Dacă zilele acestea ieşiţi la plimbare prin Piaţa Unirii, nu plecaţi de acasă fără bani sau fără o sticlă cu apă de băut! În piaţa centrală nu mai există nicio cişmea cu apă potabilă, aşa că trecătorii şi turiştii n-au de ales decât să rabde de sete sau să-şi cumpere ceva de băut de la localurile din zonă.
Reabilitată cu bani europeni, piaţa nici nu poate fi încă modificată, aşa că montarea vreunei cişmele este imposibilă. În schimb, parcurile ori promenadele ar putea fi dotate cu astfel de accesorii. Numai să vrea şi edilii...
Tot mai puţine
În urmă cu un deceniu, în Oradea erau 50 de cişmele cu apă potabilă la care trecătorii îşi puteau astâmpăra setea. În prezent, Compania de Apă Oradea, societatea care răspunde de funcţionarea lor, mai are în evidenţe doar 32. Rând pe rând, pe măsură ce s-au reabilitat diferite parcuri şi zone pietonale, cişmelele au dispărut. „Au existat reclamaţii că oamenii străzii se spală la aceste cişmele”, motivează purtătorul de cuvânt al Primăriei, Anca Grama.
Ca urmare, edilii lasă orădenii pe uscat! Cel mai elocvent exemplu este chiar în centrul oraşului: înainte de reabilitarea Pieţei Unirii, aici exista o cişmea cu apă potabilă la colţul Palatului Vulturul Negru, numai bună pentru hidratarea trecătorilor şi a celor care aşteptau tramvaiul. Odată cu modernizarea zonei, cişmeaua a dispărut. Lipsa ei s-a simţit acut zilele trecute, când temperaturile la umbră au depăşit 36 de grade şi niciun pieton n-a putut face prea mulţi paşi prin oraş fără să-l cuprindă setea.
Peste ani şi ani...
„În noul proiect al Pieţei Unirii nu au fost cuprinse cişmele. Se poate dezbate dacă sunt sau nu oportune”, spune Grama. Însă, chiar dacă oficialii oraşului ar admite că au uitat de fapt să prevadă „ţâşnitoarele” în noua piaţă, tot n-ar putea să le monteze acum: reabilitată cu bani europeni, zona nu poate fi modificată deloc în următorii patru ani!
În schimb, dacă ar vrea, edilii ar putea comanda montarea de cişmele în alte zone de promenadă, unde există puţine sau chiar deloc. De pildă, pe malurile Crişului Repede, amenajate expres pentru ca orădenii şi turiştii să iasă la plimbare, ori în parcurile mari, unde este doar câte o cişmea, cum se poate vedea în Parcul 1 Decembrie şi în Parcul Brătianu.
Până la urmă, indiferent câţi bani au în portofele, toţi orădenii au dreptul la o gură de apă...
Credeţi că în Oradea sunt suficiente cişmele cu apă potabilă?
Nu, sunt puţine de tot. Chiar ar fi nevoie să ceară cineva Primăriei să pună mai multe cişmele, în toate zonele oraşului.
Gheorghe Guiaş
Sunt cam puţine. În plus, cred că toate ar trebui să fie cu senzori, nu cu robineţi, ca să nu se facă risipă de apă.
Marga Vad
Sunt foarte puţine. În Parcul 1 Decembrie, cel mai mare din oraş, eu nu ştiu să fie niciuna. Ar trebui să fie pe fiecare alee.
Sandu M.
Sunt ABC-uri la fiecare colţ, e 2 lei un flacon de apă. Nu cred că trebuie să ne fixăm itinerariul prin oraş în funcţie de cişmele.
Dan Chiru
Eu umblu zilnic cu bicicleta prin oraş şi cred că sunt mulţi ca mine, care nu vor să dea 2 lei pentru fiecare gură de apă.
Zoltán Szabó
În Roma e plin de cişmele cu apă rece ca gheaţa. Este o chestie de civilizaţie, e firesc ca trecătorii să aibă apă la îndemână.
Emil Doboş
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.