URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Mai 2018, 13:32

Părinţii minorilor trebuie să cunoască orice acuzaţie penală adusă acestora

Părinţii minorilor trebuie să cunoască orice acuzaţie penală adusă acestora foto generic, rtv.net
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Recent, Curtea Constituţională a pronunţat o decizie prin care a declarat neconstituţional un text din Codul de procedură penală care prevedea că, dacă suspectul sau inculpatul este un minor care a împlinit 16 ani, citarea părinţilor nu este obligatorie, ci se va face numai dacă procurorul apreciază că ar fi necesar.

Ca urmare a acestei decizii, care a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 10 mai 2018, dată de la care a devenit obligatorie pentru toate persoanele, ori de câte ori un minor este acuzat de comiterea unei infracţiuni, procurorul sau poliţistul care anchetează cauza este obligat să citeze părinţii, tutorele, curatorul ori persoana în îngrijirea sau supravegherea căreia se află temporar minorul.

Practic, începând cu data de 10 mai 2018, orice părinte, tutore sau curator care are în îngrijire un minor va fi obligatoriu informat când acesta este suspectat că a săvârşit o faptă gravă, respectiv o infracţiune.

Pentru a ajunge la concluzia că textul Codului de procedură penală care nu impunea această obligaţie pentru minorii de peste 16 ani este neconstituţional, CCR a făcut referire la o directivă a Uniunii Europene din 2016 prin care se impune tuturor statelor membre să instituie norme minime în scopul de a stabili garanţii procesuale prin care asigură că toţi copiii mai mici de 18 ani suspectaţi sau acuzaţi în proceduri penale sunt în măsură să înţeleagă şi să urmeze procedurile respective şi, finalmente, să îşi poată exercita dreptul la un proces echitabil.

De asemenea, Curtea Constituţională a făcut referire la Convenţia privind drepturile copilului adoptată de Organizaţia Naţiunilor Unite la data de 20 noiembrie 1989 prin care se stabileşte că, în toate acţiunile care privesc copiii întreprinse de stat, interesele copilului vor prevala. În aceeaşi convenţie, statele garantează oricărui copil bănuit sau acuzat că a comis o încălcare a legii penale dreptul la un tratament demn prin intermediul părinţilor sau al reprezentanţilor legali.

În baza acestor norme internaţionale, Curtea Constituţională a constatat că există o discriminare a acuzaţilor minori care au împlinit 16 ani faţă de cei între 14-16 ani, în condiţiile în care este considerat minor, potrivit legii române şi legii europene, orice ins care nu a împlinit vârsta de 18 ani. În consecinţă, s-a impus organelor statului obligaţia de a aduce la cunoştinţa părinţilor orice acuzaţie ce priveşte orice copil până la 18 ani pe teritoriul României.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON