URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Septembrie 2018, 16:18

Oraşul filmelor: Pelicule care încă n-au ajuns în cinematografe vor fi proiectate la prima ediţie a TIFF Oradea

Oraşul filmelor: Pelicule care încă n-au ajuns în cinematografe vor fi proiectate la prima ediţie a TIFF Oradea DON QUIJOTE, LA ORADEA. Unul dintre filmele care vor fi proiectate la TIFF Oradea este "Omul care l-a ucis pe Don Quijote", despre un tânăr pragmatic, care intră în lumea unui bătrân pantofar senil. La Cluj, pelicula a rulat cu casa închisă şi a fost reluată la cererea publicului
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Celebrul Transilvania International Film Festival (TIFF), organizat deja de 17 ani în Cluj-Napoca, va avea, între 7 şi 9 septembrie, prima ediţie la Oradea.

"Ne-am propus să ducem brandul TIFF şi în alte oraşe unde există public iubitor de film. Din această perspectivă, Oradea este destinaţia ideală. Este un oraş-bijuterie, cu o istorie fabuloasă, care are o importantă şi vizibilă dezvoltare în ultimii ani. În plus, să nu uităm, a găzduit proiecţii cinematografice încă din anul 1906", spune Tudor Giurgiu, preşedintele festivalului.

Istoria şi barbarii

TIFF Oradea este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, alături de Primărie, care, prin Asociaţia de Promovare a Turismului în Oradea şi Regiune, co-finanţează evenimentul. Cele trei zile ale festivalului vor aduce în faţa cinefililor locali filme româneşti şi străine, multe nelansate încă pe marile ecrane şi premiate de festivaluri de renume. Proiecţiile se vor ţine atât "indoor" cât şi în aer liber, în locaţii precum Teatrul Regina Maria, Piaţa Unirii, Cetatea şi Universitatea Partium.

Unul dintre filmele la care cinefilii orădeni sunt invitaţi se numeşte "Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari", regizat de Radu Jude, care şi-a pus semnătura şi pe filmul de succes "Aferim!". Noua producţie spune povestea realizării unei reconstituiri istorice, a luptei de la Odessa din Al Doilea Război Mondial, din distribuţie făcând parte Ioana Iacob, Alexandru Dabija şi Alex Bogdan. Filmul, elogiat de presa străină ca fiind "un atac caustic şi foarte actual" (revista Variety), va fi propunerea României la Premiile Oscar 2019 pentru categoria "Cel mai bun film într-o limbă străină".

Poveşti româneşti

Între filmele româneşti nelansate în cinema care vor fi proiectate la Oradea se numără: "Dragoste 1. Câine" (povestea unui pădurar singuratic, a cărui existenţă este dată peste cap de o femeie pe care o găseşte în pădure), "Popeasca" (un documentar-omagiu despre Stela Popescu), "Nu mă atinge-mă!" (o explorare a ideii de intimitate şi nevoii umane de contact autentic) şi "Charleston" (povestea dulce-amară a unui triunghi amoros absurd, "format" din doi bărbaţi şi femeia pe care au pierdut-o amândoi, din distribuţie făcând parte Şerban Pavlu, Radu Iacoban şi Victor Rebengiuc).

Pe lista filmelor autohtone de la TIFF Oradea au fost trecute şi "Secretul fericirii", regizat de Vlad Zamfirescu, "Dacii liberi", regizat de Andrei Gorgan şi orădeanca Monica Lăzurean Gorgan, un film despre naţionalism şi intrigile din comunităţile de dacologi, şi "Povestea unui pierde-vară", o comedie cu Alexandru Papadopol în rolul principal.

Cinefilii vor putea vedea şi "Câteva conversaţii despre o fată foarte înaltă", un film despre încercarea de a construi din bucăţi începutul unei poveşti de dragoste, precum şi documentarele "Licu, o poveste românească" - descris drept o meditaţie despre efemeritate, respectiv "Caisă" - o producţie plină de emoţie despre relaţia dintre un antrenor de box şi elevul său. De asemenea, în Piaţa Unirii va fi proiectat documentarul "România neîmblânzită", narat de Victor Rebengiuc, ce scoate în evidenţă frumuseţea sălbatică a ţării.

Budapest Noir

Prima ediţie a TIFF Oradea va include şi producţii importante din cinematografia maghiară. "Lajkó: ţigan în cosmos", prezentat drept o satiră de excepţie, va avea o dublă premieră pe 7 septembrie la Oradea şi Cluj-Napoca. Filmul, care porneşte de la ideea că primul om care s-a întors în viaţă din spaţiu nu a fost Yuri Gagarin, ci Lajkó Serbán, un pilot ţigan din Ungaria, va fi proiectat la Cetate.

Tot de la vecini vor fi aduse filmele "Trupa de teatru", despre aventurile unui grup de actori, "Măcelarul, curva şi chiorul", povestea inspirată din culisele unei crime care a zguduit Ungaria interbelică, şi "Budapest Noir", ecranizarea bestsellerului cu acelaşi nume al lui Vilmos Kondor, care propune o incursiune în lumea criminalităţii şi abuzului de putere de la începutul secolului XX.

Rock sovietic

Cinefilii orădeni vor fi "serviţi" şi cu două dintre cele mai apreciate filme ale celei mai recente ediţii a Festivalului de Film de la Cannes. Este vorba despre "Woman at war", o peliculă ce urmăreşte povestea unei activiste islandeze care declară război greilor din industria de aluminiu, şi "Leto / Summer", ce evocă parcursul unei legende a rockului sovietic din anii ’80, Viktor Ţoi, realizând o incursiune de excepţie în underground-ul din Leningradul acelor ani.

Filmul-surpriză al TIFF Cluj de anul acesta, care a rulat cu casa închisă şi a fost proiectat încă o dată la cererea publicului, va putea fi văzut şi de orădeni. "Omul care l-a ucis pe Don Quijote", cu Jonathan Pryce şi Adam Driver, este o peliculă despre deziluziile unui bătrân pantofar spaniol care se crede Don Quijote.

Programul proiecţiilor şi locaţiile acestora nu au fost anunţate încă, nici preţurile biletelor. Organizatorii urmează să le dezvăluie curând, alături de numele unor invitaţi surpriză din lumea cinematografiei...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON