Plenul Parlamentului a votat marţi proiectele privind rectificarea bugetului de stat şi al asigurărilor sociale pe acest an, care includ amendamentul PSD prin care pensiile cresc cu 40%. De asemenea, potrivit modificărilor făcute în comisiile de specialitate și adoptate de plen, ar trebui majorate și salariile profesorilor din acest an, iar autoritățile locale ar urma să primească mai mulți bani, după cum anunță presa centrală.
Potrivit Digi24.ro, rectificarea bugetară a fost adoptată de plenul reunit al Parlamentului în forma dorită de PSD, iar PNL a anunțat că va contesta la Curtea Constituțională legea.
Potrivit site-ului de știri, au fost 242 de voturi "pentru", modificările fiind susţinute de PSD, ALDE, Pro România şi UDMR.
Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, le-a spus parlamentarilor că modificările pe care vor să le facă demonstrează ipocrizie. "Într-o perioadă de creştere economică, fără pandemie, Guvernul PSD știa că nu poate să mărească pensiile cu 40%. O grupare vrea să arunce acum ţara în aer", a spus Cîţu, conform site-ului stirileprotv.ro.
Pro Tv mai arată că, miercurea trecută, Comisiile de buget ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat raport de adoptare cu amendamente rectificării bugetului de stat, cu 20 de voturi "pentru" şi unul "împotrivă". Cel mai important amendament aprobat de comisii a fost cel propus de Partidul Social Democrat, care abrogă articolul potrivit căruia punctul de pensie se majorează cu 14%. În acest fel, a rămas în vigoare legea sistemului public de pensii care prevede majorarea pensiilor cu 40%.
La dezbaterile din comisii nu au participat parlamentarii PNL, notează Stirileprotv.ro.
Premierul Ludovic Orban a spus, însă, în repetate rânduri că nu sunt bani pentru majorarea cu 40 % a pensiilor, în condiţiile restricţiilor economice din prezent, cauzate de criza sanitară.
Alte amendamente ale PSD adoptate de comisii și adoptate marți se referă la majorarea cu 1 miliard de lei a sumelor repartizate UAT-urilor; la suplimentarea cu 5,6 milioane de lei a bugetului Camerei Deputaţilor, pentru a achiziţionarea de echipamente necesare dotării birourilor parlamentare din teritoriu, precum şi la suplimentarea cu 67 milioane de lei a bugetului Ministerul Agriculturii, pentru finanţarea Programului de realizare a sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor.
Pe de altă parte, tot la propunerea PSD, marți s-a aprobat şi majorarea din acest an a salariilor de bază pentru personalul didactic de predare, aşa cum este prevăzut în lege, suplimentarea bugetului Ministerului Economiei cu 400 de milioane lei, pentru programul Start-Up Nation şi a bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte cu 20 de milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului. Plafonul privind datoria publică, conform metodologiei UE, pentru sfârşitul anului 2020, este de 40% din PIB, mai prevede un amendament adoptat de comisii.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.