URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 August 2014, 18:50

Parchetul suprem verifică legalitatea soluţiilor din dosarele interlopului Bercea Mondial

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat marţi că Parchetul instanţei supreme verifică legalitatea soluţiilor date în dosarele lui Bercea Mondial, separat de cercetările Inspecţiei Judiciare a CSM. Acesta a precizat că soluţiile de neîncepere a urmăririi penale pot fi infirmate.

"Inspecţia Judiciară a făcut anumite verificări, pentru a constata dacă au fost încălcate dispoziţii legale ce pot atrage răspunderea disciplinară în legătură cu soluţionarea acestor cauze, iar noi verificăm legalitatea soluţiilor. Inspecţia nu are competenţă de a aprecia legalitatea soluţiilor, iar noi nu avem competenţă a face cercetări disciplinare", a spus Tiberiu Niţu, la finalul şedinţei de plen a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), potrivit agenţiei de ştiri Mediafax.

Procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a adăugat că verificările instituţiei pe care o conduce vizează legalitatea soluţiilor dispuse în cauzele în care a fost cercetat Sandu Anghel, cunoscut ca Bercea Mondial, precum şi alte persoane care au săvârşit presupuse fapte penale alături de acesta.

"În urma verificării soluţiilor pot apărea şi situaţii în care soluţiile de netrimitere în judecată pot fi infirmate. Dacă în urma acestor verificări şi infirmarea unor soluţii se constată că procurorii au dispus aceste soluţii cu încălcarea normelor procedurale, astfel încât să poată exista indicii în legătură cu săvârşirea unor abateri disciplinare, vom sesiza Inspecţia Judiciară pentru a face aceste verificări sub aspectul săvârşirii unor abateri disciplinare. Este posibil ca soluţiile dispuse să fie infirmate ca fiind nelegale, dar cu toate acestea procurorul să nu fie verificat sau cercetat disciplinar", a explicat procurorul general al României.

Tiberiu Niţu a adăugat că aceste verificări au fost începute la sfârşitul lunii iulie, fiind analizate toate cele 28 de dosare în care s-a dispus neînceperea urmăririi penale (NUP) în cazul lui Bercea Mondial.

"Noi am pornit acest verificări de la afirmaţiile care au fost vehiculate în spaţiul public în legătură cu săvârşirea unor fapte penale de către Sandu Anghel şi rudele sau persoanele din anturajul apropiat. Acestea sunt acele persoane pe care noi căutăm să le identificăm, să vedem dacă sunt într-o legătură anume cu Sandu Anghel şi dacă au săvârşit infracţiuni", a mai spus Niţu.

Consiliul Superior al Magistraturii a decis marţi să solicite procurorului general să verifice patru dosare în care s-a dispus neînceperea urmăririi penale în cazul lui Bercea Mondial, "existând posibilitatea să se fi greşit" prin clasarea cauzelor, sau să se fi încălcat anumite norme de procedură de către procurorii care au dispus soluţiile respective, a declarat vicepreşedintele CSM, George Muscalu.

Potrivit acestuia, într-unul dintre cele patru dosare, vizând infracţiuni de spălarea banilor, procurorul de caz a dispus NUP, motivând că într-un alt dosar se dispusese aceeaşi soluţie şi că există similitudini, însă cauza privea alte societăţi şi alte conturi.

"Într-un caz al Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, soluţia, ca urmare a unei sesizări a Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB), a fost de neîncepere a urmării penale, motivându-se faptul că într-un alt dosar al Biroului Teritorial Olt al DIICOT se dipusese tot ca urmare a sesizării ONPCSB aceeaşi soluţie, motivându-se deci că există identitate de obiect de cauză. Din analiza datelor realizate de inspecţie şi din ceea ce am analizat şi noi (...), era vorba de alte socităţi comerciale, de alte conturi, şi atunci noi am apreciat că procurorul nu s-a aplecat îndeajuns să analizeze tranzacţiile respective şi să dispună o soluţie legală şi temeinică, indiferent care a fost aceea", a declarat Muscalu.

În cazul unui alt dosar, al Biroului Teritorial Olt al DIICOT, procurorii CSM au apreciat că există posibilitatea ca neînceperea urmăririi penale dispusă în cauză să nu fi avut în vedere toate actele de verificare care ar fi trebuit să fie realizate în cursul urmăririi penale.

Cele patru dosare fac parte dintr-un total de 28 verificate, trei dintre ele având ca obiect infracţiuni economice, respectiv de spălare a banilor, iar celălalt - infracţiuni de corupţie. În acest ultim caz este vorba despre modul în care Bercea Mondial a obţinut permisul de conducere, la începutul anilor '90, în condiţiile în care nu ştie să scrie şi să citească, mai arată Mediafax.

Dosarele vizează soluţii din 2008, 2010 şi 2011 (două soluţii). Unul din dosare este de la Biroul Teritorial Olt al DIICOT, iar celelalte de la Parchetul Tribunalului Olt.

Muscalu a mai spus că, potrivit raportului Inspecţiei Judiciare, pe care Secţia pentru procurori a CSM şi l-a însuşit în totalitate, în cea mai mare parte procurorii au respectat normele de procedură şi termenele de soluţionare a cauzelor.

La 9 iulie, judecătorul Horaţius Dumbravă a cerut, în plenului Consiliului Superior al Magistraturii, sesizarea Inspecţiei Judiciare cu privire la faptul că la parchetele din judeţul Olt s-au dat 100 de soluţii de neîncepre a urmăririi penale pe numele lui Bercea Mondial.

Secţia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat, în 17 iulie, Inspecţia Judiciară cu privire la soluţiile date în dosarule în care a fost implicat Bercea Mondial, începând din 2006.

În 23 iulie, procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a dispus efectuarea unui control având ca obiect identificarea tuturor cauzelor penale în care a fost cercetat Bercea Mondial şi a cauzelor conexe acestora, precum şi verificarea legalităţii soluţiilor dispuse, mai scrie Mediafax.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON