URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Octombrie 2014, 15:01

Parlamentul European a aprobat Comisia Juncker

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Parlamentului European a aprobat, miercuri, Comisia Europeană condusă de Jean-Claude Juncker, cu 423 de voturi "pentru", 209 voturi "împotrivă" şi 67 de abţineri. Juncker a anunţat, în aceeaşi zi, că îi atribuie comisarului desemnat de Ungaria, Tibor Navracsics, portofoliul Culturii, Educaţiei, Tineretului şi Sportului.

La finalul unei sesiuni de peste trei ore, în care Jean-Claude Juncker şi-a prezentat programul, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a anunţat că din cei 699 de eurodeputaţi care au votat, 423 au dat vot favorabil noii Comisii Europene, 209 au votat "împotrivă", iar 67 s-au abţinut.

Chiar dacă discuţiile au fost aprinse, Juncker fiind acuzat de dictatură şi de lipsă de curaj, votul a fost unul previzibil, întrucât echipa luxemburghezului a beneficiat de sprijinul principalelor două grupuri politice din Parlamentul European, PPE şi S&D.

Comisiile de specialitate din PE au avizat pozitiv, marţi, candidaturile slovenei Violeta Bulc şi slovacului Maros Sefcovici pentru Comisia Europeană, în urma unei remanieri decise de Jean-Claude Juncker, deschizând calea pentru organizarea votului de miercuri.

Remanierea Comisiei a fost necesară după ce slovena Alenka Bratusek a fost respinsă de eurodeputaţi la audierile din comisiile de specialitate ale PE. Social-democratul slovac Maros Sefcovici, desemnat iniţial comisar pentru Transporturi, a fost ulterior propus vicepreşedinte pentru Energie şi Climă. Portofoliul pentru Transporturi i-a fost încredinţat noii candidate slovene, liberala Violeta Bulc, vicepremier în Guvernul condus de Miro Cerar.

Noua echipă a Comisiei Europene are un profil politic mai pronunţat decât al Comisiei în exerciţiu conduse de Jose Manuel Barroso, în condiţiile în care printre membrii săi se află trei foşti premieri (finlandezul Jyrki Katainen, letonul Valdis Dombrovskis şi estonul Andrus Ansip), doi foşti miniştri de Externe (olandezul Frans Timmermans şi italiana Federica Mogherini) şi doi foşti miniştri ai Economiei (francezul Pierre Moscovici şi daneza Margrethe Vestager).

Comisarul desemnat de România este Corina Creţu, care a primit portofoliul Politică Regională. Ea a primit aviz pozitiv din partea Comisiei REGI în urma audierii desfăşurate la 1 octombrie.

Comisia Juncker îşi va începe mandatul la 1 noiembrie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON