URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Aprilie 2021, 20:11

"Oradea sub tipar". O nouă expoziţie aşteaptă să fie descoperită la Muzeul oraşului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Muzeul oraşului Oradea şi-a îmbogăţit oferta pusă la dispoziţia vizitatorilor cu încă o expoziţie. "Oradea sub tipar - Cărţi şi imagini din colecţiile Bibliotecii Naţionale a României" cuprinde peste 240 de volume, apărute între anii 1900 şi 2018. 

Vernisajul expoziţiei a avut loc vineri, în sala cu grifoni din Muzeul oraşului Oradea, şi a fost organizat de Biblioteca Naţională a României în parteneriat cu instituţia culturală din Oradea. La eveniment au participat managerul Bibliotecii Naţionale, Carmen Mihaiu, directoarea muzeului orădean, Angela Lupşea, episcopul greco-catolic Virgil Bercea şi viceprimarul Arina Moş.

"Iată că, printr-un parteneriat pilot, putem să promovăm acum colecţia noastră formată din peste 240 de volume care spun povestea oraşului Oradea. E important să putem transmite tinerilor trecutul nostru, să le punem la dispoziţie patrimoniul de care dispunem", a spus, la vernisaj, managerul Carmen Mihaiu, potrivit unui comunicat transmis de Primăria Oradea.

Expoziţia cuprinde peste 240 de cărţi în care sunt prezentate vieţile personalităţilor orădene care au marcat istoria şi evoluţia oraşului (precum Iosif Vulcan, Aurel Lazăr sau Vasile Mangra), stilurile arhitecturale abordate în oraş, clădirile emblematice şi arhitecţii acestora sau cărţi despre instituţiile religioase, potrivit unui comunicat transmis de Muzeul oraşului Oradea.

În "Oradea sub tipar - Cărţi şi imagini din colecţiile Bibliotecii Naţionale a României" mai pot fi văzute şi albume şi ghiduri de promovare a oraşului care au fost redactate în diferite forme şi culori.

Expoziţia este una temporară şi va putea fi vizitată în următoarele luni la MoO de marţi până duminică între orele 9 şi 13, şi de la 14 la 17, ultima intrare fiind la ora 16. Preţul de acces la toate expoziţiile este de 20 de lei pentru adulţi şi 15 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON