URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
09 Aprilie 2020, 23:32

Ordonanţa Militară nr. 8: Pieţele agroalimentare rămân deschise, exporturile de cereale, ulei şi zahăr, interzise (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Autorităţile din România au emis, joi seara, o nouă Ordonanţa Militară, cea cu numărul opt, ce cuprinde măsuri în contexul pandemiei de COVID-19.

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat că pieţele agroalimentare vor rămâne deschise "pentru agricultorii care prezintă certificat de producător agricol", iar exporturile de cereale şi produse din cereale, precum şi de zahăr şi ulei, vor fi interzise.

Separaţi de Paşte

Anunţul a fost făcut la ora 23 printr-o declaraţie susţinută de Marcel Vela, alături de secretarii de stat Bogdan Despescu şi Raed Arafat.
În deschidere, ministrul Afacerilor Interne a făcut un apel către toţi românii să se abţină de la a organiza întâlniri în familie de Paşte.

"Intrăm într-o perioadă foarte importantă pentru toate creştinătatea. Aceasta este perioada în care fiecare îşi face planuri. Sunt conştient că mă adresez unui popor majoriar creştin, cu frica lui Dumnezeu, format din oameni puternici. (...) Este mai bine să îndurăm în acest an şi să ne bucurăm de cei dragi nouă, mult timp de aici înainte", a spus Vela.

Ministrul a adăugat că în perioada următoare va fi acordată "o atenţie deosebită" respectării prevederilor restrictive pentru evitarea răspândirii coronavirusului. "Am suplimentat numărul patrulelor, astfel încât să fim pregătiţi în cazul creşterii numărului de infracţiuni diverse", a adăugat acesta.

Ordonanţa nr. 8

În ceea ce priveşte Ordonanţa Militară nr. 8, care va fi publicată joi noaptea în Monitorul Oficial, principalele măsuri sunt legate de continuarea activităţii în pieţele agroalimentare, interzicerea exporturilor de cereale, relaxarea condiţiilor de circulaţie pentru pescuitul comercial şi apicultură.

De asemenea, a fost introdusă posibilitatea ieşirii din locuinţe pentru achiziţia de maşini, dar şi pentru service auto. Totodată, după îmbulzeala care s-a format, joi, la Aeroportul din Cluj, s-a decis ca toate zborurile - şi calendarele acestora - să fie aprobate direct de Ministerul Transporturilor.

Ministrul a anunţat următoarele măsuri:

-    Cu condiţia respectării măsurilor anterioare, din această seară este permisă circulaţia în afara locuinţei sau gospodăriei a titularilor permiselor de pescuit comercial pentru pescuit şi valorificarea produselor.
-    Este permisă circulaţia în afara locuinţei a apicultorilor, spre şi dinspre locaţia stupinei.
-    Este permisă circulaţia pentru achiziţia de autovehicule, piese de schimb pentru autovehicule şi la service.
-    Măsura suspendării zborurilor Spania, prelungită pentru 14 zile, din 14 aprilie 2020.
-    Pieţele agroalimentare rămân deschise pe toată perioada strării de urgenţă pentru agricultorii care prezintă certificat de producător agricol şi cu respectarea măsurilor.
-    Se permite deplasarea producătorilor de la locul de producţie până şi de la piaţă cât şi accesul în interiorul acesteia, pe baza unei declaraţii şi unui certificat
-    Punctele de frontieră de la graniţa cu Ungaria care sunt deschise în acest moment rămân deschise. "Prin punctele de trecere a frontierei de stat româno-ungare se permite intrarea şi ieşirea agricultorilor, aşa cum am stabilit cu partenerii maghiari", a precizat Vela.
-    Se exceptează de la măsurile de carantinare sau izolare a lucrătorilor transfrontalieri fără simptome.
-    Pe perioada stării de urgenţă se interzice şi se suspendă exportul pentru: grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină de grâu, soia, floarea soarelui, ulei de seminţe, zahăr, produse de brutărie, patiserie, biscuiţi, turte sau alte reziduri solide rezultate din cereale sau de panificaţie.
-    Pentru siguranţa alimentară pe perioada străzii de urgenţă se suspendă şi activitatea de emitere a certificatelor fitosanitare pentru exportul produselor supuse acestor restricţii.
-    Se interzice pe perioada străii de urgenţă suspendarea activităţii la centrele pentru persoane vârstnice, pentru copii şi adulţi, precum şi pentru alte categorii, publice şi private. Aparţinătorii, susţinătorii sau reprezentanţii legali pot solicita transferul la domiciliu dacă îşi asumă că au condiţii corespunzătoare ocrotirii temproare a acestora.
-    Pe perioada stării de urgenţă se suspendă vânzarea-cumpărarea pachetelor de acţiuni pentru companiile din domeniul energetic.
-    Şi proprietarilor privaţi de locuinţe colective li se recomandă să pună dezinfectanţi în scări şi să facă activităţi de dezinfecţie.
-    În zilele de joi, vineri şi sâmbătă, premergătoare celor două sărbători pascale, operatorii economici care comercializează produse agroalimentare îşi pot prelungi programul în funcţie de necesităţi.
-    De joi, competenţa totală pentru calendarul de aterizare-decolare pe toate aeroporturile din România revine Ministerului Transporturilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON