URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Noiembrie 2017, 18:30

Orădenii, invitaţi la Filarmonică. Încep Simfoniile Toamnei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Invitaţi de seamă din România, Spania şi Statele Unite ale Americii vin la o nouă ediţie a Festivalului Simfoniile Toamnei, care se va desfăşura în perioada 14-23 noiembrie şi cuprinde concerte camerale, concerte simfonice, precum şi un concert susţinut doar de corul Filarmonicii, înfiinţat cu 20 de ani în urmă.

Programul a fost prezentat, luni, într-o conferinţă de presă, de directorul artistic al Filarmonicii din Oradea, Vasile Foica, însoţit de o parte dintre invitaţi.

Festivalul va debuta marţi, 14 octombrie, de la ora 19, cu un concert al cameratei Michael Haydn din cadrul Filarmonicii, alături de dirijorul spaniol César Álvarez, aflat pentru prima oară în România.

De asemenea, pe scenă vor urca soliştii Artur Kaganovskiy (muzician născut la Moscova, care a studiat la prestigioasa şcoală Juilliard din New York), la vioară, alături de soţia lui, Eszter Kaganovskiy, născută în România, care va cânta la violă. În program vor fi interpretate "Dansuri populare româneşti", de B. Bartók, Simfonia concertantă în Mi bemol major pentru vioară, violă şi orchestră, de W. A. Mozart, şi Serenada pentru coarde, de P. I. Ceaikovski.

Joi, 16 noiembrie, de la ora 19, orădenii sunt invitaţi la un concert simfonic cu lucrări de Ceaikovski (Uvertura fantezie Romeo şi Julieta şi Fragmente din sutia Lacul Lebedelor), respectiv A. Glazunov, şi anume Concertul pentru vioară şi orchestră în la minor.

Festivalul Simfoniile Toamnei continuă vineri, de la ora 19, cu un concert coral aniversar dedicat împlinirii a 20 de ani de la înfiinţarea Corului Filarmonicii. Bazele corului au fost puse în 1997 de dirijorul orădean Romeo Rîmbu şi este condus acum de dirjorul Lászlóffy Zsolt. În program au fost incluse lucrări precum "Cantante Domino", de Monteverdi, "Ave Maria", de T. L. da Vittoria şi "Cântec de seară", de Kodály. De asemenea, vor fi interpretate piese în primă audiţie absolută, precum "Imnul iubirii", de Gerzon B., şi Două coruri pe versuri de Radu Gyr, de M. Pop.

Săptămâna viitoare, mai precis luni, 21 noiembrie, de la ora 19, Ansamblul de Suflători ai Filarmonicii va susţine un concert cameral, îndrumaţi de dirijorul Lorenzo Moroni. Festivalul Simfoniile Toamnei se va încheia joia viitoare, pe 23 noiembrie, cu un concert simfonic dirijat de Vlad Conta. Solistul invitat este orădeanul Nicolae Mihăilă.

În program sunt incluse lucrări de Fr. Schubert, E. MacDowell şi A. Dvořak. "Merită precizat că Nicolae Mihăilă a avut primul concert solistic pe scena Filarmonicii în 2003, când avea 10 ani, iar dirijor a fost regretatul Iosif Conta, tatăl lui Vlad Conta, cel care va dirija concertul de joia viitoare", a precizat Vasile Foica.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON