Szilágyi a declarat că simte că are o "imensă responsabilitate", dar şi şansa de a face cunoscute idealurile maghiarilor şi continuarea dialogului între membrii comunităţii maghiare şi românii din Transilvania.
"Sunt orădean, pe jumătate secui şi inima mea bate pentru Transilvania. Indiferent unde m-aş afla, la Oradea, la Bucureşti, la Bruxelles, mă simt transilvănean. Cred că în cadrul european, secuii, maghiarii şi românii îşi pot clădi o ţară, o regiune, o casă mult mai confortabilă şi mult mai europeană, mai aproape de normalitate. Nu este un lucru secret faptul că văd şansele României într-o reformă profundă, care să aplice modelele consacrate funcţionale din Europa, inclusiv pentru minorităţi, inclusiv pentru comunităţile naţionale, deci nu este secret că partidul nostru luptă pentru acele forme de autonomie care şi-au dovedit deja viabilitatea în Europa", a spus Szilágyi Zsolt, citat de Mediafax.
Potrivit lui Szilágyi, prima parte a campaniei, cea de strângere a celor 200.000 de semnături necesare, va fi cea mai grea, însă mesajul transmis de preşedinţii filialelor PPMT prezenţi la şedinţa extraordinară de la Borzont îi dau "energie". El a anunţat că echipa de campanie se va constitui în zilele următoare, la fel şi calendarul electoral.
Orădeanul consideră că perioada de campanie este una "intensă de comunicare" şi a declarat că se va folosi de toate mijloacele specifice ca să mobilizeze "nu numai comunitatea" maghiară, ci şi "partenerii strategici", care sunt românii din Transilvania.
Szilágyi Zsolt are 46 de ani, s-a născut la Oradea, este catolic, căsătorit şi are trei copii. A urmat cursurile universitare la Budapesta, fiind licenţiat în Politologie.
În 1990, a fost cel mai tânăr deputat, în vârstă de 21 de ani, din Parlamentul României, al cărui membru - din partea UDMR - a fost timp de 14 ani, din care zece în Comisia de Politică Externă. În 2004 a părăsit UDMR şi a devenit lector universitar la Facultatea de Politologie a Universităţii Creştine "Partium" din Oradea. Din 2008, de când a fost numit şeful de campanie al candidatului Tokes Laszlo la alegerile europarlamentare din 2009, şi până în prezent este şeful de cabinet al acestuia, la Bruxelles. El este şi vicepreşedintele PPMT pe probleme de politică externă.
Fără autonomie, societatea se va "radicaliza"
La prezentarea candidatului, preşedintele PPMT, Toro T. Tibor, a declarat că decizia partidului pe care îl conduce de a se lansa în cursa prezidenţială are ca scop să transmită "întregii societăţi româneşti" un mesaj privind soluţiile propuse de comunitatea maghiară statului român, privind obţinerea autonomiilor comunitare şi aşteptările maghiarilor pentru "a fi loiali" statului român.
"Statul român, prin autorităţile sale, trebuie să fie atent la soluţiile propuse de comunitatea maghiară şi să le ia în considerare în construcţiile sale pe termen lung. Noi credem că această construcţie este construcţia europeană a autonomiilor, crearea unor autorităţi care să pună în practică programele noastre pe termen lung, aceste autorităţi de autonomie, care reprezintă o soluţie europeană şi până acum nu am reuşit să avem o dezbatere în fond pe această problemă. Loialitatea statului român faţă de noi este punerea în practică şi integrarea în construcţiile statale a acestor deziderate ale noastre", a spus Toro.
Întrebat ce se va întâmpla dacă statul nu va da curs solicitărilor privind obţinerea diferitelor forme de autonomie propuse de liderii comunităţii maghiare din România, Toro a răspuns că atunci comunitatea se va "radicaliza" şi va uza de nesupunerea civilă.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.