URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Iulie 2017, 10:30

Oraş pe sec: Piaţa centrală a Oradiei, parcurile şi zonele de promenadă sunt văduvite de cişmele cu apă potabilă

Oraş pe sec: Piaţa centrală a Oradiei, parcurile şi zonele de promenadă sunt văduvite de cişmele cu apă potabilă NUMAI UNA. În centrul oraşului, singura „ţâşnitoare” la care localnicii ori turiştii se pot hidrata sau răcori se află în colţul străzii Madach Imre, lângă Teatrul Regina Maria
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă zilele acestea ieşiţi la plimbare prin Piaţa Unirii, nu plecaţi de acasă fără bani sau fără o sticlă cu apă de băut! În piaţa centrală nu mai există nicio cişmea cu apă potabilă, aşa că trecătorii şi turiştii n-au de ales decât să rabde de sete sau să-şi cumpere ceva de băut de la localurile din zonă.

Reabilitată cu bani europeni, piaţa nici nu poate fi încă modificată, aşa că montarea vreunei cişmele este imposibilă. În schimb, parcurile ori promenadele ar putea fi dotate cu astfel de accesorii. Numai să vrea şi edilii...

Tot mai puţine

În urmă cu un deceniu, în Oradea erau 50 de cişmele cu apă potabilă la care trecătorii îşi puteau astâmpăra setea. În prezent, Compania de Apă Oradea, societatea care răspunde de funcţionarea lor, mai are în evidenţe doar 32. Rând pe rând, pe măsură ce s-au reabilitat diferite parcuri şi zone pietonale, cişmelele au dispărut. „Au existat reclamaţii că oamenii străzii se spală la aceste cişmele”, motivează purtătorul de cuvânt al Primăriei, Anca Grama.

Ca urmare, edilii lasă orădenii pe uscat! Cel mai elocvent exemplu este chiar în centrul oraşului: înainte de reabilitarea Pieţei Unirii, aici exista o cişmea cu apă potabilă la colţul Palatului Vulturul Negru, numai bună pentru hidratarea trecătorilor şi a celor care aşteptau tramvaiul. Odată cu modernizarea zonei, cişmeaua a dispărut. Lipsa ei s-a simţit acut zilele trecute, când temperaturile la umbră au depăşit 36 de grade şi niciun pieton n-a putut face prea mulţi paşi prin oraş fără să-l cuprindă setea.

Peste ani şi ani...

„În noul proiect al Pieţei Unirii nu au fost cuprinse cişmele. Se poate dezbate dacă sunt sau nu oportune”, spune Grama. Însă, chiar dacă oficialii oraşului ar admite că au uitat de fapt să prevadă „ţâşnitoarele” în noua piaţă, tot n-ar putea să le monteze acum: reabilitată cu bani europeni, zona nu poate fi modificată deloc în următorii patru ani!

În schimb, dacă ar vrea, edilii ar putea comanda montarea de cişmele în alte zone de promenadă, unde există puţine sau chiar deloc. De pildă, pe malurile Crişului Repede, amenajate expres pentru ca orădenii şi turiştii să iasă la plimbare, ori în parcurile mari, unde este doar câte o cişmea, cum se poate vedea în Parcul 1 Decembrie şi în Parcul Brătianu.

Până la urmă, indiferent câţi bani au în portofele, toţi orădenii au dreptul la o gură de apă...


Credeţi că în Oradea sunt suficiente cişmele cu apă potabilă?

Nu, sunt puţine de tot. Chiar ar fi nevoie să ceară cineva Primăriei să pună mai multe cişmele, în toate zonele oraşului.
Gheorghe Guiaş

Sunt cam puţine. În plus, cred că toate ar trebui să fie cu senzori, nu cu robineţi, ca să nu se facă risipă de apă.
Marga Vad

Sunt foarte puţine. În Parcul 1 Decembrie, cel mai mare din oraş, eu nu ştiu să fie niciuna. Ar trebui să fie pe fiecare alee.
Sandu M.

Sunt ABC-uri la fiecare colţ, e 2 lei un flacon de apă. Nu cred că trebuie să ne fixăm itinerariul prin oraş în funcţie de cişmele.
Dan Chiru

Eu umblu zilnic cu bicicleta prin oraş şi cred că sunt mulţi ca mine, care nu vor să dea 2 lei pentru fiecare gură de apă.
Zoltán Szabó

În Roma e plin de cişmele cu apă rece ca gheaţa. Este o chestie de civilizaţie, e firesc ca trecătorii să aibă apă la îndemână.
Emil Doboş

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Hahaha!
Avem tarcuri de caini si gunoaie cu cartela interfon!Hauhauhau!
Postat 26 Iulie 2017, 12:21 de grigore
Felicitari, birtinezule, tie si boil*r care te-au votat!
Le-ai defrisat strazile, parcurile, strandul, acum nici sa suga gratis un strop nu mai pot!
Postat 25 Iulie 2017, 15:25 de pinonel
ar fi culmea sa fie oportune pentru d-na grama
oportun e sa consume si cetateanul ceva la restaurantul familiei mama lui de cetatean, doar nu o sa bea apa gratis de la cismea ca la roma sau barcelona ?
Postat 25 Iulie 2017, 11:59 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON