URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Mai 2021, 12:11

Oradea se apropie de "scenariul verde". Datele pandemiei în Bihor, unde 62.000 de persoane au primit ambele doze de vaccin

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Incidenţa cazurilor de îmbolnăvire cu Covid-19 în Oradea continuă să scadă, ajungând vineri dimineaţa la nivelul de 1,68 cazuri, raportat la mia de locuitori, astfel municipiul se apropie de "scenariul verde", în care restaurantele, cafenelele, sălile de spectacole şi cinematografele vor putea să primească mai mulţi oaspeţi (folosind 50% din spaţiu, nu 30% ca acum).

34 cazuri noi, 7 decese

Cele mai recente date locale privind pandemia de Covid-19 au fost trimise, vineri dimineaţa, de Instituţia Prefectului şi DSP Bihor, printr-un comunicat.

Potrivit documentului, în ultimele 24 de ore, în Bihor au fost confirmate doar 34 de cazuri noi de infectare cu SARS-Cov-2, deşi au fost prelucrate nu mai puţin de 864 de teste.

Numărul total al cazurilor de COvid-19 descoperite în Bihor de la debutul pandemiei a urcat la 28.764, în timp ce numărul vindecărilor a ajuns la 26.681 (cu 77 mai multe decât cele raportate joi). 

Dintre bihorenii bolnavi de Covid-19, vineri, 50 erau internaţi în stare gravă pe secţiile de Terapie Intensivă din Oradea. De asemenea, din păcate, bilanţul negru al pandemiei a urcat la 1.344 în Bihor, după ce în ultima zi s-au mai înregistrat 7 decese. 

Incidenţa în Oradea, în scădere

În total în judeţ sunt 739 de cazuri active. Dintre acestea, 379 sunt în Oradea, municipiu în care incidenţa a scăzut, vineri, la 1,68 la mia de locuitori. Oradea se află acum în "scenariul galben", ceea ce înseamnă că restaurantele şi cafenelele servesc şi în spaţiile închise, teatrele şi filarmonica au reluat spectacolele, iar cinematograful a fost redeschis. Toate aceste unităţi trebuie, potrivit legii, să folosească doar 30% din capacitatea totală a spaţiului. 

Dacă incidenţa va coborî sub 1,5 la mia de locuitori şi se va menţine sub această bornă, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă va emite o decizie prin care Oradea va intra oficial în "scenariul verde", care va permite folosirea a 50% din capacitatea spaţiilor. 

Mai multe UAT-uri din Bihor se află în schimb în continuare în "scenariul roşu", având incidenţe mai mari de 3 la mia de locuitori: Toboliu (4,17), Sălacea (3,92), Căpâlna (3,51), Vaşcău (3,36), Sânnicolau Român (3,34), Marghita (3,14) şi Cociuba Mare (3,09). 

Mai multe vaccinări

În Bihor s-a intensificat ritmul de vaccinare anti-Covid. În ultimele 24 de ore au fost administrate 2.525 de doze de vaccin, potrivit comunicatului oficial al autorităţilor. 

În total, de la debutul campaniei, în Bihor au fost administrate 158.515 doze de vaccin, iar 62.493 de persoane au primit ambele doze de ser anti-Covid, fiind deci imunizate. 

Pe de altă parte, poliţiştii şi jandarmii au continuat activităţile de control pentru respectarea legilor anti-Covid. Concret, echipe mixte au verificat 1519 de persoane carantinate şi 327 de persoane izolate la domiciliu. De asemenea, au fost verificate 88 de societăţi comerciale şi 47 de mijloace de transport în comun. În urma controalelor au fost aplicate 82 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 37 cu avertisment scris şi 45 cu amenzi în valoare de 17.500 lei. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON