, 18:40

Păstorii români, la Paris: Primul documentar observaţional din România, "La drum", lansat online de Ziua Culturii Naţionale

Păstorii români, la Paris: Primul documentar observaţional din România, 'La drum', lansat online de Ziua Culturii Naţionale (Sursa foto: Astrafilm.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Astra Film a lansat online, de Ziua Culturii Naţionale, "La drum" de Dumitru Budrala, primul film documentar observaţional din România, care poate fi urmărit gratuit.

Lansat la Cinema du Reel din Paris şi premiat la festivaluri naţionale şi internaţionale, filmul surprinde esenţa a ceea ce înseamnă transhumanţa în România la început de Mileniu III şi dintotdeauna. "La drum" urmăreşte îndeaproape viaţa dură a păstorilor din Munţii Carpaţi, care pleacă în transhumanţă în fiecare an, la sute de kilometri depărtare de casă, în căutarea ierbii pentru turmele lor.

Potrivit unui comunicat de presă, filmul oferă publicului sentimentul de pătrundere în intimitatea personajelor. "Cu ajutorul unei camere observaţionale, regizorul se aşază în ascultare. Încearcă cu tandreţe să găsească poziţia justă pentru a surprinde candoarea, dar şi brutalitatea din viaţa ciobanilor. Filmul are un aspect de brut, care întăreşte efectul de real", se arată în comunicat.

Regizorul Dumitru Budrala a spus că transhumanţa este un subiect care l-a preocupat încă din copilărie. "Acest Drum al oilor este oarecum asemănător cu Drumul mătăsii sau cu Drumul sării. Este romantic, periculos şi foarte real. Şi este parcurs încă în zilele noastre. Filmul "La drum" arată viaţa neştiută a ciobanilor transhumanţi, care merg cu turmele zeci de kilometri în fiecare zi pe orice vreme, dorm sub cerul liber şi înfruntă vremea, animalele sălbatice şi autorităţi haine", povesteşte acesta.

La rândul lui, scriitorul Radu Vancu arată care sunt cele trei raţiuni pentru care consideră că filmul „La drum” este foarte important: o raţiune etnografic-istorică, una mitologică şi o raţiune a recuperării realităţii.

"Pe de o parte, filmul reconstituie un microcosmos social al păstorilor, al transhumanţei, al pendulării între munte şi păşunile cu iarbă. Pe de altă parte, documentează unul dintre miturile fondatoare ale culturii noastre şi poate fi considerat o variantă a Mioriţei sau a Baltagului, pe care o transformă în documentar. Avem Mioriţa făcută documentar sub ochii tăi, o operă de cinema real. În acelaşi timp, filmul "La drum" arată că există buzunare de realitate care rezistă prin forţa lor mitică la virtualizarea lumii şi sunt mai rezistente şi mai puternice decât epoca istorică a ecranului global pe care o traversăm", spune scriitorul Radu Vancu.

În debutul filmului, un bărbat în vârstă de 89 de ani, fost păstor, povesteşte că a trăit alături de oi de când s-a născut şi că mai mult de jumătate din viaţă a fost plecat de acasă. Numeroase elemente din povestea lui se regăsesc în ceea ce au trăit la rândul lor, de-a lungul timpului, generaţii şi generaţii de păstori de pe teritoriul României, ceea ce face ca povestea să fie definitorie pentru ceva ce face parte din însăşi esenţa culturală a românilor, din tradiţiile intrinseci ale patrimoniului cultural intangibil.

Filmul "La drum", realizat de regizorul Dumitru Budrala în anul 1998, are 43 de minute şi a fost lansat iniţial la Cinema du Reel din Paris. A avut un traseu internaţional de succes, fiind premiat la Festivalul Da KINO, 1999, Bucureşti - Marele Premiu, Măslina de Argint- Festivalul Internaţional Kalamata, Grecia, 2000, Marele Premiu "Angel from Prohor" Belgrad Film Festival- 1998, Marele Premiu - FILM.DOC, Sfântu Gheorghe, România, 2004.

Puteţi vedea filmul online începând de joi, 14 ianuarie, de la ora 18:00, pe site-ul Astrafilm.ro şi pe pagina de Facebook Astra Film Festival.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON