Teatrul Szigligeti din Oradea anunţă, pentru 5 noiembrie, ora 19, cea dintâi premieră la Sala Mare din stagiunea 2017-2018. Este vorba despre spectacolul "Cercul de cretă caucazian", de Bertolt Brecht şi Paul Dessau, care este pus în scenă de regizoarea orădeancă Anca Bradu, aflată la a patra colaborare cu actorii de la Szigligeti.
"Motivul cercului de cretă, preluat după opera de tearu a scriitorului chinez Lee Sing-Tao, din secolul al XIV-lea localizează cunoscutul act de judecată solomonică în vremea războiului de 30 de ani. Pe parcursul peregrinării sale, eroina întâlneşte personaje provenind din diferite categorii sociale, însă aventurile ei arată în direcţia unei singure concluzii: convieţuirea în numele dragostei pentru aproapele tău, şi toate valorile etice redobândite pot alunga morbul răului, cu care este infestată lumea celor puternici", spune regizoarea despre piesa "Cercul de cretă caucazian".
Cel mai recent, Anca Bradu a pus în scenă la Oradea spectacolul "Clasa noastră", după un text scris de dramaturgul contemporan polonez Tadeusz Slobodzianek, care a primit trofeul pentru cel mai bun spectacol la Festivalul Internaţional de Teatru din Kisvarda, Ungaria.
Scenografa Andra Bădulescu-Vişniec spune că, pentru spectacol, s-a inspirat din Orientul apropiat realizând un decor foarte stilizat. Coregrafia va fi semnată de Mălina Andrei, care a mai colaborat cu trupa Szigligeti. "Am pornit de la dansul folcloric, dar n-am rămas aici, am combinat cu dansul expresionist, cu expresia plastică corporală a actorului, am intrat atât în zona comică, cât şi tragică, grotescă, din punct de vedere al mişcării. Cred că această trupă face faţă cu brio la această provocare", a spus aceasta.
În producţie vor juca 15 actori ai Trupei Szigligeti, respectiv Tasnádi-Sáhy Noémi, Kardos M. Róbert láthatók, Ababi Csilla, Csatlós Lóránt, Dimény Levente, Dobos Imre, Fábián Enikő, Fodor Réka, Gajai Ágnes, Hunyadi István, Kiss Csaba, ifj. Kovács Levente, Sebestyén Hunor, Szabó Eduárd, Szotyori József, Csepei Márk, Körner Anna.
Spectacolul va fi supratitrat în limba română. Următoarele reprezentaţii vor avea loc pe 18 noiembrie, ora 17, 19 noiembrie, ora 19, respectiv 25 noiembrie, ora 17.
Născută la Oradea, Anca Bradu este fiica fostului director al teatrului de aici, Mircea Bradu, şi a interpretei de muzică populară Florica Bradu. De-a lungul carierei sale, orădeanca a obţinut mai multe premii ca regizor în urma colaborărilor ei cu teatre din ţară, precum şi din Finlanda, Serbia şi Ungaria.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.