URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Mai 2021, 12:11

Oradea se apropie de "scenariul verde". Datele pandemiei în Bihor, unde 62.000 de persoane au primit ambele doze de vaccin

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Incidenţa cazurilor de îmbolnăvire cu Covid-19 în Oradea continuă să scadă, ajungând vineri dimineaţa la nivelul de 1,68 cazuri, raportat la mia de locuitori, astfel municipiul se apropie de "scenariul verde", în care restaurantele, cafenelele, sălile de spectacole şi cinematografele vor putea să primească mai mulţi oaspeţi (folosind 50% din spaţiu, nu 30% ca acum).

34 cazuri noi, 7 decese

Cele mai recente date locale privind pandemia de Covid-19 au fost trimise, vineri dimineaţa, de Instituţia Prefectului şi DSP Bihor, printr-un comunicat.

Potrivit documentului, în ultimele 24 de ore, în Bihor au fost confirmate doar 34 de cazuri noi de infectare cu SARS-Cov-2, deşi au fost prelucrate nu mai puţin de 864 de teste.

Numărul total al cazurilor de COvid-19 descoperite în Bihor de la debutul pandemiei a urcat la 28.764, în timp ce numărul vindecărilor a ajuns la 26.681 (cu 77 mai multe decât cele raportate joi). 

Dintre bihorenii bolnavi de Covid-19, vineri, 50 erau internaţi în stare gravă pe secţiile de Terapie Intensivă din Oradea. De asemenea, din păcate, bilanţul negru al pandemiei a urcat la 1.344 în Bihor, după ce în ultima zi s-au mai înregistrat 7 decese. 

Incidenţa în Oradea, în scădere

În total în judeţ sunt 739 de cazuri active. Dintre acestea, 379 sunt în Oradea, municipiu în care incidenţa a scăzut, vineri, la 1,68 la mia de locuitori. Oradea se află acum în "scenariul galben", ceea ce înseamnă că restaurantele şi cafenelele servesc şi în spaţiile închise, teatrele şi filarmonica au reluat spectacolele, iar cinematograful a fost redeschis. Toate aceste unităţi trebuie, potrivit legii, să folosească doar 30% din capacitatea totală a spaţiului. 

Dacă incidenţa va coborî sub 1,5 la mia de locuitori şi se va menţine sub această bornă, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă va emite o decizie prin care Oradea va intra oficial în "scenariul verde", care va permite folosirea a 50% din capacitatea spaţiilor. 

Mai multe UAT-uri din Bihor se află în schimb în continuare în "scenariul roşu", având incidenţe mai mari de 3 la mia de locuitori: Toboliu (4,17), Sălacea (3,92), Căpâlna (3,51), Vaşcău (3,36), Sânnicolau Român (3,34), Marghita (3,14) şi Cociuba Mare (3,09). 

Mai multe vaccinări

În Bihor s-a intensificat ritmul de vaccinare anti-Covid. În ultimele 24 de ore au fost administrate 2.525 de doze de vaccin, potrivit comunicatului oficial al autorităţilor. 

În total, de la debutul campaniei, în Bihor au fost administrate 158.515 doze de vaccin, iar 62.493 de persoane au primit ambele doze de ser anti-Covid, fiind deci imunizate. 

Pe de altă parte, poliţiştii şi jandarmii au continuat activităţile de control pentru respectarea legilor anti-Covid. Concret, echipe mixte au verificat 1519 de persoane carantinate şi 327 de persoane izolate la domiciliu. De asemenea, au fost verificate 88 de societăţi comerciale şi 47 de mijloace de transport în comun. În urma controalelor au fost aplicate 82 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 37 cu avertisment scris şi 45 cu amenzi în valoare de 17.500 lei. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON