URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Septembrie 2020, 16:46

Parlamentul a votat majorarea pensiilor cu 40%, la propunerea PSD. Ministrul de Finanțe: PSD vrea să arunce ţara în aer

Parlamentul a votat majorarea pensiilor cu 40%, la propunerea PSD. Ministrul de Finanțe: PSD vrea să arunce ţara în aer (Sursa foto: Wall-street.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Plenul Parlamentului a votat marţi proiectele privind rectificarea bugetului de stat şi al asigurărilor sociale pe acest an, care includ amendamentul PSD prin care pensiile cresc cu 40%. De asemenea, potrivit modificărilor făcute în comisiile de specialitate și adoptate de plen, ar trebui majorate și salariile profesorilor din acest an, iar autoritățile locale ar urma să primească mai mulți bani, după cum anunță presa centrală.

Potrivit Digi24.ro, rectificarea bugetară a fost adoptată de plenul reunit al Parlamentului în forma dorită de PSD, iar PNL a anunțat că va contesta la Curtea Constituțională legea.

Potrivit site-ului de știri, au fost 242 de voturi "pentru", modificările fiind susţinute de PSD, ALDE, Pro România şi UDMR.

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, le-a spus parlamentarilor că modificările pe care vor să le facă demonstrează ipocrizie. "Într-o perioadă de creştere economică, fără pandemie, Guvernul PSD știa că nu poate să mărească pensiile cu 40%. O grupare vrea să arunce acum ţara în aer", a spus Cîţu, conform site-ului stirileprotv.ro. 

Pro Tv mai arată că, miercurea trecută, Comisiile de buget ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat raport de adoptare cu amendamente rectificării bugetului de stat, cu 20 de voturi "pentru" şi unul "împotrivă". Cel mai important amendament aprobat de comisii a fost cel propus de Partidul Social Democrat, care abrogă articolul potrivit căruia punctul de pensie se majorează cu 14%. În acest fel, a rămas în vigoare legea sistemului public de pensii care prevede majorarea pensiilor cu 40%.

La dezbaterile din comisii nu au participat parlamentarii PNL, notează Stirileprotv.ro.

Premierul Ludovic Orban a spus, însă, în repetate rânduri că nu sunt bani pentru majorarea cu 40 % a pensiilor, în condiţiile restricţiilor economice din prezent, cauzate de criza sanitară.

Alte amendamente ale PSD adoptate de comisii și adoptate marți se referă la majorarea cu 1 miliard de lei a sumelor repartizate UAT-urilor; la suplimentarea cu 5,6 milioane de lei a bugetului Camerei Deputaţilor, pentru a achiziţionarea de echipamente necesare dotării birourilor parlamentare din teritoriu, precum şi la suplimentarea cu 67 milioane de lei a bugetului Ministerul Agriculturii, pentru finanţarea Programului de realizare a sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor.

Pe de altă parte, tot la propunerea PSD, marți s-a aprobat şi majorarea din acest an a salariilor de bază pentru personalul didactic de predare, aşa cum este prevăzut în lege, suplimentarea bugetului Ministerului Economiei cu 400 de milioane lei, pentru programul Start-Up Nation şi a bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte cu 20 de milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului. Plafonul privind datoria publică, conform metodologiei UE, pentru sfârşitul anului 2020, este de 40% din PIB, mai prevede un amendament adoptat de comisii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Observ că lipsește ceva și de aceea nu se înțelege ce s-a votat.
S-a eliminat aricolul din ordonanță care modifica procentul din lege, de 40% ... la 14% !?! S-au introdus noi prevederi cum ar fi ... creșterea gradului de îndatorare al României la max. 40%, creșterea alocației pentru cheltuielile birourilor parlamentare din teritoriu, repartizarea sumelor suplimentare pentru UAT-uri în vederea plății "pensiilor speciale" pentru foștii edili eligibili ca limită de vârstă, etc. Evident că e vorba de cumpărare de simpatii și influență. S-a invocat cheltuirea din împrumuturi, prin devalizarea bugetului asigurărilor sociale, de rachete americane, elicoptere și avioane euro-atlantice, etc, ca cea mai mare prostie a PNL în decurs de un an încoace. Dar, una dintre dintre măsurile impuse "guvernului meu" face loc creșterii cu 40% a punctului de pensie ... cu referire la evaziunea fiscală care a ajuns la cca. 45% din 2019 încoace, adică bani care ar asigura orice "fantezie" dacă s-ar fi luat măsuri "contraceptive" !?! Cu alte cuvinte, după modelul Germaniei care a crescut în plină pandemie ajutorul social și pensia minimă ... "secretul" banilor mai mulți la buget ține de gradul de îndatorare al țării, de limitarea la maxim a evaziunii fiscale și obligarea plății la sursă a taxelor, impozitelor și deducerilor de TVA, respectiv de creșterea "presiunii" pe piața generală de consum intern, prin educare, promovare și conștientizare, așa cum face Danemarca spre exemplu, când zice că importul trebuie descurajat prin sprijin concret al producției interne !?! Ei bine, pentru toate astea, guvernarea PNL ar trebui să plece din sfera decizională, ca să se stopeze "colonizarea forțată" a României, iar ce-i autohton să se poată dezvolta ... "prin noi înșine" (slogan PNL vechi de două decenii cel puțin) !?!
Postat 23 Septembrie 2020, 10:52 de CrisDumi
O porcarie marca usl (usl=pnl+psd)!
Sigur ca nu sunt bani! Avem aproape 2 mil. de pensionari colduși, care iau cateva sute de lei lunar, dar avem si cateva sute de mii de ,,pensionari" care iau 90% din total, cat nu le e rusine. Prin aceasta majorare (si prin altele, facute pe ascuns) unii vor primi mult mai mult decat altii. Populenii vor primi cateva sute de lei (spor anihilat repede de escrocii din comert si de inflatie), jmekerii cateva mii. Doua lucruri se impun daca nu vrem sa dam faliment ca stat: varsta de pensionare ACEEASI PT. TOTI si calculul pensiilor pe principiul CONTRIBUTIVITATII, FARA EXCEPTII! De ce nu poata trai decent un magistrat cu o pensie de 6/7 mii de lei lunar, calculata dupa contributivitate si-i trebuie 20 de mii, diferenta luata din buzunarele celor carora le-a impartit (ne)dreptatea?! Sau pulanarii de tot soiul. Se pensioneaza la 40 si ceva de ani si apoi se reangajeaza sau freaca pulanul pe la firme de paza. Nedreptatea asta a dus la probleme financiare/sociale, urmeaza cat de curand explozia/revolta prostilor! P.S. Singurii care au incercat ceva au fost cei din USR+, blocati repede (in ordinea asta!) de pnl si de psd.
Postat 23 Septembrie 2020, 05:27 de pinonel
Duma neamului
Nu știu cum se face că potenții și deștepții care au votat legea de azi găsesc surse de finanțare pentru diverse necesități, dar nici până azi, timp de 30 de ani, nu le-au trecut prin cap să pună statul român să plătească intabularea terenurilor luate cu japca în CAP-uri. Să fie din cauză că sunt nesimțiți, sau că sunt hoți? Așa zisa intabulare gratuită nu este o facilitate pentru proprietarii de imobile, ci o datorie a statului român față de românii sărăciti de cel de-al doilea război mondial, sărăciti de cotele de despăgubire impuse de draga noastră Rusie, și sărăciti de colectivizarea forțată a patriei. Că de asta au rămas prioritățile neintabulate timp de 75(șaptezecișicinci) de ani. Din cauza sărăciei, sărăcie care se regăsește și în hărțile cadastrale ramase moștenire de pe vremea austro-ungară. Sărăcia noastră a fost perpetuată, și după revoluție, prin păstrarea unei agriculturi de subzistență cu terenuri fărâmițate. Cât de nesimțit guvernant trebuie să fi fost ca după toate sacrificiile propriului tău popor să îl pui să-și plătească intabularea pe proprietatea furată de stat?! Și cât de hoț guvernant trebuie să fi fost să recunoști drept proprietar pe primul solicitant de punere în posesie, pentru simplul motiv că are bani iar în timp orice ticăloșie se prescrie! Azi s-au creat toate premizele amânării intabularii pe cheltuiala statului. Rămânem iar la mila Europei, noi urmând să ne împrumutăm acum și pentru pensiile nespeciale. Votați patrihoții!
