URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 August 2017, 15:20

Părerea ta contează! Implică-te şi contribuie la simplificarea şi modernizarea Politicii Agricole Comune!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Salut iniţiativa Comisiei Europene care, prin intermediul Comisiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală, coordonată de comisarul Phil Hogan, a lansat în aceste zile o consultare publică extrem de importantă pe tema practicilor comerciale neloiale, transparenţei pieţei şi cooperării cu producătorii, precum şi despre modul în care lanţul de aprovizionare cu alimente din UE poate deveni mai echitabil.

Consultarea publică se va desfăşura în perioada 16 august - 17 noiembrie 2017 şi se adresează tuturor agricultorilor, procesatorilor, distribuitorilor, angrosiştilor, comercianţilor cu amănuntul, organizaţiilor de afaceri, consumatorilor şi organizaţiilor lor reprezentative, organizaţiilor neguvernamentale şi ale societăţii civile, instituţiilor de cercetare / think-tank-uri, experţilor independenţi, firmelor de avocatură, sindicatelor, autorităţile publice naţionale precum şi altor instituţii publice din toate statele membre ale Uniunii Europene.

Există aproximativ 11 milioane de ferme în Uniunea Europeană (UE) şi 44 de milioane de persoane sunt angajate în întregul lanţ de aprovizionare cu alimente din UE. Agricultorii sunt actori strategici şi economici importanţi în lanţul de aprovizionare cu alimente.

În timp, Politica Agricolă Comună (PAC) a devenit mai orientată către piaţă şi se bazează mai puţin pe gestionarea pieţelor. În plus, agricultura europeană şi sectorul agroalimentar sunt din ce în ce mai integrate pe pieţele globale. Acest lucru a creat oportunităţi importante de afaceri, dar a şi expus agricultorii la o incertitudine mai mare a pieţei şi la o volatilitate crescută a preţurilor. Agricultorii lucrează deseori independent unii faţă de ceilalţi, iar aceştia trebuie ajutaţi să îşi apere interesele faţă de alte părţi ale lanţului alimentar, cum ar fi procesatorii de alimente şi comercianţii cu amănuntul. Grupul operativ al pieţelor agricole (AMTF), înfiinţat de comisarul pentru Agricultură, domnul Phil Hogan, a propus o serie de modalităţi concrete de consolidare a poziţiei fermierilor în lanţul de aprovizionare cu alimente.

Comisia Europeană doreşte acum să consulte publicul european cu privire la domeniile legate de poziţia fermierilor în lanţul de aprovizionare cu alimente. Contribuţiile primite din cadrul acestei consultări vor completa lucrările privind simplificarea şi modernizarea Politicii Agricole Comune. Măsurile luate în considerare în cadrul iniţiativei de îmbunătăţire a lanţului de aprovizionare cu alimente ar avea, dacă ar fi adoptate, un impact relativ redus asupra bugetului UE, deoarece acestea ar fi legate în principal de regulile de guvernanţă ale lanţului de aprovizionare. Procesul de consultare va avea ca rezultat o evaluare a impactului şi va completa lucrările privind viitorul Politicii Agricole Comune.

Consultarea iniţiată de către Comisie se va desfăşura prin aplicarea unui chestionar online care poate fi completat aici: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/AGRISurveyUTPs. În acest moment chestionarul poate fi completat doar în limba engleză, însă, începând cu data de 25 august, va fi disponibil în toate limbile statelor UE, inclusiv în limba română.

Îndemn cu această ocazie Guvernul României, Ministerul Agriculturii, precum şi toate autorităţile publice, să faciliteze informarea populaţiei despre acest demers al Comisiei. Cetăţenii români trebuie să se implice activ atunci când sunt întrebaţi despre subiecte de interes public care ajută la formarea corectă a politicilor europene. Doar prin implicare vocea României poate fi auzită la Bruxelles şi putem conta cu adevărat în Europa!

Daniel Buda
Membru al Comisiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală, al Comisiei de Dezvoltare Regională şi al Comisiei de Afaceri Juridice din Parlamentul European

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON