Peste 5.000 de persoane au participat, sâmbătă, în Bucureşti, la Bucharest Pride 2018, un marş pentru susţinerea comunităţii LGBT, organizat de Asociaţia Accept.
Mulţimea a fost condusă de coregraful orădean Emil Rengle, proaspăt câştigător al concursului "Românii au talent" şi, totodată, cel care recent a recunoscut public că este bisexual, scrie hotnews.ro. Alături de el a stat cântăreaţa Andreea Bălan, care de mai mulţi ani şi-a declarat susţinerea faţă de comunitatea LGBT.
Acesta a explicat că îşi doreşte ca tinerii să ştie că nu este nimic anormal în a iubi o persoană de acelaşi sex. "La 17 ani mi-aş fi dorit să existe un model care să îmi spună că e în regulă să simt. Iubim diferit, pentru ca Dumnezeu ne-a creat diferiţi. Libertatea înseamnă dragoste şi iubire. Cred că, în ţara mea, dragostea nu trebuie să mai fie un subiect tabu", a spus Rengle, în conferinţa de presă organizată înaintea marşului.
La cea de-a 14-a ediţie a marşului diversităţii au fost sărbătoriţi 40 de ani de când a fost creat steagul-curcubeu, pentru a reprezenta solidaritatea comunităţii LGBTI şi apărarea drepturilor ei. Astfel, un steag de mari dimensiuni a fost purtat de participanţi, iar Emil Rengle i-a îndemnat pe cei prezenţi să participe la primul flashmob din istoria Bucharest Pride.
De asemenea, la marş a participat şi ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Paul Brummell. "Ambasada Marii Britanii în România este fericită să sprijine Bucharest Pride, e o oportunitate de a sărbători comunitatea LGBT aici în România. Într-o lună, pe 6 iulie, aşteptăm London Pride în Marea Britanie. Este o sărbătoare foarte mare în acest an, sărbătorim 51 de ani de la dezincriminarea homosexualităţii în Marea Britanie şi aşteptăm 26.000 de persoane. Sunt foarte fericit că există şi un Bucharest Pride şi este un mesaj foarte important că diversitatea ne îmbogăţeşte", a afirmat diplomatul, citat de hotnews.ro.
Totodată, a fost prezent şi ambasadorul Germaniei, Cord Meier-Klodt, care a declarat că „drepturile LGBT+ sunt drepturi fundamentale şi un indicator central pentru valabilitatea acestora este respectul faţă de minorităţi”.
Vedete ale marşului au fost cuplul Coman-Hamilton, soţii care în această săptămână au obţinut dreptul de a sta împreună în România, în ciuda faptului că aici căsătoriile gay nu sunt recunoscute.
"Suntem doi oameni obişnuiţi care nu au acceptat discriminarea, la fel ca voi", au spus Adrian Coman şi partenerul său de acelaşi sex, cetăţeanul american Robert Clabourn Hamilton.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.