URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Iulie 2017, 07:59

"Partizanul" banilor publici: Vicepreşedintele ALDE Bihor, Dorin Corcheş, a încredinţat paza obiectivelor ANIF firmei unui prieten

'Partizanul' banilor publici: Vicepreşedintele ALDE Bihor, Dorin Corcheş, a încredinţat paza obiectivelor ANIF firmei unui prieten RAMBO POLITIC. Cu un trecut profesional incert şi o viaţă personală zbuciumată, dar bine orientat politic, Dorin Corcheş ilustrează prototipul politrucului pasionat de funcţii publice şi de avantajele ce decurg din ele. După ce a atribuit un contract de milioane amicului său, politicianul a primit 40% din acţiunile firmei Partizan Security, însă tot n-a rămas în mediul privat, fiind propulsat o vreme secretar de stat, iar acum aşteaptă o nouă funcţie babană la stat...
'Partizanul' banilor publici: Vicepreşedintele ALDE Bihor, Dorin Corcheş, a încredinţat paza obiectivelor ANIF firmei unui prieten MÂNCĂTORI DE BANI. În timp ce firma de pază Partizan Security a "sugativat" milioanele de la buget, hoţii de fier vechi cărau "obiectivele" păzite. "La un moment dat, am fost obligat să le imput paguba. Nu le-a plăcut, dar n-am avut ce face", spune actualul director al ANIF Bihor, Claudiu Gligor (foto)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În 2011, pe motive de criză economică, Administraţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare concedia aproximativ 3.300 de angajaţi din cei 4.800, externalizând majoritatea serviciilor, printre care şi pe cele de pază.

Urmarea? Instituţia care administrează în principal sistemele de irigare şi de desecare a devenit raiul unor firme cu propte politice, care, în loc să aducă economie, au "secat" bugetul, încasând sume fabuloase, de ordinul milioanelor de euro, pentru serviciile prestate.

Printre beneficiari, după cum a descoperit BIHOREANUL, a fost şi firma Partizan Security SRL, băgată în business în 2012 de amicul patronului, politicianul Dorin Corcheş, pe atunci şef al PDL Oradea, acum vice la ALDE Bihor, şi care - coincidenţă, zice el - la vremea respectivă era directorul regional al ANIF. Doar că după debarcarea din funcţie a devenit asociatul fostului său protejat...

Prospectare cu dedicaţie 

Pus director al sucursalei Bihor a ANIF în 2009, în perioada când era preşedinte executiv al PDL Oradea şi consilier local, Dorin Corcheş (foto) a rămas în funcţie până în toamna lui 2012, când postul a fost ocupat - printr-un aşa-zis concurs la care a candidat singur - de actualul deţinător, Claudiu Gligor, şi acesta membru ALDE, provenit din PC, la fel ca şi Corcheş.

În februarie 2012, după concedierile masive din sectorul public, sistemele de pompare şi îndiguiri din administrarea ANIF au rămas fără paznici, astfel că instituţia s-a transformat în furnizor de contracte pentru servicii de pază. În Bihor, beneficiarul a fost Partizan Security SRL, care a preluat paza a 45 de obiective. În prima fază, în perioada februarie - mai 2012, contractul de achiziţie publică s-a atribuit fără licitaţie, printr-o aşa zisă prospectare de piaţă, procedură ce presupune ca beneficiarul să solicite oferte de la mai multe firme de profil, iar în final să o aleagă pe cea mai avantajoasă.

Câte firme au fost "prospectate" de Corcheş şi care au fost atuurile Partizan Security, reprezentanţii ANIF Bihor nu vor să dezvăluie, susţinând că documentele din dosarul de achiziţie nu ar fi din categoria celor ce pot fi făcute publice. BIHOREANUL a descoperit, însă, cel puţin un motiv demn de a înclina balanţa. Patronul societăţii, Mihai Pop, ecologistul care an de an scoate bihorenii la curăţenie ca organizator "Let’s do it Bihor", era prieten la cataramă cu directorul de atunci al instituţiei, Dorin Corcheş.

De pază, de formă

Poate de aceea nu a contat că, deşi pentru a proteja cele 45 de obiective de interes strategic, societatea era obligată prin Legea 333/2010 privind paza şi protecţia bunurilor să aibă câte 4 angajaţi/locaţie, în bilanţul oficial depus la Ministerul Finanţelor, Pop a declarat pentru anul 2012 în medie doar 25 de salariaţi.

Situaţia nu s-a schimbat nici ulterior, în perioada 2013-2015, când Partizan Security a continuat să lucreze pentru ANIF ca subcontractor al firmelor care câştigaseră licitaţiile de pază organizate, deja, la nivel naţional. Pe anul 2013 societatea orădeană a declarat că a avut în medie 29 de angajaţi, pe 2014 - 45 de angajaţi, iar în 2015 - 55 de angajaţi.

Culmea e că în aceeaşi perioadă ANIF plătea lunar pentru serviciile Partizan peste 200.000 lei, ca şi când firma ar fi asigurat paza cu efectivele complete, aşa cum cere legea, adică cu 4 oameni pe fiecare obiectiv în parte, care să acopere toate schimburile.

Prietenul la nevoie…

Afacerea a fost extrem de profitabilă pentru firma orădeană. Dacă în 2011, înainte de a prelua paza obiectivelor strategice ale ANIF, aceasta avea o cifră de afaceri de doar 239.000 de lei şi un profit de 422 lei, în 2012 Partizan rula deja afaceri de 2,4 milioane de lei şi înregistra un profit de 844.000 lei. Situaţia a continuat în mod asemănător şi în următorii 3 ani pentru ca, în 2016, când Pop a fost tăiat de la "robinetul" ANIF, firma să revină la o cifră de afaceri de 486.000 lei şi chiar să declare pierderi de 139.000 lei.

În "perioada de aur", afaceristul nu a rămas dator amicului Corcheş. BIHOREANUL a descoperit că în octombrie 2014, după ce a fost scos din funcţia de director regional al ANIF, politicianul a devenit chiar asociat în firma Partizan Security, preluând 40% din părţile sociale, la care a renunţat apoi pe 1 septembrie 2015, când a devenit director responsabil de investiţii la Administraţia Bazinală de Apă Crişuri.

"E bucătăria mea"

Interpelat pe marginea contractului cu Partizan Security şi a suspiciunilor că firma a "umflat" deconturile cu cheltuieli fictive de personal, Claudiu Gligor, directorul regional al ANIF Someş Criş şi în perioada derulării contractului, dă din umeri. "Eu am verificat în mai multe rânduri obiectivele şi erau păzite. Dar nu am cum să controlez dacă oamenii aveau contracte de muncă legale sau lucrau la negru", spune el.

Directorul recunoaşte, însă, că a avut unele discuţii în contradictoriu cu patronul societăţii din cauza furturilor înregistrate în obiectivele pe care le păzea. "Au fost cazuri în care a trebuit să imput firmei de pază paguba. Doar nu era să fi plătit eu", declară Gligor.

BIHOREANUL a încercat să discute şi cu patronul Partizan Security, dar Mihai Pop (foto) a refuzat categoric. "E un contract vechi şi încheiat. Nu înţeleg de ce aş discuta despre el. Oricum, doar nu vă aşteptaţi să vă spun lucruri din bucătăria mea internă", a spus afaceristul pe şleau, oprind convorbirea.

Doar... prieten

Cât despre "partizanul mascat" Dorin Corcheş, acesta a declarat BIHOREANULUI că firma în care a fost el însuşi asociat a beneficiat legal de contractul cu ANIF. "Eu sunt prieten de mult timp cu Pop, nu neg. El reprezenta o organizaţie non profit care a derulat proiecte ecologice în care PDL Oradea a fost partener. Dar asta nu are nicio legătură cu contractul care i-a fost atribuit de către ANIF. Acolo s-au cerut oferte de la mai multe societăţi, au trimis doar câteva, iar firma lui Pop a avut cel mai bun preţ", susţine Corcheş, negând, la fel ca succesorul său, că ar fi avut măcar vreo bănuială că deconturile făcute de societatea de pază ar fi fost fictive. 

Întrebat despre modul în care a ajuns asociat la firmă, Corcheş pretinde că asta s-a întâmplat doar pentru derularea unui proiect care, apoi, nu s-a mai concretizat. "În perioada respectivă nu eram în funcţie publică. Lucram la firma proprie şi voiam să derulăm împreună un proiect pe agroturism, din care, însă, nu a ieşit nimic", pretinde politicianul, negând vehement că asocierea ar fi avut legătură cu afacerile de milioane la care şi-a "racordat" amicul. Cum era să recunoască, când este - vorba "partizanului-şef" Pop - o chestiune de bucătărie internă? Doar că pe bani publici...


MAZILITUL DE SERVICIU
Lipit de funcţii publice

Vicepreşedintele ALDE Bihor a mai fost în atenţia publică recent, pe 25 aprilie, când a fost eliberat de către premierul Sorin Grindeanu din funcţia de secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, la doar o lună şi jumătate după ce a fost numit. 

Fără să se fi remarcat profesional prin nimic, Dorin Corcheş fusese numit secretar de stat la începutul lunii martie, cu sprijinul ministrului Agriculturii din respectiva perioadă, Daniel Constantin, alături de care a venit în ALDE din PC, funcţie publică pentru care a şi renunţat la calitatea de consilier judeţean.

Mazilirea sa a venit pe fondul tensiunilor din ALDE, orădeanul fiind perceput ca unul dintre oamenii fostului copreşedinte Daniel Constantin, perdant în războiul cu Călin Popescu Tăriceanu, ceea ce Corcheş a negat oficial. "A fost o decizie politică comună, luată împreună cu conducerea partidului. Eliberarea mea din funcţie nu s-a datorat competenţelor profesionale, chiar aveam feedback pozitiv", a declarat el.

Fost consilier local în Oradea şi fost membru PDL, apoi PC, partid care a fuzionat cu PLR pentru a forma ALDE, Corcheş a mai fost director responsabil de investiţii la Administraţia Bazinală de Apă Crişuri (în 2015), iar din 2016 director al Oficiului de Studii Pedologice şi Agrochimice Bihor, cu o pauză în perioada în care a fost numit secretar de stat. Acum este în aşteptarea unei alte funcţii publice "servite", la nivel regional. CV-ul îl recomandă, nu-i aşa?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
despre sistem si despre cioban
Oameni din sistem . Creati de sistem . Protejati de sistem . Care aduc bani sistemului . Cine omoara vaca de muls ? Hanis sta doar si bea lapte si de la Pop si de la Corches . In speranta ca va mai prinde un mandat .
Postat 27 Iulie 2017, 00:24 de LeventeArpad
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON