URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Octombrie 2020, 09:31

Orădenii, invitaţi la "Hamlet", la aniversarea a 120 de ani de la înfiinţarea teatrului în urbe

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii sunt invitaţi vineri la premiera spectacolului "Hamlet", realizat de Teatrul Szigligeti în coproducţie cu Teatrul-Cetate din Gyula. Acesta va fi supratitrat în limba română. Evenimentul este organizat cu ocazia aniversării a 120 de ani de la înfiinţarea Teatrului din Oradea.

Producţia, realizată după opera omonimă a celebrului William Shakespeare, a fost prezentată şi pe scena din exterior a Teatrului-Cetate din Gyula, în vară. 

"Nu seamănă cu nimic altceva din opera autorului, atât din cauza structurii, cât şi la nivelul tehnicilor utilizate. Cu excepţia «Furtunii», cred că este singura piesă de Shakespeare unde a reuşit să se îndepărteze foarte mult de Anglia epocii sale. A săpat adânc, şi a ajuns la niveluri unde a reuşit să se desprindă total de realitate, intrând într-o lume a subconştientului, unde ne este foarte greu să îl urmărim" a spus regizorul Telihay Péter, potrivit unui comunicat de presă transmis de instituţia culturală.

Protagonistul spectacolului va fi actorul Sebestyén Hunor. "Prinţul Danemarcei este extrem de pasionat. Trăieşte un zbucium lăuntric permanent. Hamlet are ocazia să atingă ceea ce este de neatins, deoarece se întâlneşte cu Duhul, vorbeşte cu el, iar acest lucru îl pune într-un fel de situaţie privilegiată, însemnând în acelaşi timp şi o imensă povară pentru el, pe care nimeni altcineva nu o poate înţelege, pentru că nu au trecut prin ce a trecut el", a vorbit artistul despre personajul pe care îl va interpreta.

Din cauza regulilor impuse de autorităţi în timpul pandemiei de coronavirus, spectacolul se va juca vineri, de la ora 19, în două părţi, ambele având o durată mai mică de două ore, cu o pauză de o oră între ele, timp în care spectatorii vor fi rugaţi să părăsească clădirea teatrului.

În timpul pauzei, spectatorii de peste 60 de ani, sunt aşteptaţi în Studioul Szigligeti, unde vor putea asculta anecdotele actorilor Hajdu Géza în Sala Albă, sau Dobos Imre în Sala Neagră. În acest timp, cei de la teatru vor dezinfecta şi aerisi toate spaţiile comune din interior, inclusiv scena.

Biletele pentru premieră, dar şi pentru a doua reprezentaţie, programată sâmbătă, 17 octombrie, sunt deja disponibile la casieria Teatrului Szigligeti, sau online, pe biletmaster.ro.


Scurt istoric despre Teatrul din Oradea

- 26 august 1798 - primul spectacol profesionist în limba maghiară la Oradea

- 5 octombrie 1900 - Teatrul permanent al Oradiei este inaugurat în cadrul unei festivităţi grandioase. Teatrul poartă numele dramaturgului de origine orădeană Szigligeti Ede.  Clădirea se ridică în curs de 15 luni, pe baza proiectului realizat de firma de arhitectură vieneză Fellner şi Helmer, executat de Rimanóczy Kálmán şi echipa sa.

- 1949. - Teatrul Szigligeti se naţionalizează, continuându-şi activitatea sub denumirea Teatrul Maghiar de Stat.

- 1950.- În cadrul Teatrului Maghiar de Stat, se înfiinţează Teatrul de Păpuşi de Stat, care va deveni instituţie independentă în anul 1952.

- 1956 - Instituţia îşi continuă activitatea sub denumirea Teatru de Stat, cu două secţii, se înfiinţează trupa română.

- 1990 - după Revoluţie, trupa maghiară a Teatrului de Stat este redenumită Trupa Szigligeti  Szigligeti Társulat nevet.

- 2004–2011-  Din cauza lucrărilor de reabilitare în interior şi exterior, Trupa Szigligeti îşi desfăşoară activitatea în spaţii alternative (Cinematograful Libertatea, sala Enescu–Bartók a Filarmonicii de Stat).

- 27 ianuarie 2011 - Conform Hotărârii Consiliului Judeţean Bihor, prin unirea Trupei Szigligeti, a Trupei Lilliput şi a Ansamblului Nagyvárad, se înfiinţează Teatrul Maghiar de Stat, care, ulterior, se redenumeşte după dramaturgul orăden Szigligeti Ede.

- 18 septembrie 2015 - Are loc inaugurarea festivă a Studioului Szigligeti, amenajat în fosta imprimerie din curtea Palatului Sonnenfeld, din donaţiile spectatorilor şi a antrepenorilor orădeni

- 16 decembrie 2019 Se inaugurează scena renovată şi noile dotări de tehnică scenică din Teatru.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON