URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Ianuarie 2021, 16:44

Orban confirmă ce a scris BIHOREANUL: Împărţirea Prefecturilor între PNL, USR-PLUS şi UDMR, blocată pentru că "toate cele trei partide vor prefectul de Bihor"

Orban confirmă ce a scris BIHOREANUL: Împărţirea Prefecturilor între PNL, USR-PLUS şi UDMR, blocată pentru că 'toate cele trei partide vor prefectul de Bihor' Ludovic Orban, alături de preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, şi de prefectul de Bihor, Dumitru Ţiplea, pe şantierul viitoarei săli polivalente din Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a recunoscut, marţi, că formaţiunile care alcătuiesc coaliţia de guvernare, PNL, USR-PLUS şi UDMR, nu şi-au putut împărţi între ele posturile de prefecţi şi subprefecţi din cauză că "toate cele trei partide vor prefectul de Bihor". BIHOREANUL a dezvăluit această situaţie, unică în ultimii 30 de ani, încă de acum două săptămâni.

Blocajul care "nu e"

"Nu e blocaj (în coaliţie – n.r.), trebuie adoptat întâi statutul prefectului, e o decizie a coaliţiei ca prefectul să fie demnitar, nu funcţionar public. La Bihor vor prefect toate cele trei partide. Am început discuţiile", a spus Orban într-o declaraţie de presă.

Liderul PNL a afirmat că speră ca negocierile dintre cele trei partide ale coaliţiei pentru posturile de prefecţi, începute în primele zile ale anului, să se încheie "într-o săptămână – două". Orban a reiterat că PNL va avea 23 de prefecţi, USR-PLUS 14, iar UDMR 5.

"Bătălii grele"

Încă de la începutul anului, BIHOREANUL a dezvăluit că pentru postul de prefect al judeţului Bihor se dau "bătălii grele", acesta fiind revendicat de USR-PLUS, cu argumentul că nu are în judeţ niciun primar, iar apoi şi de UDMR, care a revendicat de la liberali, de asemenea, şi un post de viceprimar al Oradiei şi unul de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, pe motiv că "comunitatea maghiară trebuie reprezentată".

Potrivit unor informaţii din interiorul UDMR Bihor, preşedintele executiv al organizaţiei, Szabó Ödön, l-ar fi vrut prefect pe un văr al său din acelaşi sat, Carastelec (judeţul Sălaj), Nagy Mihaly Zoltan, sprijinit în trecut să devină director adjunct al Arhivelor Statului, iar apoi vicepreşedinte al Institutului Cultural Român, Szabó negând însă această intenţie.

"Perla Coroanei"

Ulterior, BIHOREANUL a aflat că în întreaga ţară negocierile pentru împărţirea prefecturilor s-au blocat din cauza UDMR, care nu a mai fost de acord cu algoritmul stabilit şi folosit înainte şi pentru împărţirea ministerelor.

Conform acestuia, PNL ar fi urmat să aleagă prima Prefectură, apoi USR-PLUS, apoi din nou PNL, iar apoi UDMR, ordinea "tragerilor" repetându-se până la epuizarea tuturor celor 42 de prefecturi. Cu trei săptămâni în urmă, la negocierile dintre liderul PNL, Ludovic Orban, cel al USR-PLUS, Dan Barna, şi reprezentantul UDMR, Cseke Attila, la prima "tragere" liberalul a ales Prefectura Capitalei, Barna pe cea a judeţului Timiş, apoi Orban pe cea a Bihorului, moment în care Cseke a afirmat că şi UDMR vrea această funcţie.

Cum ar "ceda" UDMR

De atunci, au mai avut loc trei tentative eşuate de împrăţire a Prefecturilor, pentru deblocarea cărora, conform surselor BIHOREANULUI, UDMR a propus ca prima tragere să fie în ordinea PNL, USR-PLUS, UDMR, pentru a putea să-şi adjudece Bihorul, urmând ca toate celelalte trageri să fie în ordinea convenită anterior, adică PNL, USR-PLUS, PNL, UDMR, ceea ce Ludovic Orban a refuzat.

De asemenea, BIHOREANUL a aflat că şefii UDMR ar fi dispuşi să "cedeze" funcţia de prefect al judeţului Bihor, dar numai cu condiţia să primească din partea liberalilor un post de viceprimar în Oradea şi postul de "county manager", adică de administrator public al judeţului Bihor, la Consiliul Judeţean, pretenţii refuzate însă de conducerea PNL Bihor.

Potrivit surselor, următoarele discuţii pentru împărţirea prefecturilor ar urma să aibă loc lunea viitoare, pe 1 februarie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
pnl=psd
pnl-istii si-o vor face cu mana lor, ca psd-ul. Orban da o ordonanta ca prefectii trebuie sa indeplineasca anumite criterii si in fiecare judet le va indeplini cine vor decide la centru. Iar bolojan va inghiti in sec. Asa-i trebuie daca deschide gura cand si unde nu trebuie. La fel face si el cu cei care deschid gura sau i se impotrivesc, pe plan local. Si pt tot ce i se intampla pnl-ului, sunt de vina toti ceilalti in afara de ei. Tipic psd ...
Postat 27 Ianuarie 2021, 17:22 de oradea_mea_si_a_ta
Poate va mai amintiti, unii...
... de coabitarea dintre birtinez si celalalt gavrila, ghilea. Unul primarul Oradiei(pnl), celalalt prefectul judetului(pdl). Era pe vremea marelui usl (usl=pnl+psd). Prefectul a dat liber juristilor din prefectura si acestia au luat la puricat hcl-urile birtinezului & gasca. O hotarare din zece trecea de instante, turbase birtinezul! Concluzia e limpede, puterea trebuie ,,distribuita".
Postat 27 Ianuarie 2021, 06:03 de pinonel
Fa treaba daca ai cu cine
Te mai miri de udemeristi cand si netrebnicii de uesristii-plus fac acelasi lucru ? Ciolan cu orice pret. Pai, ati castigat voi (udemeristii si useristii-plus) alegerile in plan local ? Ati fost pe nicaieri, iar acum vreti functia de prefect. Putin bun simt nu v-ar strica.
Postat 26 Ianuarie 2021, 20:31 de B90
Asta arată nivelul de inteligență de la vârful PNL ...
... care, dintr-un acut spirit de patriotism, e atât de pornit să tragă România la marginea prăpastiei încât acceptă ca agenda guvernamentală să o facă UDMR și USR++ !?!
Postat 26 Ianuarie 2021, 20:09 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON