URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Noiembrie 2015, 12:27

Orădenii sunt invitaţi la inaugurarea Sinagogii Zion

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sinagoga Zion din strada Independenţei, ridicată în 1877-1878, a fost reabilitată în cadrul unui proiect transfrontalier şi va fi inaugurată, joi seara, în cadrul unui eveniment deschis publicului larg, programat de la ora 18.

În cadrul întâlnirii de finalizare a proiectului, vor vorbi primarul Ilie Bolojan, preşedintele Comunităţii Evreilor din Debreţin, Tamás Horovitz, preşedintele Comunităţii Evreilor din Oradea, Felix Koppelman, şi arhitectul Cristian Puşcaş, şeful de proiect.

După prezentarea lucrărilor de reabilitare efectuată la Sinagoga Zion, cei prezenţi vor putea asista la deschiderea unei sticle cu un mesaj lăsat de evreii orădeni în anul 1878 în podeaua locaşului de cult.

De asemenea, de la ora 19, este programat un recital al orchestrei Budapest Klezmer Band.

Proiectul de reabilitare a Sinagogii Zion este finanţat cu fonduri nerambursabile, printr-un proiect transfrontalier realizat de municipalitatea orădeană în colaborare cu Comunitatea Evreilor din Debreţin. Din valoarea totală a proiectului, de aproape 1,9 milioane euro, peste 1,5 milioane euro au revenit părţii române.  

Astfel, cea de-a treia sinagogă construită în Oradea a fost consolidată, atât la fundaţie cât şi la tamburul cupolei, faţadele fiindu-i şi ele reabilitate. De asemenea, tâmplăria ferestrelor a fost înlocuită şi s-au făcut intervenţii minimale şi la cupolă, fiind introdusă totodată şi încălzirea în podea. Totodată, beneficiarii au reuşit să obţină sume şi pentru reabilitarea mobilierului, picturilor şi zugrăvelilor din interiorul sinagogii. Sinagoga Zion va deveni o sală multifuncţională pentru expoziţii, lansări de carte, ba chiar şi concerte.

Construcţia Sinagogii Zion a început în aprilie 1877, lucrările fiind finalizate în cursul lunii septembrie 1878. Proiectarea i-a aparţinut inginerului şef al oraşului din acea vreme, Busch David, constructor al clădirii fiind Rimanóczy Kálman senior.

Replică a sinagogii din Nurnberg, Sinagoga Neologă Zion are dimensiuni impozante, cu un plan pătrat dominat de o cupolă uriaşă, marcată de ferestre înalte. Decoraţiile exterioare şi cele interioare îi aparţin artistului Horovitz Mór din Kosice, fiind inspirate din arta maură.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
ALTE CARCOTELI
“….urmează o extindere a cofetăriei de lângă Sinagoga Zion ce urmează să fie inaugurată. Firma care administrează localul a încheiat în acest sens un protocol cu Comunitate Evreilor, iar Municipalitatea a fost de acord cu proiectul prin care acolo vor apărea terase sezoniere de alimentație publică. Pentru ca administrația locală să nu aibă obiecții, firma privată interesată s-a angajat și la amenajarea calcanelor, respectiv reabilitarea acoperișului imobilului de pe str. Independenței nr. 24 (la parterul căruia funcționează deja cofetăria menționată). De asemenea, parteneriatul prevede și amenajarea spațiilor exterioare ale Sinagogii: cel dinspre strada Independenței și cel dinspre Crișul Repede. De altfel, conform proiectului realizat de arhitectul Cristian Pușcaș, cele două terase intenționate a fi amplasate vor fi tocmai așa: una spre stradă, iar a doua spre malul râului. De asemenea, în spatele Sinagogii va lua naștere și o toaletă subterană ». Cine s-a ocupat de Restaurarea sinagogii ? PDL-ist-ul PUSCAS. Cine a facut proiectul teraselor ? PUSCAS. Cine a votat proiectul ? Si consilierul PUSCAS ! Nu este CONFLICT DE INTERESE ? Nooooo....
Postat 26 Noiembrie 2015, 12:58 de TDS
deci se pot si lucruri frumoase!!!
Sper sa vad aceasta frumusete si sa multumim celor ce au ridicat acest monument , dar si celor ce au contribuit la reabilitarea ei. Ma bucur ca avem un asemenea edificiu in Oradea si ca i s-a putut da frumusetea de alta data. Si asta e doar inceputul, urmeaza celelate obietive din centru vechi sa le vedem rehabilitate. Multumim celor ce s-au implicat pt. aceste proiecte . Succes in continuare!!!
Postat 26 Noiembrie 2015, 12:49 de TC
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON