URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Martie 2015, 15:01

Paradox: Numărul şomerilor din Bihor a crescut, dar a scăzut numărul ajutoarelor de şomaj

Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, Békési Csaba, a prezentat vineri o radiografie a pieţei locale de muncă, arătând că rata şomajului este de 4,02%, în uşoară creştere faţă de ianuarie, 3,89%, dar mai mică decât în februarie 2014, când era 4,23%.

O creştere forţată

"Din punct de vedere al numărului şomerilor, avem o evoluţie pozitivă: la data de 28 februarie 2015 am înregistrat 11.111 şomeri, cu 342 persoane mai mult faţă de ianuarie 2015", a declarat Békési, într-o conferinţă de presă. Totuşi, este în scădere numărul şomerilor indemnizaţi: în luna februarie, 2.989 de bihoreni au încasat ajutoare de şomaj, cu 220 mai puţini decât în ianuarie şi cu 1.374 mai puţini decât în februarie 2014.

"Explicaţia este că vorbim de o creştere forţată a numărului de şomeri, rezultat al acţiunilor noastre. Noi încercăm să atragem toţi şomerii reali de partea noastră", a spus Békési, amintind că angajaţii instituţiei au căutat persoanele fără loc de muncă în satele bihorene, pentru a-i înregistra ca şomeri, chit că nu au dreptul să încaseze indemnizaţia, şi reiterând dorinţa sa de a transforma AJOFM dintr-o instituţie plătitoare de indemnizaţii de şomaj într-un actor real pe piaţa muncii locale.

În acest context, Békési a precizat că a comunicat din nou la Bucureşti doleanţa sa de a elimina din evidenţele AJOFM beneficiarii de venit minim garantat, care pentru a-şi primi ajutoarele sociale trebuie să se înregistreze ca şomeri dar, de fapt, nu sunt persoane în căutarea unui loc de muncă şi încarcă eronat statisticile.

Dornici să se şcolească

Békési a vorbit şi despre succesul pe care îl au în ultimele luni cursurile de formare profesională organizate de AJOFM Bihor. În luna aprilie, 726 de bihoreni fără loc de muncă vor participa la 33 de astfel de cursuri, iar asta plasează Bihorul pe primul loc în ţară în clasamentul şomerilor care fac cursuri de calificare. Cele mai atractive cursuri, în Oradea, sunt de limba germană, coafor şi agent de securitate, în timp ce pentru cursuri precum îngrijitor persoane vârstnice se găsesc cu greu doritori.

În aceeaşi conferinţă de presă, directorul AJOFM Bihor a anunţat că pe 24 aprilie va avea loc a doua bursă generală a locurilor de muncă din acest an. De asemenea, Békési a prezentat rezultatele actualizate ale bursei ce a avut loc pe 13 februarie. Din cele 877 persoane selectate pentru interviuri, peste 400 s-au şi angajat.

"Organizarea bursei a costat puţin peste 20.000 de lei. (...) Astfel, avem un cost unitar de 50 de lei pe om, 50 de lei ca să transformăm o persoană asistată într-un contribuabil care, după 30 de zile, contribuie împreună cu angajatorul cu peste 600 de lei la bugetul public", a precizat Békési.

În primele două luni din 2015, AJOFM Bihor a reuşit să găsească un loc de muncă pentru 1.049 de persoane aflate în evidenţele instituţiei.

Citeşte pe aceeaşi temă şi articolele:

"Bihorul, judeţ fruntaş la numărul de şomeri înscrişi la cursuri de calificare"

 "Mai săraci decât săracii: În Bihor până şi "şomerii de lux" au indemnizaţii mici"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Paradox: scade tot !!!
Poate nu ştiu eu semnificaţia cuvântului paradox ... iar Bihoreanul e maestru la aşa ceva !!!
Postat 28 Martie 2015, 17:25 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON