URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Noiembrie 2017, 17:14

Parchetul acuză: Rogia „a comis o infracţiune de extremă violenţă”, aplicând victimei „cel puţin 20 de lovituri”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor a făcut publice, marţi, la cererea BIHOREANULUI, motivele pentru care a cerut, pe 14 noiembrie, arestarea suspectului de crimă Sorin Ioan Rogia pentru 30 de zile. Măsura era necesară deoarece numai în baza unui mandat de arestare inculpatul putea fi dat în urmărire naţională, respectiv internaţională.

În referatul cu propunere de arestare preventivă, procurorul Călin Roman notează că „din probele administrate rezultă că lăsarea în libertate a inculpatului prezintă un pericol concret pentru ordinea publică”, prin temerea că, aflat în libertate, „inculpatul ar putea comite noi fapte penale ori ar declanşa reacţii puternice în rândul opiniei publice, prin natura faptelor pe care le-a comis”.

Reprezentantul Parchetului a oferit şi câteva date concrete cu privire la fapta suspectului, care a avut drept consecinţă „un traumatism cranio-facial cu zdrobirea părţii anterioare a neuro-craniului şi eviscerare de masă cerebrală” provocat victimei.

„Pentru a evidenţia aspectul pericolului pentru ordinea publică, avem în vedere că inculpatul a comis o infracţiune de extremă violenţă, agresând-o pe aceasta în mod repetat cu un corp contondent dur, posibil cu suprafaţă mică, de formă patrulateră, cu dimensiuni de circa 2/2 cm, în zona capului, aplicându-i cel puţin 20 de lovituri”, arată Roman.

Totodată, „fapta s-a săvârşit pe timp de noapte, deci în împrejurări deosebit de favorabile activităţii infracţionale, când datorită întunericului, autorul poate săvârşi mai uşor fapta, cu mai puţine riscuri de a fi descoperit”, a mai subliniat procurorul.

„Împrejurarea că inculpaţi acuzaţi de astfel de infracţiuni grave sunt lăsaţi în stare de libertate, pe lângă faptul că ar putea încuraja alte persoane să comită fapte asemănătoare, sunt de natură să creeze în rândul opiniei publice un sentiment de insecuritate, credinţa că justiţia nu acţionează suficient de ferm împotriva unor manifestări antisociale cu un grad ridicat de pericol social. Asemenea fapte, neurmate de o ripostă fermă a societăţii, ar întreţine climatul infracţional şi ar crea făptuitorilor impresia că pot persista în sfidarea legii”, arată referatul.

După cum se ştie, Tribunalul Bihor a emis, în urmă cu o săptămână, un mandat de arestare în lipsă pe numele lui Rogia, mandat care a fost confirmat, marţi, după prinderea fugarului şi aducerea lui de la Timişoara, unde se ascundea într-un vagon dezafectat, la Oradea. În faţa anchetatotilor şi apoi a judecătorului de repturi şi libertăţi, suspectul a recunoscut comiterea crimei, pe fondul unor discuţii în contradictoriu cu victima, iar în cursul zilei de marţi a şi participat la o reconstituire, în teren, a faptei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON