URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Iunie 2020, 18:37

Orădenii se vor putea relaxa în grădina reamenajată a Palatului Baroc. Ce înţelegere a făcut Primăria Oradea cu Episcopia Romano-Catolică

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii se vor putea bucura de grădina Palatului Baroc şi după finalizarea lucrărilor de reamenajare a acesteia, realizate de Episcopia Romano-Catolică de Oradea - proprietara parcului - printr-un proiect pe fonduri europene.

Primăria Oradea şi Episcopia s-au înţeles că parcul va rămâne deschis publicului cu condiţia ca municipalitatea să aloce anual 100.000 lei pentru întreţinerea acestuia. 

Protocolul care stabileşte detaliile acestei înţelegeri a fost aprobat în cea mai recentă şedinţă a Consiliului Local. 

După cum se ştie, Episcopia Romano-Catolică de Oradea a efectuat ample lucrări de refacere a parcului dendrologic aferent Palatului Baroc. "Primăria Municipiului Oradea s-a implicat în susţinerea efortului financiar, prin scutirea la plata taxelor de autorizare, în scopul asigurării accesului liber al cetăţenilor şi permanentizarea percepţiei publice de spaţiu deschis al Complexului baroc", se arată într-un comunicat al municipalităţii. 

La finalizarea zonei verzi din jurul Palatului Baroc, Episcopia a solicitat din partea oraşului alocarea unui sprijin financiar pentru întreţinerea noului parc. De asemenea, reprezentanţii celor două entităţi - Primărie şi Episcopie - au convenit că zona ar trebui să rămână în continuare deschisă publicului, deşi e vorba de un spaţiu privat. 

Protocolul încheiat prevede, concret, că municipalitatea "va sprijini prin alocarea din bugetul local a unei sume pentru cheltuielile curente aferente întreţinerii parcului dendrologic Grădina Palatului Episcopal, proprietate a Episcopiei Romano-Catolice de Oradea, în scopul asigurării păstrării acestuia ca zonă de utilizare publică pentru recreere şi relaxare". 

Suma care va fi alocată în acest sens este de 100.000 lei / an. "Va fi destinată exclusiv pentru achitarea cheltuielilor directe privind întreţinerea parcului dendrologic Grădina Palatului Episcopal: cheltuieli materiale (material săditor, îngrăşăminte, combustibil), obiecte de inventar, servicii efectuate de terţi", se precizează în protocol. 

Totodată, Primăria va asigura supravegherea şi păstrarea ordinii publice în parcul dendrologic, funcţionarea reţelei de iluminat public şi funcţionarea iluminatului arhitectural al clădirilor din complexul Baroc, suportând și cheltuielile cu iluminatul.

Pe de altă parte, Episcopia se obligă să întreţină spaţiile verzi, mobilierul şi toate facilităţile publice din parcul dendrologic Grădina Palatului Episcopal, să permită angajaţilor Primăriei să verifice starea tehnică şi efectuarea lucrărilor de întreţinere, să conducă şi să evidenţieze distinct în contabilitate cheltuielile generate de parcul dendrologic, la cerere, să ofere Primăriei informaţii financiare detaliate în privinţa acestora. Totodată, Episcopia va suporta din propriul buget sumele cheltuite care vor depăşi alocările făcute de Primărie.

Înţelegerea este valabilă timp de 10 ani. 

În 2006, Palatul Baroc - în care funcţiona Muzeul Ţării Crişurilor - şi parcul din jurul acestuia au fost retrocedate Episcopiei Romano-Catolice. Totuşi, parcul a rămas deschis publicului, tot printr-un parteneriat cu municipalitatea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Verbul "a ocoli"
Chiar daca salasluiesc aproape de acel loc, voi avea grija sa-l ocolesc!! Pentru mine, acel spatiu avea o valoare doar cand palatul cu pricina era MUZEUL TARII CRISURILOR!!!
Postat 29 Iunie 2020, 14:47 de AnaConda
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON