URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Mai 2015, 15:17

Parteneriatul civil, respins de deputaţii jurişti

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deputaţii din Comisia Juridică au votat în unanimitate respingerea proiectului legislativ privind parteneriatul civil, mulţi deputaţi considerând că nimeni nu obligă parlamentarii români să accepte legislaţia europeană. Proiectul de lege privind parteneriatul civil între persoane, indiferent de orientarea lor sexuală, a fost respins şi de Senat, în contextul în care, la mijlocul lunii martie, Parlamentul European recomanda statelor membre acceptarea uniunilor între persoane de acelaşi sex. Camera deputaţilor este camera decizională, scrie gandul.info.

Deputaţii au motivat faptul că nimeni nu îi obligă pe parlamentarii români să accepte proiectul legislativ privind parteneriatul civil, chiar dacă el nu se referă doar la acceptarea uniunilor între persoane de acelaşi sex.  

”A fost o mascaradă”, a spus la finalul şedinţei Comisiei Juridice reprezentantul Asociaţiei ”Accept”, asociaţie nonguvernamentală care apără drepturile LGBT – lesbiene, gay, bisexuali, persoane transgender.

”Cetăţenii îşi doresc ca şi România să se înscrie în standardele europene cu privire la respectarea drepturilor civile. Din păcate şi astăzi, în Comisia Juridică am văzut discursuri extreme de tradiţionaliste, conservatoare, care sugerează că toţi trebuie să fim la fel şi cei diferiţi nu trebuie să aibă drepturi. Eu am un sentiment inconfortabil, dar este o unanimitate toxică, nedemocratică”, i-a criticat pe deputaţi şi Remus Cernea, deputat independent care a promovat această lege.

El a spus că deputaţii au spus că există o familie tradiţională şi doar aceea are dreptul să existe în România.

”Există cupluri care trăiesc, se iubesc, care se căsătoresc şi uneori nu fac copii. Nu sunt cu mai puţin legitime aceste cupluri. În mod fals s-a spus că există reglementări care să acopere problematica pe care o conţine proiectul de lege. Nu văd de ce atâta opoziţie în stil conservator, religios împotriva proiectului. Au fost pseudo-argumente, nimic serios, valid şi orice aţi auzit în această comisie astăzi ar fi ridicol dacă ar fi pronunţat în Parlamentele ţărilor care au legiferat în acest domeniu”, a subliniat Cernea.

Potrivit lui Cernea, există 800.000 de persoane care trăiesc într-un cuplu fără să fie căsătoriţi, iar mulţi sunt heterosexuali.

”Nu ne-am ascuns după deget, da este o instituţie care vizează atât cuplurile heterosexuale cât şi cele formate din persoane de acelaşi sex în afara căsătoriei. Parlamentul se face că ignoră realitatea acestor oameni, atât cuplurile heterosexuale şi gay, ei trebuie să se bucure de tratament egal în faţa legii”, a declarat reprezentatul Asociaţiei  Accept.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
parteneriat civil
nu inteleg, de ce ar vrea cineva sa faca un "parteneriat civil", dar nu sa se casatoreasca? care e diferenta? nu pentru aia te casatoresti? ..cat despre fundatia accept care zice ca toata romania isi doreste, numai parlamentarii nu, e hilara declaratia
Postat 13 Mai 2015, 17:25 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON