URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Decembrie 2021, 08:15

Oraşul lui Moş Crăciun. Cum arată noile lumini şi figurine de sărbătoare care împodobesc centrul Oradiei (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În acest an, ornamentele de Crăciun expuse în centrul Oradiei sunt unele noi. Între decoraţiunile care au atras atenţia orădenilor încă de vineri seară - când s-au aprins luminile festive şi a fost declarat deschis Târgul de Crăciun - se numără soldăţei de tip "Spărgătorul de nuci", un ursuleţ albastru din luminiţe, precum şi o gheată de mari dimensiuni, care, se spune, ar fi chiar a lui Moş Crăciun... 

În 2021, iluminatul festiv şi decoraţiunile sunt asigurate de MK Illumination şi Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO), care a preluat asigurarea serviciului de iluminat public în urbe şi, deci, şi pe cel de sărbătoare. Investiţia se ridică la 550.000 de lei, potrivit Primăriei. 

Soldăţeii cu uniforme roş-albastre au fost amplasaţi în mai multe zone ale Pieţei Unirii: doi la intrarea în târg dinspre statuia Regelui Ferdinand, doi la intrarea dinspre str. Vasile Alecsandri, doi în perimetrul târgului înspre staţia de tramvai şi, în fine, doi în Piaţa Ferdinand, aceştia din urmă încadrând un ornament de mari dimensiuni modelat în aşa fel încât să vestească anul ce urmează, 2022. 

În punctul central al Pieţei Unirii a fost înălţat un brad artificial de 15 metri, decorat cu globuri aurii şi roşii şi înconjurat de ghirlande luminoase. Tot în piaţă, înspre liniile de tramvai, a fost expus şi un al doilea brad, modelat doar din luminiţe calde.

Un alt ornament cu care orădenii s-au fotografiat încă din prima seară este o gheată roşie, a lui Moş Crăciun, amplasată în dreptul Palatului Vulturul Negru şi înconjurată de spiriduşi şi cadouri. 

Un urs modelat din lumini albastre a fost amplasat pe spaţiul verde al pieţei centrale, înspre Primărie, unde a fost adus şi un ren luminos. Tot pe spaţiul verde au fost expuse ghirlande cu mesaje ca "La mulţi ani!" şi "Boldog új évet!". Aceleaşi mesaje din lumini au fost expuse pe pietonala Republicii, la intrare din Piaţa Ferdinand. 

Sărbătorile de iarnă sunt întâmpinate cu ghirlande luminoase şi pe străzile Vasile Alecsandri, Libertăţii (zona pietonală de lângă malul Crişul), Iosif Vulcan. Modelele de ghirlande luminoase alese pentru aceste zone sunt de tip steluţe, coroane şi "aripi de înger". 

În premieră în acest an, în unele locuri, a fost expusă şi "Supercoroana", simbolul ales în 2019 de autorităţile locale pentru promovarea Oradiei în ţară şi în străinătate. "Supercoroana" este un simbol multicolor ce alătură cinci coroane - între care una pentru trecutul istoric al urbei, una care aminteşte că Oradea este oraşul regilor şi una care să marcheze patrimoniul Art Nouveau – şi o inimă "pentru oamenii acestui oraş".

Târgul de Crăciun se desfăşoară în perioada 3 decembrie 2021 – 2 ianuarie 2022. Luminile şi decoraţiunile de sărbătoare vor rămâne montate până de Bobotează. 

În acest an, municipalitatea a decis să decoreze doar centrul Oradiei, din mai multe motive, între care lucrările care se desfăşoară pe unele bulevarde şi faptul că există restricţii de circulaţie pe timpul nopţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON