URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Iulie 2015, 08:39

Oraş de poveste

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scriu acest articol din Barcelona, oraş seducător, care timp de o săptămână este paradisul istoricilor de artă modernă. Îi străbat străzile cu gândul la oraşul nostru şi la poveştile lui. Una din cele mai tulburătoare a fost scrisă acum o jumătate de secol de Ion Minulescu. În volumul său „Cetiţi-le noaptea” există un episod ce se petrece pe terasa fostului hotel Rimanoczy. Este povestită acolo o stranie întâlnire cu un domn discret, cooperant, dar care îţi dădea fiori reci pe şira spinării. Cine era acest domn, dacă nu-l veţi fi ştiind deja, vom afla într-un episod viitor.

Deocamdată, să ne imaginăm doar câte n-au văzut şi auzit pereţii acestui fantomatic hotel Rimanoczy şi ai vechii cafenele Royal, splendid cap de perspectivă al străzii dedicate azi pietonilor. Poveştile terasei centenare deschid alte poveşti, cel puţin la fel de misterioase. Ce spun oare încăperile şi curtea interioară a fostului hotel Parc? Domnii Weisslovits, excentrici şi cu o imaginaţie debordantă, ne-ar putea fascina cu poveştile din călătoriile lor dacă am şti să-i ascultăm.

Dar complexul monastic al Ursulinelor, unde erau educate odinioară domnişoarele? Dar Palatul Stern, ce ecouri au reverberat din vasta sa grădină interioară? Dar casa Ledei ce versuri a auzit şoptite de Ady?

Privesc în aceste zile cu încântare Barcelona, cu terasele debordând de flori, un oraş care ştie să-şi valorifice la maximum atuurile, privesc pragurile de piatră sau marmură modelate de miile de paşi, şi mă gândesc la Oradea, la blocurile moţate cu acoperişuri dizgraţioase, la balcoanele înjghebate după cum l-a dus pe fiecare imaginaţia şi punga, cu pragurile de marmură sparte şi dislocate sau acoperite cu faianţă şi gresie.

Mă gândesc acum nu la ce a făcut timpul cu faţadele, ci la ceea ce am făcut noi, orădenii, în ultimele două decenii. Mă gândesc la Oradea din cap până în picioare, de la praguri până la acoperişuri, şi aud din spatele faţadelor poveştile prin care acest oraş va şti să se reinventeze.

Ramona Novicov
critic de artă
www.novicov.wordpress.com

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Las' ca ti-o repereaza el Bibicul :D
Mai bine-ati sta aci in urbea noastra, sa iesiti public de cate ori tembelul de primar da cu mucii in fasole si isi bate joc de orasul acesta frumos ! Sa va vedem comentand taios aberatiile acestui... nici nu exista cuvinte sa-l califice, care distruge toata istoria Oradei ! No !? Apai cand e vorba de luat atitudine civica nu mai sunteti chiar asa grabnica la scris, asa-i ?
Postat 20 Iulie 2015, 13:10 de AgentulTermic
CRITICUL DE ARTĂ NEPERECHE
M-am săturat până peste cap de această cucoană care pare a fi singurul critic de artă din Oradea! Chiar așa, să te plimbi prin Barcelona și să te gândești la Oradea forțând o comparație care nu își are locul este de neînțeles ?!
Postat 20 Iulie 2015, 09:53 de TDS
Auleuuuuuu
Ramai draga doamna acolo!Aici are grija bolovanul sa restaureze cu forta fatade!Daca nu vrei ,el vrea!Amenita ca vinde apartamentul ,te executa, daca n-ai bani de fatada...!Acum face usi de tarcuri de gunoi cu cartela interfon!Tauri mai sunt in Spania?Comunali?
Postat 20 Iulie 2015, 09:40 de grigore
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON