URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Noiembrie 2017, 20:40

Orădeni la Praga: Corul Voces participă la Festivalul Coral de Advent şi Crăciun din capitala Cehiei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În primele două zile ale lunii decembrie, corala camerală Voces din Oradea, pregătită şi condusă de profesorul Arnold Schneider, va participa la cea de-a 27-a ediţie a prestigiosului Festival Coral de Advent şi Crăciun de la Praga, desfăşurat sub egida Primăriei oraşului. Acesta este cel mai important eveniment european dedicat muzicii religioase specifice sărbătorii Naşterii lui Hristos.

An de an, în debutul lunii decembrie, capitala cehă este "asediată" de formaţiuni corale europene de anvergură care, pe lângă emoţiile evoluţiei în faţa unui juriu intransigent, susţin concerte în diferite biserici ale oraşului şi pe diverse scene amplasate în aer liber. Iar ca punct culminant, participă la un mega-concert în inima medievală a metropolei, Piaţa Staromĕstské, scăldată în luminile feerice şi ornamentaţiile fastuoase ale sărbătorilor ce încep, vegheată de emblematicul orologiu astronomic din turnul gotic al Primăriei.

Monumentalul şi ineditul spectacol va consta din interpretarea unei suite de piese de către toate corurile participante, reunite sub conducerea dirijorului sud-african Johann van der Sandt.

La acest important festival, corala orădeană va avea de înfruntat prestigioase ansambluri din Norvegia, Italia, Polonia, Slovacia, Letonia şi, bineînţeles, din ţara gazdă. Pentru acest demers a pregătit un repertoriu robust alcătuit din piese internaţionale şi româneşti semnate de Palestrina, Rahmaninov, Ola Gjeilo, Dan Voiculescu, Pascal Bentoiu şi Sabin Drăgoi.

"Din păcate, Corul de Cameră Voces nu beneficiază pentru acest eveniment de niciun sprijin financiar din partea instituţiilor administrative bihorene, cu toate că pe afişele şi promo-urile Festivalului numele ansamblului este însoţit de sintagma Oradea-Romania. Deci nu se reprezintă acolo doar pe sine, ci în primul rând oraşul şi ţara în care funcţionează. Câţiva sponsori binevoitori au susţinut o mică parte din cheltuielile de deplasare, cazare şi masă, dar grosul sumei este suportat de către corişti. Păcat pentru mişcarea corală românească aflată de ani buni într-un regres vizibil, păcat pentru statul român mânat întotdeauna de "alte" priorităţi. Şi, mai ales, păcat pentru aceşti talentaţi şi inimoşi oameni care, în condiţii normale, ar putea performa remarcabil naţional şi internaţional", se arată într-un comunicat transmis luni de Corul Voces.

În ciuda acestei dificultăţi financiare, artiştii spun că vor lupta "cu dăruire şi concentrare pentru o poziţie onorabilă în ierarhia muzicii corale europene".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON