URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Februarie 2015, 16:03

Oraşul în şcoală

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când ne gândim la oraşul în care trăim, cel mai adesea invocăm topografia concretă a locurilor pe care le străbatem, purtaţi de problemele zilelor. Şi totuşi, oraşul în care trăim ne rămâne nevăzut şi necunoscut. Căci nu e un oraş, ci o multitudine de oraşe, reale şi imaginare, care se întâlnesc şi se despart la colţul străzilor. Pentru mine, o stradă poate fi o simplă înşiruire de case, pentru cel care-a copilărit acolo nu e niciodată una oarecare.

Apoi, oraşul e o suprapunere de oraşe, căci timpul, care le face şi le desface pe toate, e un mare constructor. Uneori, ca elevii duşi la muzeu sau la un monument ori la altul, ni se întâmplă să-i vedem urmele împietrite; curgerea vie şi firească nu o simţim decât în măsura în care ne traversează. Sau poate tocmai pentru că ne traversează şi ne constituie nu o simţim decât în rare momente privilegiate.

Poate tot de-aceea oraşul ne rămâne ascuns în spatele unei înşelătoare evidenţe. Deşi aici am crescut, aici am învăţat, aici lucrăm, dacă ar fi să spunem ceva despre el fie nu am şti ce, fie am rătăci printre cuvinte menite a numi un imponderabil ce le rămâne inaccesibil altora.

De aceea cred că oraşul acesta s-ar cuveni să ni se deschidă şi la ceasul descoperirii lumii în şcoală. S-ar cuveni să ne învăţăm oraşul nu ca pe o materie obligatorie, ci ca pe dublul imaginar al lumii concrete în care hălăduim. S-ar cuveni să descoperim că faptul de-a călători în timp, de-a vedea prin ziduri, de-a fi nevăzut în loja unui spectacol ori de-a simţi aroma unei prăjituri chezaro-crăieşti care nu se mai face de mult altundeva nu sunt miracole, ci lucruri la îndemâna oricui. Şi poate atunci vom descoperi că dacă în oraşul efectiv ne întâlnim atât de rar, în cel al minţii şi al sufletului ne regăsim mult mai adesea.

Un oraş nu e nimic altceva decât faptul de-a fi împreună cu ceilalţi. La fel ca şcoala. Atunci când ne simţim singuri, nu suntem altfel decât nişte pelerini în faţa porţilor oraşului. Dar oraşul nostru nu mai are porţi, veţi spune. Ba da, dar ele sunt închise, precum paginile unei cărţi uitate. Deschideţi-le şi oraşul vă va primi în sărbătoarea lui!

Mihai Maci
profesor

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Deschide porţile creştine !!!
Am fost deschişi şi am primit tot nesimţitul care, până la noi, nu cunoscuse nici măcar săpunul şi la ce foloseşte el ... şi iată und am ajuns ... "şi bătuţi şi cu banii luaţi" !!!
Postat 01 Februarie 2015, 17:12 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON