Marius Deaconu, fost student al Universităţii din Oradea, în prezent doctorand al Universităţii din Bucureşti, a fost premiat pentru că militează pentru respectarea normelor de etică în mediul academic.
Distincţia a fost oferită de Reţeaua Europeană pentru Integritate Academică (European Network for Academic Integrity). Din această reţea fac parte mai multe universităţi din Europa, institute de cercetare sau organizaţii de studenţi.
În luptă cu impostorii
„Am primit un premiu extrem de onorant, acordat în premieră unui student de către European Network for Academic Integrity. Premiul recunoaşte activitatea mea în domeniul eticii şi integrităţii academice, unde, alături de colegii mei, am avut câteva reuşite, deloc neglijabile, în ultimii ani. Este de departe cea mai importantă distincție formală pe care am primit-o pentru activitatea din domeniul reprezentării studențești”, a scris Marius Deaconu, pe contul său de Facebook.
Orădeanul a fost preşedinte şi vicepreşedinte al Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) şi a promovat mai multe măsuri de integritate academică, precum necesitatea introducerii cursurilor de etică şi integritate academică în universităţile din România ori realizarea unei platforme online cu tezele de doctorat susţinute în ţară. De asemenea, cu implicarea lui, ANOSR a făcut o analiză, „Universitățile „copy-paste”: fenomenul plagiatului și impostura academică în învățământul superior românesc”, prin care studenţii au propus o sumedenie de măsuri pentru anihilarea imposturii în mediul academic.
Totodată, Marius Deaconu este, din 2018, membru în Consiliul de Etică şi Management Universitar (CEMU), care a propus reorganizarea Universităţii Eftimie Murgu din Reşiţa, pentru o sumedenie de probleme de corupţie şi integritate academică. Tot CEMU a avertizat, în 2019, că Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi ar putea fi sancționată cu retragerea acreditării Școlii Doctorale în Drept, dacă nu tranşează problema plagiatului procurorului Codruţ Olaru.
„Aș dori să le mulțumesc colegilor din ANOSR pentru sprijinul acordat de-a lungul timpului și pentru încrederea pe care mi-au oferit-o și continuă să mi-o acorde. Fără ei, nimic nu ar fi fost posibil. Le mulțumesc și partenerilor din Consiliul de Etică și Management Universitar, care au înțeles importanța misiunii acestui consiliu, respectiv a transmiterii unor mesaje ferme în privința respectării normelor de etică”, a spus orădeanul.
Anul trecut, un premiu similar din partea ENAI, destinat cadrelor didactice, a fost oferit jurnalistei Emilia Şercan, cea care de ani de zile scrie despre plagiatele comise la nivel înalt în România.
Vocal şi pertinent
Marius Deaconu este, simultan, şi vicepreşedinte al Consiliului Tinerilor din România, fiind responsabil de politici publice în domeniul tineretului şi dezvoltarea capitalului uman.
În vremea studenţiei la Oradea, Marius Deaconu s-a remarcat ca o voce cu adevărată reprezentativă a studenţilor, fiind unul dintre tinerii care au militat pentru drepturile colegilor săi, dar şi pentru integritatea academică în campusul orădean.
Fost membru în Senatul Universităţii şi fost preşedinte al celei mai vechi asociaţii studenţeşti din Oradea, Asociaţia Gheorghe Şincai a studenţilor în istorie, Deaconu a reacţionat de fiecare dată când a identificat un derapaj în activitatea Universităţii. De pildă, în 2015, când Universitatea se pregătea să o facă profesoară pe Daniela Ionescu, cadru didactic condamnat pentru plagiat, studenţii, în frunte cu Marius Deaconu, au reacţionat public, spunând că demersul este „ruşinos”.
De asemenea, în acelaşi an, la festivitatea de debut a anului universitar, Marius şi câţiva colegi de-ai săi au protestat paşnic, afişând bannere prin care cereau ca Universitatea să fie „liberă de plagiat”.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.