Postat 22 Septembrie 2020, 23:21 de FaBULA
e bine?
Eu sper ca psd-ul si-a tras (inca) un cartus in picior cu ocazia asta. Deja am auzit votanti de-ai psd zicand "ca asta ne trebuie noua acum" ? psd-ii astia cred ca mai pot prosti oamenii ca pe vremea lui iliescu. Sper ca rezultatele sa se vada la vot, cand sper sa scada, in sfarsit, sub 20%, iar la parlamentare sub 15%. Asta daca nu vor vota sa creasca temperatura la iarna.
Postat 22 Septembrie 2020, 22:53 de oradea_mea_si_a_ta
Fiti cuminti...
Fiti cuminti, daca se aplica legea in doua luni preturile vor creste cu 50% cat despre Euro 5.00 lei o sa fie o amintire de 01.01.2021. asa ca astia 40% de azi o sa fie o visare de groaza pentru tata de pensionari si asistati sociali!!!~ Doar unul ca Vlad Tepes ii poate trata si vindeca pe pesedei, recomand un tratament pentru pesedei marca "Vlad Tepes", marca inregistrata!
Postat 22 Septembrie 2020, 22:15 de scortosul
Tomahawk versus bumerang
Psd-ul a ingropat romania.A vindut-o,a dezmembrat-o,a spoliat-o.Noroc cu pnt,pnl,cdr,pdl ,partide responsabile,care au reusit,in extremis,cu mintea de pe urma a poporului,sa redreseze corabia si s-o aduca pe linia de plutire.Au reusit s-o imbrace in rochie de mireasa,pentru petitorii care de mult jinduiau la ea.Onorabil ar fi pentru pnl sa nu mai participe la parlamentare,sa-i lase pe psd sa plateasca pensii si salarii la bugetari,dupa scrutin.Cel mai nasol va fi pentru aia care au 10.000 lei pensie, sau peste...Vor avea 14.000
Postat 22 Septembrie 2020, 21:53 de excalibur
cea mai nmernica lege data de aceasta adunatura toxica criminala numita psd!
majorarea in timp de criza mondiala impusa de mizeria psd-alde-udmr este o actiune criminala impotriva tarii si poporului roman. In condiiile in care acum cand pensiile si ajutoarele sociale sunt mai mult de 90% din taxele platite de prostii care muncesc sa vii cu majorari de pana la 10 ori decat ai dat tu in periaoada de crestere economica nu poate fi definita decat ca o crima impotriva satului roman! TRADARE nationala, TRADARE asta este verdictul pe care ar trebui sa-l primeasca si pentru acre ar trebui bagati la ocna pe viata acesti misei mizerabili din psd-alde-udmr+nationalitati! La ocene de sare pana se usuca pielea pei, ei si bastarzii lor deprunci, cu toata familia lor largita!
Postat 22 Septembrie 2020, 21:07 de scortosul
CrisDumi
Ca sa înțelegi și tu si tacto Iliescu și PSD-escu . Bani sunt nu-i problemă, problemă e ca PSD face ca guvernul sa se împrumute sa plătească pensii, asa cum e datina PSDsi asa am rămas fără infrastructura, educati , sănătate. Aceste 3 lucruri sunt esențiale pt devzoltare, si dupa ce te-ai dezvoltat puțin ai de unde plăti, nu mai trebuie sa te împrumut
Postat 22 Septembrie 2020, 20:00 de Sandu2100
Timp de 6 luni de la preluarea guvernării de către PNL ...
... am auzit aceeași "placă" de la liberali. Că se va respecta legea, că bani există și sunt prevăzuți în buget. E vorba de legea votată cu o largă majoritate anul trecut, în toamnă, de către Parlament, apoi promulgată de către "președintele meu". Acum, după un an de guvernare, după multe miliarde Euro împrumutați, după decontul TVA la multinaționale, după plata rachetelor americane, a elicopterelor și avioanelor care bat cerul ca să se bage-n seamă NATO prin zonă și alte trăznăi dictate de către "colonizatorii" euro-atlantici ... nu mai sunt bani la buget. Că i-ar mâncat cică ... ditamai coronavirusul, cu măștile și dezinfectantul din spitalele în care a murit 0,003% din populația țării !?! Ei bine, e simplu de fapt. Dacă nu ești în stare, ca și "guvern al meu", să găsești soluții pentru acoperirea "găurii" din bugetul țării, pe care chiar tu ai făcut-o cu măsuri luate împotriva propriului popor ... atunci cară-te dreacului și lasă locul celor care pot face asta. Dacă ai adus țara în faliment și zici că nu ai bani pentru aplicabitatea unui buget pe care l-ai devalizat fără să dai socoteală nimănui ... atunci măcar taci dreacului din gură și dă-te de o parte, că ești un guvetn de fătălăi, impotenți și cu creierul lisă !?! PNL, dispari ... că ai reușit într-un an să faci atâta rău țării, încât o să trebuiască cel puțin un mandat pe patru ani ca să se revină la momentul "zero" din 2019, când bugetul asigurărilor sociale (pensii de principiu) era pe deplin asigurat să ofere o limită minimă de decență și ieșire din sărăcie, a milioane de oameni din România !?!
Postat 22 Septembrie 2020, 19:43 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON