URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Iunie 2020, 18:19

Parlamentul a votat impozitarea pensiilor speciale. În cazul celor de peste 7.000 lei, cu 85%

Parlamentul a votat impozitarea pensiilor speciale. În cazul celor de peste 7.000 lei, cu 85% (Sursa foto: rfi.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, legea care prevede impozitarea tuturor pensiilor speciale cu 10% pentru cei care obţin între 2001 şi 7000 de lei şi cu 85% pentru cei care au peste 7.001 lei. Potrivit G4media.ro, proiectul a fost aprobat cu 307 voturi "pentru" şi un singur vot "împotrivă". 

"Miercurea albă"

Proiectul va fi supus votului şi în plenul reunit al Parlamentului de joi, pentru că se referă şi la pensiile deputaţilor şi senatorilor. 

Actul normativ urmează să fie transmis apoi preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare. De asemenea, legea poate fi atacată la Curtea Constituţională anterior promulgării. 

Proiectul de lege a fost iniţiat anul trecut de senatorul PSD Eugen Teodorovici. USR şi PNL au depus şi ele proiecte privind impozitarea pensiilor speciale, după ce Curtea Constituţională a decis că eliminarea pensiilor speciale este neconstituţională.

"Azi trăim o nouă miercure albă în Parlament. Parlamentul îşi întoarce faţa către popor. Sunt foarte mulţi judecători, procurori, şefi din armată şi poliţie care sunt supăraţi. Formula de astăzi îi afectează pe şefi unde pensiile erau nesimţite. În momentul în care un fost magistrat, fost şef de peniteniciar, stă bine mersi cu 75.000 de lei, lucrurile acestea nu putea continua la nesfârşit aşa. Decizia de azi ne pune în cap şi unii colegi", a spus deputatul PNL, Florin Roman, potrivit G4media.ro.

Deputatul PSD Lia Olguţa Vasilescu a subliniat că toate partidele au căzut de acord în comisie că este necesară impozitarea pensiilor speciale.

Procurorii şi judecătorii, cele mai mari pensii speciale

La finalul lunii mai, numărul de beneficiari de pensii de serviciu era de 9.528 de persoane, informează Agerpres.ro. Numărul este mai mare cu 225 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. 

Cei mai mulţi dintre aceştia sunt procurori şi judecători, care au şi cele mai mari pensii speciale din ţară. Concret, este vorba despre 4.088 de beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor. Pensia medie în cazul acestora, notează Agepres, este de 19.039 lei, din care 17.790 lei cota suportată din bugetul de stat, iar diferenţa din bugetul asigurărilor sociale de stat.

Presa centrală a relatat, la începutul acestui an, că cea mai mare pensie specială din România este de 74.000 de lei brut, încasată de un fost magistrat.

1.788 de pensionari beneficiază de pensii speciale ca urmare a Legii 130/2015 pentru completarea Legii 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor. În acest caz pensia medie este de 4.679 lei, din care 2.757 lei suportaţi din bugetul de stat.

Totodată sunt 830 de foşti membri ai Corpului diplomatic şi consular al României care primesc pensii speciale cu o valoare medie de 5.765 lei, din care 3.307 lei suportaţi de la bugetul de stat.

Alte 791 de persoane primesc pensii speciale în valoare medie de 4.768 de lei (2.760 lei de la bugetul de stat) ca beneficiari ai Legii privind statutul funcţionarului public parlamentar.

Potrivit sursei citate, de Legea 83/2015 pentru completarea Legii 223/2007 privind statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România beneficiază 1.426 de pensionari, iar pensia medie se ridică la 11.345 lei, din care 7.759 lei suportaţi din bugetul de stat.

Pensii de serviciu pentru beneficiari de la Curtea de Conturi s-au acordat unui număr de 605 persoane, media fiind de 8.147 lei, din care 4.183 de lei cota suportată din bugetul de stat.


Pensiile speciale care vor fi impozitate:

- pensia de serviciu prevăzută de Legea nr.94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

- pensia de serviciu prevăzută de Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

- pensia de serviciu prevăzută de Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

- pensia de serviciu prevăzută de Legea nr.567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea şi al personalului care funcţionează în cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice, cu modificările şi completările ulterioare;

- pensia de serviciu prevăzută de Legea nr.7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

- indemnizaţia pentru limită de vârstă prevăzută de Legea nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

- pensia de serviciu prevăzută de Legea nr.223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, cu modificările şi completările ulterioare;

- pensia de serviciu prevăzută de Legea nr.216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României, cu modificările ulterioare;

- pensii militare prevăzute de Legea nr.223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare (militari, poliţişti, jandarmi, agenţi din penitenciare, servicii secrete);

- indemnizaţia pentru limită de vârstă prevăzută de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, cu completările ulterioare (primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii judeţene);

- indemnizaţia lunară acordată persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român prevăzută de Legea nr.406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român, cu modificările şi completările ulterioare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON