Oradea s-a schimbat radical în ultimii ani. Investiţiile în infrastructură, reabilitarea clădirilor emblematice şi extinderea spaţiilor verzi au făcut din oraş o veritabilă atracţie turistică, aşa încât unii vizitatori nici n-ar mai pleca...
Un studiu realizat de experţi ai Băncii Mondiale plasează Oradea pe locul 8 în topul celor mai atractive oraşe din România, autorii atenţionând, însă, că pentru a deveni cu adevărat "magnetică", are nevoie de o Universitate mult mai puternică şi de joburi bine plătite…
Orăşele cheie
În premieră pentru România, Banca Mondială a realizat un raport complex despre dinamicile de dezvoltare ale ţării, migraţie şi navetism la scară naţională şi atractivitatea oraşelor faţă de noi posibili locuitori, intitulat "Oraşe Magnet. Migraţie şi navetism în România". Doi dintre experţii care au lucrat la elaborarea lui, Marcel Ionescu-Heroiu şi Marius Cristea, au prezentat joia trecută rezultatele cercetării şi la Oradea.
"Ideea de bază a raportului este să arătăm că oraşe precum Oradea sunt absolut esenţiale despre dezvoltarea României. Statisticile arată că o ţară este la fel de dezvoltată ca oraşele ei secundare", a spus Heroiu într-o conferinţă desfăşurată la Primărie.
Experţii Băncii Mondiale arată că, în timp ce Capitala şi polii mari regionali precum Clujul şi Timişoara se dezvoltă aproape de la sine, statul nu ajută oraşele mai mici. "Din păcate, în afară de fondurile europene, la nivel naţional nu avem programe şi fonduri pentru acestea. Dacă nu există ambiţie la nivel local, oraşele noastre sunt lăsate... în pace", a explicat expertul.
Oradea Mare
Specialiştii Băncii Mondiale au analizat indicii de migraţie şi de navetă considerând că sunt "cei mai buni indicatori ai competitivităţii teritoriale". Datele sunt aferente perioadei 2001-2011, când s-au făcut ultimele recensăminte.
Inclusă în categoria polilor regionali secundari, după Capitală şi polii principali (Cluj, Timişoara, Iaşi), Oradea avea în 2011 o populaţie de 196.367 locuitori. Însă, spun experţii, Zona Urbană Funcţională (ZUF) a oraşului, adică inclusiv localităţile în care cel puţin 15% din populaţie face naveta spre Oradea, număra 336.000 persoane.
"Aceasta depăşeşte limitele actuale ale Zonei Metropolitane şi acoperă jumătate din judeţ, până la Salonta, Valea lui Mihai, Popeşti, Aleşd şi graniţă. Vorbim de o zonă egală ca populaţie cu cea a Galaţiului, care în 1990 era al doilea oraş industrial al ţării", a subliniat Marius Cristea (foto).
În 2011, în Oradea erau 25.000 navetişti, iar în ZUF numărul ajungea la aproape 35.000. "Cu siguranţă, cifra aceasta depăşeşte acum 40.000, poate chiar 50.000 de persoane", a precizat specialistul.
Oraş magnetic
În ce priveşte migranţii (adică cetăţenii din alte zone ale ţării care s-au mutat în oraş), Zona Urbană Funcţională a Oradiei a atras între 2001 şi 2011 un număr de 33.521 noi locuitori, din care 16.901 în perimetrul oraşului, acesta plasându-se pe locul 11 în topul "magnetismului".
Totuşi, doar 30% au provenit din alte judeţe decât Bihor. Spre comparaţie, în Timişoara procentul "viniturilor" din alte judeţe a fost de 68%. Şi mai important, însă, 70% dintre migranţii ajunşi în Oradea aveau un nivel de calificare redus, lucrând în industrie, comerţ, servicii, construcţii.
Boom ca-n Singapore
Date mai recente din studiul Băncii Mondiale arată că, deşi Oradea s-a dezvoltat bine în ultimii ani, totuşi n-a prins Top 10 al oraşelor cu creşteri economice semnificative. Veniturile firmelor din Oradea s-au mărit între 2011-2015 cu 7,5%, de la 2,3 miliarde la 3 miliarde euro, cam la acelaşi nivel cu Aradul. În schimb, Clujul a crescut cu aproape 10%, de la 5 la 7,2 miliarde euro. "Oraşele noastre au cel mai rapid ritm de creştere din UE, mai rapid decât cel al oraşului Singapore în perioada lui de boom economic", a spus Marcel Heroiu (foto).
Oradea s-a dezvoltat şi din punct de vedere imobiliar. Din 1990 până în 2015 aici s-au construit 10.038 locuinţe, iar în întreaga Zona Urbană Funcţională 15.975 case. În ce priveşte preţurile medii ale acestora, Oradea este, cu 697 euro/mp, pe locul 15 în ţară.
Mai bine în ţară
Pentru a avea o imagine "proaspătă" a oraşelor atractive din România, specialiştii Băncii Mondiale au realizat în primăvara acestui an şi un sondaj pe un eşantion reprezentativ de 1.250 persoane, întrebându-le dacă şi unde ar dori să se mute.
"Circa 18% dintre respondenţi, reprezentativi pentru 3,6 milioane de persoane, au spus că intenţionează să se mute în următorii 5 ani. Curios este că 66% dintre ei s-ar muta tot în ţară. Este prima dată când se arată că mai mulţi români vor să stea în ţară, decât să plece", a subliniat Heroiu.
Rezultatul sondajului plasează Oradea pe locul 8 în topul preferinţelor, după Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Braşov, Constanţa, Sibiu şi Iaşi. Întrebaţi din ce motive aleg urbea de pe Crişul Repede, respondenţii au pus pe primul loc calitatea vieţii, urmată de locurile de muncă şi de serviciile educaţionale. Deci, în ţară, percepţia este că orădenii o duc bine.
Migranţi din Moldova
Experţii au inclus în raport şi o estimare a numărului de persoane care s-ar putea muta "în viitorul apropiat" în alte oraşe, spre Oradea fiind estimaţi 38.080 de doritori. "Dintre aceştia, mulţi sunt din Bihor, judeţ urmat, surprinzător sau nu, de Bistriţa-Năsăud şi apoi de persoane din regiunea Moldovei", a explicat specialistul Băncii Mondiale.
Topul este condus tot de Cluj, unde s-ar muta 260.000 de oameni, Bucureşti - 245.000, şi Timişoara - 201.000. Oradea a depăşit în preferinţe Râmnicu-Vâlcea, Suceava, Piatra Neamţ, Târgu-Mureş, Craiova şi Arad.
Dintre orădeni, arată studiul, 68% sunt mulţumiţi de oraşul lor şi nu s-ar muta în altă parte, iar dintre cei care totuşi ar face-o, jumătate ar alege Clujul.
Lecţii din Oradea
În raportul Băncii Mondiale, Oradea apare menţionată la capitolele "aşa da" şi pentru că, spre deosebire de alte oraşe, are un Plan Urbanistic General actualizat, şi-a făcut Plan de Mobilitate Urbană, a făcut investiţii "semnificative din fonduri UE" pentru modernizarea sistemului de termoficare, atrage mulţi turişti şi este în top 10 al localităţilor cu cei mai mulţi metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor.
De asemenea, specialiştii laudă oraşul şi pentru că a elaborat ghiduri pentru reabilitarea blocurilor "într-un mod armonios", a făcut eforturi pentru extinderea spaţiilor pietonale şi a amenajat creşe. "În ce priveşte recomandările pentru administraţia locală, nu ştiu ce am mai putea completa, căci s-au făcut atât de multe. Practic, noi am venit aici să învăţăm, nu să dăm lecţii", a spus Cristea despre Oradea.
Universităţile, magnetul suprem
În schimb, experţii avertizează că oraşul e deficitar la furnizarea forţei calificate. "Centrele industriale precum Oradea şi Sibiu au nevoie mai degrabă de persoane care au urmat o formă de pregătire profesională sau de formare la locul de muncă decât de persoane cu doctorate în filozofie", semnalează raportul.
Chiar şi aşa, specialiştii avertizează că orice oraş are nevoie de o universitate puternică, deoarece numai oraşele cu astfel de centre universitare se întăresc cu locuitori noi, precum şi de investiţii în domenii cu valoare adăugată mare (IT, finanţe etc.). "Companiile se adună unde au acces la 14-15.000 absolvenţi pe an, cum e cazul Clujului, Timişoarei, Iaşiului", a subliniat Cristea. Or, universităţile din Oradea au avut, în total, în 2016 circa 16.000 studenţi, şi aceia proveniţi în special din Bihor...
Politici pentru tineri
Universităţilor mici li se recomandă să-şi găsească strategii alternative de creştere. "O soluţie ar putea fi internaţionalizarea, să caute mai mulţi studenţi din afara României. Se mai pot îndrepta şi către cercetare", a sugerat expertul.
Pe de altă parte, Oradea ar trebui să atragă şi companii care oferă joburi bine plătite. "Sunteţi performerii României la atragerea de investiţii. Poate e momentul să treceţi la următoarea fază, către incubatoare de afaceri şi parcuri ştiinţifice", a îndemnat Cristea, adăugând că oraşele mici precum Oradea ar trebui să gândească şi o politică de păstrare a tinerilor, care acum "zboară" spre Cluj, Timişoara, Bucureşti şi alte metropole europene. E bine să fii magnet pentru alţii, dar şi mai bine să-ţi ţii "speranţele" acasă...
CENTRU CURAT
Afară cu "păcănelele"!
Pentru a face centrul Oradiei mai atractiv, municipalitatea a proiectat un Regulament pentru stimularea dezvoltării centrului istoric care ar interzice funcţionarea caselor de pariuri, cazinourilor, amaneturilor, spălătoriilor auto şi magazinelor second-hand în acest perimetru. "Trebuie să accelerăm dezvoltarea oraşului, altfel nu vom putea recupera întârzierile faţă de alte ţări", a motivat primarul Ilie Bolojan, la prezentarea proiectului.
Joia trecută, circa 30 de orădeni, cei mai mulţi reprezentanţi ai firmelor ameninţate cu evacuarea, şi-au arătat nemulţumirea într-o dezbatere publică, fără însă a-l impresiona pe primar. Măsurile ar putea fi propuse Consiliului Local săptămâna aceasta.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.