Cetatea Oradiei şi-a redeschis porţile în acest sfârşit de săptămână, odată cu cea de-a treia ediţie a Zilelor Sfântului Ladislau. Dat fiind că lucrările de restaurare şi reabilitare nu sunt în totalitate finalizate, doar o parte din curtea Cetăţii a fost deschisă publicului. Iar orădenii au acceptat invitaţia!
Unguri şi români deopotrivă, sute de orădeni au umplut curtea Cetăţii sâmbătă la prânz. "Şi oamenii continuă să vină", a exclamat bucuros Csomortanyi Istvan, preşedintele PPMT Bihor, unul dintre organizatorii evenimentului.
Vizitatorii au privit în primul rând Cetatea, bucuroşi să o redescopere. Cu curtea pietruită şi cu pereţii restauraţi şi zugrăviţi, Cetatea pare că are magnet pentru privirile lor, căci mulţi nu şi-au luat ochii de pe ea minute în şir. Când au reuşit să-şi desprindă privirile, vizitatorii au trecut pe rând pe la toţi artizanii din Transilvania şi din Ungaria, care şi-au etalat mărfurile pe lângă clădirile Cetăţii.
Organizatorii le-au pus la dispoziţie standuri de lemn identice şi le-au cerut să vândă doar obiecte autentice, nu şi chinezării. Aşadar, săpunuri de levănţică, haine de in, vase de ceramică, bijuterii handmade, fotografii cu Oradea elegant înrămate ori turtă dulce au umplut mesele comercianţilor.
Aceştia nu s-au putut lăuda cu prea multe vânzări însă: vineri, vremea ploioasă şi răcoroasă a ţinut vizitatorii departe de Cetate, iar sâmbătă în prima parte a zilei mulţi s-au rezumat să admire exponatele, dar să-şi ţină banii în buzunare. Chiar dacă plăcuţele ce-i prezentau cu nume, localitatea de provenienţă şi arta în care sunt specialişti erau exclusiv în limba maghiară, meşterii au stat de vorbă şi în limba română cu cei curioşi.
Pe lângă târgul meşterilor, Zilele Sfântului Ladislau au mai adus în Cetate un concurs de gătit, unde s-au întrecut bucătari pricepuţi în specialităţi ungureşti, pe şoimarul Kisteleki Gergely, care a demonstrat cât de bine îl ascultă păsările sale, dar şi prezentări de haine medievale, spectacole de teatru de păpuşi şi degustări de vinuri.
Interesante pentru vizitatori, mai cu seamă pentru copii, au fost corturile de tip iurtă, specifice popoarelor nomade din stepele Asiei. Cei care au trecut pe aici au primit explicaţii despre descălecare, veşmintele şi armele de pe vremuri.
La dispoziţia vizitatorilor au stat şi doi ghizi, inclusiv administratorul Cetăţii, Dumitru Noane, care s-au oferit să facă tururi ale Cetăţii cu cei interesaţi. Doritorii au cam lipsit, însă.
Sâmbătă seară, Zilele Sfântului Ladislau au avut în program un concert rock cu trupa budapestană Hooligans, la care au fost prezenţi numeroşi orădeni.
Duminică, în ultima zi a festivalului, în Cetatea Oradea va concerta de la ora 21 unul dintre veteranii muzicii maghiare, Zorán.
Zilele Sfântului Ladislau, programul zilei de duminică
10.00 - Iurtă de pe vremea descălecării de țară, prezentare de veșminte și arme de epocă. Tir cu arcul. Prezită Asociația Arcașilor Păstrători de tradiție „Turul” din Karos
10.00 - Tir cu arcul sub conducerea Asociației Arcașilor Păstrători de Tradiție „Turul” din Karos
10.00–11.00 - Descoperirea Cetății Oradea (prezentare în limbile maghiară și română) – Cetatea va fi prezentată de Pápay Zoltán și de Dumitru Noane
10.00–13.00 - Colțul cu povești din epoca Sfântului Ladislau: activități artizanale cu ajutorul profesorilor și studenților de la Universitatea Creștină Partium / Legendariul secuiesc și căruța cu povești; Tipografia din Vizsoly - tiparniță de epocă (sec. 16-17) construită cu ajutorul Muzeului de Arte și Meserii (cules de litere, turnarea literelor din plumb, tipărire)
10.00–13.00 - Click! – activitate de creație pentru copii, comunicare vizuală combinată cu o istorie a artelor în variantă jucăușă
10.00–20.00 - Tradiții dintr-o mână într-alta – Târg artizanal
10.30–19.00 - Cort de relaxare pentru mame și bebeluși (0-3 ani)
10.30–11.30 - Mișcare pentru categoria de vârstă 0-3 ani
11.00–16.00 - Cortul informațional al Universității Creștine Partium
12.00 - Moștenirea noastră spirituală: lumea emblemelor și simbolurilor - prezentare făcută de Kósa Klára, artist în ceramică
14.00 - Prezentare de cărți: Dr. Kiss András - „Memoriile unui medic orădean în Ungaria” și Dr. Szilágyi Ferenc / Zakota Zoltán: „Partium - societate, dezvoltare regională”
15.00–17.00 - Turul orașului
16.00 - Întreaga lume e un teatru! – discuție cu actorii Csíky Ibolya și Hajdú Géza
16.00–17.00 - Descoperirea Cetății Oradea (prezentare în limbile maghiară și română) – Cetatea va fi prezentată de Pápay Zoltán și de Dumitru Noane
17.00 - Concert Ghymes: Avem în noi sângele câinesc
18.00 - Catedrala medievală a Oradiei – Arheologul Mihálka Nándor analizează rămășițele craniului Regelui Ladislau. Invitați: dr. Patonay Lajos (chirurg maxilo-facial, anatomist și șef de laborator la Universitatea Semmelweis) și dr. Pálfi György (antropolog, decan al Facultății de Științe de la Szeged)
19.00 - Degustare de vinuri – Dula Bence (Eger)
21.00 - Concert Zorán
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.