URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Noiembrie 2020, 19:22

Parcuri... naturale: Primăria vrea să amenajeze parcuri în mai multe zone cu potenţial "verde" din Oradea (FOTO)

Parcuri... naturale: Primăria vrea să amenajeze parcuri în mai multe zone cu potenţial 'verde' din Oradea (FOTO) LACUL DINTRE DEALURI. Pe strada Izvorului, mai sus de Spitalul de Pneumoftiziologie, un lac aflat acum în proprietatea Universităţii va deveni atracţia principală a unui parc
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Strategia verde a Oradiei prevede că, până în anul 2030, nouă orădeni din zece ar trebui să aibă un parc la cinci minute de mers pe jos de acasă, iar pentru asta Primăria a identificat zeci de terenuri care trebuie amenajate. Unele dintre ele sunt deja spaţii verzi, dar neîngrijite, aşa că municipalitatea şi-a propus să investească fonduri europene în amenajarea lor.

Spectacolul naturii 

Un astfel de exemplu este Lacul dintre dealuri sau Lacul Izvor, cum este cunoscută o mică acumulare de apă aflată între străzile Izvorului şi Nicolae Beldiceanu. Deţinut de Universitatea din Oradea, lacul este folosit doar de pescarii care, uneori, îşi încearcă norocul la undiţă, şi de câţiva dintre vecini, care se mai plimbă pe malurile lui. 

"Ar fi frumos dacă cineva ar curăţa stuful din apă şi bălăriile de pe margini, ar amenaja alei şi ar pune nişte bănci. Vara, este plin de raţe sălbatice, de rândunici şi de broaşte, e un adevărat spectacol", spune Istvan Veres (foto), un orădean care stă la câţiva paşi distanţă de lac. 

Pe latura nordică a lacului, se întinde o mini-pădure, care a crescut sălbatic şi unde orădenii s-ar putea desfăta în aer liber. "Acum nu coboară nimeni acolo, e mizerie", zice bărbatul. 

Parc în staţiune

Primăria a iniţiat discuţiile cu Universitatea, pentru a prelua lacul şi păduricea. "Conducerea Universităţii este de acord să amenajăm acolo un parc", spune primarul Florin Birta. La fel se va întâmpla şi cu staţiunea pomicolă de pe strada Louis Pasteur, întinsă pe un hectar. 

Municipalitatea va aplica aceeaşi reţetă şi pe alte terenuri. "Vrem să folosim zonele care deja au un cadru natural plăcut şi unde trebuie doar să facem câteva amenajări pentru recreere", mai spune Birta. De exemplu, la intersecţia străzilor Murelor şi Caişilor este o pădurice întinsă pe 0,8 hectare, cu potenţial de a deveni o zonă de relaxare în aer liber, la fel cum este şi curtea fostului cămin cultural din Podgoria, întinsă pe 0,5 hectare. Un alt parc va fi amenajat pe malul stâng al Peţei, în zona străzilor Bumbacului şi Ion Bradu. 

Pentru toate aceste investiţii, Primăria va depune proiecte de finanţare nerambursabilă, în următorul exerciţiu financiar european, când amenajările verzi vor fi prioritare. Spre norocul orădenilor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
CrisDumi
Uită-te in oglinda prima oară, eu sunt original o singura persoana
Postat 02 Noiembrie 2020, 13:22 de Sandu2100
Este incredibil cât de jos pot ajunge unii, măcărici de conjunctură, slabi de caracter și târâturi precum râma !?!
Sandu2100 și Gigi_Manivela ... una și aceeași persoană, că se vede după "traducerea fonetică" care, de la atâta lipsă de caracter, a ajuns să vorbească singur/singură !?! Penibil e puțin spus ... la adresa pupincurismului și jigodismului absolut, pe care îl dă "pe dinafară".
Postat 02 Noiembrie 2020, 13:06 de CrisDumi
Gigi_Manivela
CrisDumi se duce si ea, ca se prea consuma ca TDS, dar sa mă scrie pe testament, sa știu unde duc o floare albastră:::::))))) Nu bei, nu fumezi, si mori de infarct::::)))) lasă-i sa se consume cu Bolojan cu tot, Oradea merge mai departe. Păcat ca sa dus un plătitor de taxe
Postat 02 Noiembrie 2020, 00:57 de Sandu2100
Gigi_Manivela
Bine ca n-o apucat să-l vada pe Bolojan la CJ :::))))
Postat 02 Noiembrie 2020, 00:51 de Sandu2100
@Sandu2100
Na, îmi pare rău de TDS că o murit, chiar dacă o murit prost. Așa a pieri și PSD-ista CrisDumi. Doar PSD-ist și prost poți să fii că să fii împotrivă a tot ce se face în orașul ăsta!
Postat 01 Noiembrie 2020, 23:58 de Gigi_Manivela
Gigi_Manivela
Săracu TDS n-o apucat să vadă Armatei Române pietonala::::)))) că el avea surse sigure din primărie că în 2019 va fi pietonala:::::)))
Postat 01 Noiembrie 2020, 23:47 de Sandu2100
Gigi_Manivela
La modul serios DA O MURIT, adică sa dus pe P...cu toată gargara lui
Postat 01 Noiembrie 2020, 23:37 de Sandu2100
@Sandu2100
TDS a murit? La modul serios întreb? :)
Postat 01 Noiembrie 2020, 23:23 de Gigi_Manivela
CrisDumi
Ca sa nu mori proastă " AGLOMERAȚIE URBANA INSEAMNA BETOANE " adica tot prostul sau proasta ca tine se pot întâlni cu alti semeni. Si uite vezi ce faina face Florin Oradea, dupa modelul Ilie si tu o sa mori tot proastă ca TDS
Postat 01 Noiembrie 2020, 21:26 de Sandu2100
Parcul Petofi...
Parcul Petofi al cui este? Cine-l administreaza? Cand se vor umple iar bazinele cu APA SI VOR FUNCTIONA ARTEZIENELE? sTIE CINEVA?
Postat 01 Noiembrie 2020, 21:09 de scortosul
si dezinsectia + deratizarea inseamna ingrijire a spatiilor verzi, parcuri, etc.
vesti bune legate de zonele verzi din Oras. ar fi de bun simt sa se monteze banci si mese pt jocuri sau picnic, cosuri de gunoi care sa fie golite frecvent, iar intretinerea acestor zone sa fie facuta ca la carte: deratizarea si dezinsectia au fost o problema in toate parcurile anul trecut si acesta (la Zoo colcaie de sobolani, de exemplu, iar in parcuri nu se putea sta cu copiii anul acesta pt ca ii piscau tantari, pureci, capuse).
Postat 01 Noiembrie 2020, 20:25 de roger
Să înceapă cu centrul ...
... unde este ceva verde doar ocazional, după intervențiile "geniale" ale municipalității din ultimul deceniu !?! Să lase deocamdată ce e verde natural și să se concentreze pe spațiile și zonele cu aglomerări umane semnificative. Nu de alta dar, să tai iarba unde există deja și să toaletezi niște pomi, ca să dai impresia că există implicare ... o poate face orice PSD-ist. Dar să refaci zone betonate, la nivelul naturalului dorit și bine finanțat ... doar un PNL-ist știe cum se face !?!
Postat 01 Noiembrie 2020, 20:05 de CrisDumi
Foarte bine gândit
Este nevoie de o oaza de apa in fiecare parc din Oradea, se pot amenaja lacuri destule , apa este sub noi
Postat 01 Noiembrie 2020, 19:35 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON